MENU

Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Κωστας Μπακογιάννης  απαντώντας με δηκτικό τρόπο στις αντιδράσεις τις αντιπολίτευσης με τη φράση: «Δεν κρύβεται κανένας κορμοράνος στο μνημόνιο, οπότε όλα θα πάνε καλά!».

Το ΚΚΕ αλλά και άλλοι συνδυασμοί κράτησαν επιφυλακτική στάση για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης ενώ ζήτησαν να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση το ζήτημα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων:

«Μιλάμε για ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό, ένα έργο εξαιρετικά πολύπλοκο, που έχει δρόμο ακόμα. Κανείς δεν έχει πανηγυρίσει. Εχουμε συναίσθηση του τι έρχεται. Ένα βουνό που πρέπει να ανέβουμε μαζί με όλους τους παράγοντες του έργου. Αναφέρομαι στην ΠΑΕ, στον Ερασιτέχνη και στους υπόλοιπους φορείς. Θα σας αποσταλεί το μνημόνιο συναντίληψης. Υποθέτω ότι δεν αμφισβητείτε την αλήθεια αυτών που λέω. Δεν κρύβεται κανένας κορμοράνος πίσω από το μνημόνιο, οπότε όλα θα πάνε καλά...

 Θέλω να πω το εξής:Ετσι όπως ακούω τις τοποθετήσεις κάποιων μελών του δημοτικού συμβουλίου και κάποιων παρατάξεων, μου σχηματίζεται η ξεκάθαρη εντύπωση και ελπίζω πραγματικά να κάνω λάθος, πώς κάποιοι δεν θα θέλανε ποτέ να συζητηθεί το θέμα. Πότε όμως. Όχι τώρα,ούτε σε δύο εβδομάδες, ούτε σε έξι μήνες, ούτε σε 12 μήνες, ούτε σε δύο χρόνια, ούτε και σε τρία χρόνια.γιατί κάποιοι ήθελαν πάρα πολύ αυτό το θέμα να διαιωνίζεται. 20 χρόνια το συζητάμε, 20 χρόνια το κοσκινίζουμε, άς το προσκυνήσουμε άλλα 20. Για διαφορετικούς λόγους βεβαίως.

Κάποιοι γιατί θέλουν να δικαιολογήσουν ότι δεν έγινε επί των ημερών τους, κάποιοι γιατί θέλουν να δικαιολογήσουν την κριτική που ασκούσαν στο έργο, κάποτε ή κάποιοι γιατί είναι πάρα πολύ καλύτερο να έχεις ένα πρόβλημα, για να διαφωνείς για αυτό πολιτικά και να καταγγέλλεις τον εκάστοτε δήμο Αθηναίων, παρά να γίνεσαι κομμάτι της λύσης. Ας μιλήσουμε όμως λίγο σοβαρά, ας μιλήσουμε υπεύθυνα. Γιατί πραγματικά μιλάω για τη διπλή ανάπλαση,για την οποία έχουν χορτάσει υποσχέσεις οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Είναι ένα έργο το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο για την οικογένεια του Παναθηναϊκού, αλλά για όλη την πόλη. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι, είναι ένα έργο το οποίο μας επιτρέπει να πετύχουμε τη δημιουργία δύο υπέρ τοπικών αναπτυξιακών πόλων. Ένα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ένα στο βοτανικό. Είναι λοιπόν ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα.

Να πούμε τι κάναμε πριν μερικές μέρες. Υπογράψαμε ένα μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας. Ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και η ΑΕΠ Ελαιώνα, που είναι η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Το μνημόνιο το έχει υπογράψει και ο Υπουργός Ανάπτυξης, ως φορέας του Δημοσίου.

Στη θέση του σημερινού γηπέδου του ΠΑΟ θα υπάρχει ένας ελεύθερος χώρος 18 στρεμμάτων. Ένα ελεύθερο πάρκινγκ ως 700 θέσεων,  ένα μουσείο και εντευκτήριο. Στο Βοτανικό προβλέπει ένα γήπεδο έως 40.000 θέσεων ( Ουέφα 4 αστέρων). Αθλητικές εγκαταστάσεις 7.000 μ. με κλειστό και πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων. Ταυτόχρονα επρόκειτο να προχωρήσουν όλα τα αναγκαία έργα υποδομών .

Έχουμε κάνει ένα πρώτο υπολογισμό και έχουμε υπολογίσει ότι  το συγκεκριμένο έργο στον Ελαιώνα θα πυροδοτήσει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται στα  163 εκατ. ευρώ. Το ίδιο το γήπεδο  υπολογίζεται στα 72. εκατ. ευρώ. Την ευθύνη της χρηματοδότησης αναλαμβάνει το ελληνικό δημόσιο. Τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και του Δήμου θα τις καλύψουν οι ιδιώτες που εμπλέκονται στο έργο. Ο Δήμος Αθηναίων έχει τονίσει ότι αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα χρήματα και εργαλεία για το γήπεδο μπάσκετ, το οποίο θα φτιαχτεί σε όμορο οικόπεδο μέχρι και 300 μ. μακριά από το γήπεδο. Τα έργα πρέπει να δημοπρατηθούν εντός του 20-21, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες όσο πιο γρήγορα γίνεται»

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα από την έναρξη της συνεδρίασης η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης με δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε εξέφρασε την αντίθεση της αναφορικά με το θέμα της Διπλής Ανάπλασης. 

Παράλληλα, και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι για να τοποθετηθούν πάνε στο θέμα θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους το μνημόνιο συναντίληψης, που υπογράφηκε προ ημερών μεταξύ ΠΑΕ, Ερασιτέχνη, Δήμου αλλά και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων δεσμεύτηκε ότι θα αποστείλει σε όλους το μνημόνιο συναντίληψης που υπογράφηκε. Βέβαια, υπήρχαν και κάποιοι που εξέφρασαν την απορία τους σχετικά με το γιατί δεν πέρασε πρώτα από το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της Διπλής Ανάπλασης, προτού πέσουν οι υπογραφές με τους υπόλοιπους φορείς.«Είναι μνημόνιο, όχι προγραμματική συμφωνία» απάντησε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Πάνω στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, που τόνισε χαρακτηριστικά: 

«Το έργο είναι το πιο ώριμο έργο πολεοδομικά, θεσμικά και περιβαλλοντικά που υπάρχει στο Δημόσιο Διάλογο. Αυτό έχει σημασία. Με αυτές τις συνθήκες, ήταν η κατάλληλη ώρα για την υπογραφή του μνημονίου από πλευράς χρηματοδότησης για την επιλεξιμότητα που απαιτεί το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Δελτίο Τύπου αποτυπώνει τα ουσιαστικά ζητήματα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Πατάει στα κεντρικά ζητήματα που διαπραγματεύεται. Ο Δήμος θα διαπραγματευτεί με ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνη, δεν έχουμε αποτυπώσει με λεπτομέρεια τις συμφωνίες. Θα αποτυπωθούν με λεπτομέρειες όλα, είναι αντικείμενα εξειδίκευσης. Το έθεσε ο Δήμαρχος ότι έχουμε μία μακρά και επίπονη διαδικασία να ολοκληρώσουμε.

Το γήπεδο ανήκει στον Δήμο. Είναι επικεφαλής του πρότζεκτ και θα κάνει ότι πρέπει για να διαφυλάξει την περιουσία του και τη δημόσια χρηματοδότηση. Όλα τα επιμέρους ζητήματα θα λυθούν με τις διαδικασίες που προβλέπει το δημόσιο και με μισθώσεις των χώρων που ανήκουν στον Δήμο.

Για το γήπεδο μπάσκετ, δεν παραχωρούμε κανένα χώρο για να κατασκευαστεί τίποτα. Θα το φτιάξουμε εκτός του χώρου της Διπλής Ανάπλασης. Αν το βάζαμε εντός, θα είχαμε τεχνικά και πολεοδομικά ζητήματα. Ο Δήμος θα αναζητήσει πηγές χρηματοδότησης για αυτό» 

Με βάση λοιπόν τα όσα ακούστηκαν στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ζήτημα της Διπλής Ανάπλασης θα συζητηθεί εκ νέου, με τα κόμματα τις αντιπολίτευσης να εκφράζουν τις αντιθέσεις τους και τις παρατηρήσεις τους.

 

Μπακογιάννης: «Δεν κρύβεται κανένας κορμοράνος στο μνημόνιο, οπότε όλα θα πάνε καλά!»
EVENTS