MENU

Σε μια άκρη της Ευρώπης υπάρχει μια πόλη που λέγεται Σεβίλλη. Μια ποδοσφαιρική ομάδα εκεί κάνει πλάκα σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο με το Europa League. Όταν παίζει, το κατακτάει. Έξι κατακτήσεις έχει μέχρι σήμερα. Η Σεβίλλη είναι έξυπνη και πετυχημένη. Γιατί οι ελληνικές ομάδες δε θέλουν να γίνουν σαν τη Σεβίλλη;

(γιατί και να ήθελαν δεν μπορούν)

Αφού απαντήσαμε στη ρητορική ερώτηση και ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είναι και τόσο απλό ή εύκολο να φτάσει μια ελληνική ομάδα στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου, προχωράμε στο παρασύνθημα. Γιατί ούτε καν προσπαθούν; Το Europa League μετράει έντεκα χρόνια παρουσίας ως η διοργάνωση που διαδέχτηκε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και οι ελληνικές ομάδες μετρούν τρεις (σ.σ. πάμε να το γράψουμε και με κεφαλαία για να γίνει αντιληπτό), ΤΡΕΙΣ (!!!) παρουσίες στη φάση των «16», μία εκ των οποίων εκπορευόταν από το Champions League. Επί της ουσίας, δηλαδή, μόνο δύο φορές ελληνική ομάδα ξεκίνησε στο Europa League και κατάφερε να φτάσει στους «16» της διοργάνωσης. Για ψηλότερα ούτε λόγος...

Η Ελλάδα έπιασε πάτο την προηγούμενη σεζόν με τον τετραπλό αποκλεισμό από τη φάση των ομίλων. Πάτος. Πιο χαμηλά δεν μπορείς να πας. Δε φαίνεται, όμως, να πήρε το μάθημα της και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Europa League με μια υπεροψία ανόμοια της θέσης της και της υπόληψής της. Δηλαδή, εκείνο που μετράει για τους ελληνικούς συλλόγους είναι μόνο τα εκατομμύρια της εισόδου σε ομίλους του Champions League και η πριμοδότηση των εκεί αποτελεσμάτων; Στα πλέι οφ την άνοιξη γίνεται «σφαγή» για το δεύτερο εισιτήριο, το καλοκαίρι τα παίζουν όλα για όλα για να τεντώνει το σεντόνι και το χειμώνα χρησιμοποιούν το Europa League για… rotation;

Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε. Η ΑΕΚ αποκλείστηκε και διασύρθηκε τις τελευταίες δύο αγωνιστικές και παρότι προφανώς και ήταν αυξημένης δυσκολίας οι εβδομαδιαίοι αγώνες, τόσο μικρότερη σημασία έχει μια καλή πορεία στην Ευρώπη από το ελληνικό πρωτάθλημα; Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός για τα πεπραγμένα των ελληνικών ομάδων στο Europa League. Το συνολικό ρεκόρ 54-34-50, δηλαδή εν ολίγοις οι νίκες είναι σε ποσοστό κοντά στο 39%, με τις ήττες να είναι στο 36% και τις ισοπαλίες σε ένα στρογγυλοποιημένο 25%.

Ας τα δούμε συνοπτικά:

ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΝΙΚΕΣ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΗΤΤΕΣ
2009-10 Παναθηναϊκός 4 0 2
- ΑΕΚ 1 1 4
2010-11 Άρης 3 1 2
- ΠΑΟΚ 3 2 1
- ΑΕΚ 2 1 3
2011-12 ΠΑΟΚ 3 3 0
- ΑΕΚ 1 0 5
2012-13 Παναθηναϊκός 1 2 3
2013-14 ΠΑΟΚ 3 3 0
2014-15 Αστέρας Τρ. 1 3 2
- Παναθηναϊκός 0 2 4
- ΠΑΟΚ 2 1 3
2015-16 ΠΑΟΚ 1 4 1
- Αστέρας Τρ. 1 1 4
2016-17 Ολυμπιακός 2 2 2
- Παναθηναϊκός 0 1 5
- ΠΑΟΚ 3 1 2
2017-18 ΑΕΚ 1 5 0
2018-19 Ολυμπιακός 3 1 2
- ΠΑΟΚ 1 0 5
ΣΥΝΟΛΟ ..... 54 34 50

Ο πίνακας είναι μόνο αριθμοί και δεν είναι αναμνήσεις. Ας τα δούμε και αναλυτικά, με μια υποσημείωση. Είναι τόσο σπάνιες οι επιτυχίες των ελληνικών ομάδων, που όπως θα δείτε παρακάτω οι περισσότερες γιορτάζονται σε «σαν σήμερα» αφιερώματα. Το διπλό του Άρη στη Μαδρίτη, η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Ρόμα, η νίκη του ΠΑΟΚ στην Φλωρεντία, η ισοπαλία της ΑΕΚ με τη Μίλαν, το θαύμα του ΠΑΟΚ στην Τότεναμ, η… σέντρα του αγώνα του Άρη με την Μάντσεστερ Σίτι. Και να τα επικά αφιερώματα, και οι φωτογραφίες, και οι δηλώσεις και οι αναμνήσεις. Ποιος θυμάται τη Γκαμπάλα; Τη Μάριμπορ; Την Εστορίλ; Την Γκινγκάμπ; Τη Βίντι; Την Χάιντουκ; Την Σεντ Ετιέν; Την Ομόνοια και την Ζόρια;

Είμαστε τόσο καλοί που τις σνομπάρουμε;

2009-10: Η σεζόν με την πορεία του Παναθηναϊκού, που μέχρι σήμερα παίζει στα αφιερώματα. Η τελευταία καλή σεζόν των πρασίνων στην Ευρώπη. Η πρόκριση ως δεύτερος στον όμιλο πίσω από τη Γαλατασαράι, οι δύο νίκες επί της Ρόμα με 3-2 και μια σπουδαία πρόκριση, μια ευφορία που σταμάτησε στο 1-3 από τη Σταντάρ Λιέγης στο ΟΑΚΑ.

2010-11: Αφιερώματα και πάλι… Το έπος του Άρη στη Μαδρίτη και η πρόκριση επί της Ατλέτικο, ο μεστός ΠΑΟΚ και η δεύτερη θέση πίσω από τη Βιγιαρεάλ και η ΑΕΚ που πάλεψε για την πρόκριση, αλλά έμεινε τρίτη. Στους «32» ήρθε η Μάντσεστερ Σίτι και οι… κασέτες, όπως και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, εμπόδια ανυπέρβλητα για τις δύο ελληνικές ομάδες.

2011-12: Θαύμα του ΠΑΟΚ στο Λονδίνο και πρόκριση από τον όμιλο με Τότεναμ, Ρούμπιν και Σάμροκ. Θαύμα της ΑΕΚ να μείνει… τρίτη με τρεις βαθμούς σε όμιλο με Άντερλεχτ, Λοκομοτίβ και Στουρμ Γκαρτς. Ακολούθησε για το δικέφαλο του βορρά η Ουντινέζε και η ήττα-αποκλεισμός με 3-0 στην Τούμπα.

2012-13: Μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου στους ομίλους ο Παναθηναϊκός. Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος και ΠΑΟΚ έμειναν στα… πιτς. Ίσως θα ήταν καλύτερα να μείνει και ο Παναθηναϊκό που σε έναν όμιλο με Λάτσιο, Τότεναμ, Μάριμπορ έκανε μόλις μία νίκη και δέχτηκε από τρία γκολ σε όλα τα εκτός έδρας ματς. Ναι, και στη Σλοβενία.

2013-14: Ο ΠΑΟΚ μένει μοναδικός εκπρόσωπος του ομίλους, έπειτα από τον αποκλεισμό Ξάνθης, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητου και ΠΑΟΚ. Μπερδευτήκατε; Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στα προκριματικά από την Μέταλιστ, η οποία αποκλείστηκε από τον ΟΥΕΦΑ για στημένα ματς και ο δικέφαλος που μπήκε από το παράθυρο κατάφερε να φτάσει στους «32» από τον όμιλο με Άλκμααρ, Μακάμπι και Σαχτιόρ Καραγκαντί. Αποκλείστηκε με δύο ήττες από την Μπενφίκα.

2014-15: Γιορτάστε Έλληνες! Τρεις ελληνικές ομάδες στους ομίλους του Europa. Καμία δεν προκρίνεται στην επόμενη φάση. Χειρότερος όλων ο Παναθηναϊκός που χάνει και από την Εστορίλ στην Πορτογαλία!

2015-16: Στους ομίλους συμμετέχουν ΠΑΟΚ και Αστέρας Τρίπολης, με τον Παναθηναϊκό να αποκλείεται στα προκριματικά από την Γκαμπάλα. Ο δικέφαλος του βορρά κάνει μόλις μια νίκη στον όμιλο με Κράσνονταρ, Ντόρτμουντ και Γκαμπάλα  ̇νίκη πρεστίζ στην Γερμανία, χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον. Ο Αστέρας θα κερδίσει μόνο τον ΑΠΟΕΛ στην Τρίπολη.

2016-17: Όμιλοι Europa League με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ αποκλείεται από την Σεντ Ετιέν, ο Αστέρας από την Άλκμααρ. Ο Ολυμπιακός στον όμιλο με ΑΠΟΕΛ, Γιουνγκ Μπόις και Αστάνα κατορθώνει να προκριθεί στην ισοβαθμία, ο Παναθηναϊκός τελειώνει τον όμιλο με Άγιαξ, Θέλτα και Σταντάρ Λιέγης με ένα βαθμό, τέρματα 3-13 (τρίτη χειρότερη άμυνα στους ομίλους, χειρότερη διαφορά τερμάτων μαζί με την Κόνιασπορ), ενώ ο ΠΑΟΚ προκρίνεται από τον όμιλο με Φιορεντίνα, Καραμπάγκ και Σλόβαν Λίμπερετς. Ο Ολυμπιακός θα φτάσει στους «16» της διοργάνωσης, αποκλείοντας την Οσμανλισπόρ, πριν αποκλειστεί από την Μπεσίκτας. Ο ΠΑΟΚ αποκλείεται στους «32» από τη Σάλκε.

2017-18: Ο ΠΑΟΚ αποκλείεται από την Όστερσουντ και ο Παναθηναϊκός από την Μπιλμπάο, η ΑΕΚ μπαίνει στους ομίλους με Ριέκα, Μίλαν και Αούστρια Βιέννης. Είναι η καλύτερη σεζόν της Ένωσης στην Ευρώπη, που μετά από μια δεκαετία κατορθώνει να κάνει κάτι αξιόλογο. Προκρίνεται αήττητη με μια νίκη και πέντε ισοπαλίες, ενώ στους «32» αποκλείεται επίσης χωρίς ήττα από την Ντιναμό Κιέβου.

2018-19: Όμιλοι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Η θριαμβευτική πρόκριση του Ολυμπιακού, που αφήνει έξω τη Μίλαν και περνάει μαζί με την Μπέτις, πριν αποκλειστεί από την Ντιναμό Κιέβου. Η πολύ κακή πορεία του ΠΑΟΚ, που μένει τελευταίος σε έναν όμιλο με Τσέλσι, Μπάτε Μπορίσοφ και Βίντι, για να ρίξει το βάρος στο πρωτάθλημα.

2019-20: Άρης αποκλείστηκε. ΣΤΟΠ. Ατρόμητος αποκλείστηκε. ΣΤΟΠ. ΠΑΟΚ αποκλείστηκε. ΣΤΟΠ. ΑΕΚ αποκλείστηκε. ΣΤΟΠ. Το ποδόσφαιρο έμοιαζε να επιστρέφει στα χρόνια του τηλέγραφου.

2020-21: Μοιάζει με αστείο! Πώς φτάσαμε στο χθεσινό, ενώ πριν δύο μήνες γράφαμε αυτό

And... what about Europa League?