MENU

Ας δούμε ψυχρά τι έχασε χθες βράδυ η ΑΕΚ. Το χθεσινό ματς ήταν πρώτον βαθμοί στην κατάταξη της UEFA. Καθοριστική ζαριά για να κρατήσεις ελπίδες πρόκρισης και στα δύο τελευταία ματς. Ήταν πρεστίζ, που πληγώθηκε απίστευτα με ένα 0-3 από κάποια Ζόρια.

Και ήταν και νομίζω κάτι πάνω από μισό εκατομμύριο το πριμ της UEFA για τους τρεις βαθμους. Ναι, δεν είναι τα κοντά 3 εκατομμύρια που δίνει το Champions League, αλλά δε νομίζω πως θα χαλούσε την ΑΕΚ να έβγαζε ένα καλό συμβόλαιο χθες, με μια μόνο νίκη απέναντι στην Ζόρια.

Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ήρθε χθες βράδυ. Αλλά ήρθε μια πολύ δυνατή κλωτσιά στα οπίσθια, εντελώς άσχετη με την φάση που έδειχνε η ομάδα το τελευταίο διάστημα. Κλωτσιά που σε στέλνει με δύναμη πολύ πίσω.

Το τι έγινε λάθος, έχει αναλυθεί πολύ, δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο απ’ όσα ανάφερα στην κριτική του ματς.

Αυτονόητο πως δεν μπορεί η ΑΕΚ να παθαίνει τέτοιο κάζο και να περνάμε ήρεμα στη επόμενη μέρα. Δεν ήταν άλλη μια μέρα στο γραφείο. Ξεφτιλίστηκε η ομάδα. Αυτό λέει το οπαδικό θυμικό και δεν λαθεύει εδώ.

Λυπάμαι όμως, αλλά θα πρέπει να θυμίσω πως το τελευταίο δίμηνο, σε αυτή την περίεργη περίοδο έχουμε δει την Λίβερπουλ να τρώει επτά, την Μπάγερν τέσσερα, την Ρεάλ να χάνει στην La Liga απ’ όποιον μιλάει ισπανικά και πάει λέγοντας. Δεν διαλύθηκαν και μάλλον και το δικό τους πρεστίζ κάτι αντιπροσωπεύει για τους οπαδούς τους… Έχουν αλλάξει τα πράγματα στο ποδόσφαιρο. Κάποιες φορές είναι εξαιρετικά δύσκολο να ζήσεις με αυτό, μια τέτοια είναι τώρα για μας, αλλά έτσι είναι.

Δεν θα διαλυθείς, αλλά πρέπει να έχεις καταλάβει τι έγινε. Γιατί μπορεί να διαλυθείς στην συνέχεια. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν επειδή  πολλά από αυτά που έγιναν χθες λάθος, γίνονται αρκετές φορές λάθος, μήπως απλά χθες πληρώθηκαν για πρώτη φορά τόσο πολύ. Και κάλλιστα μπορεί να συμβεί ξανά και μάλιστα σύντομα, αν …γύρισε η τύχη. Γενικά η μυρωδιά του ότι μπορεί να παίζει …πολύ τύχη σε όλη την ιστορία, είναι λίγο ανησυχητική.

Από κει και πέρα, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως η ΑΕΚ εδώ κι ένα χρόνο με τον Καρέρα είναι καλύτερη απ’ ότι με Ουζουνίδη, Χιμένεθ όταν ξαναήρθε, Καρντόσο και Κωστένογλου. Όπως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις που «καίνε», στις οποίες ο προπονητής δεν δίνει θετικό στίγμα.

Επίσης με εξαίρεση την Βόλφσμπουργκ, η μετά το καλοκαίρι παρουσία του Καρέρα, δημιουργεί πολλά περισσότερα ερωτηματικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την συνέχεια δεν ξέρω, δεν μπορώ να προβλέψω. Ξέρω όμως πως τα τελευταία χρόνια προπονητής που έγινε θέμα σε πρωτοσέλιδα όπως τα σημερινά, με τον τρόπο που έγινε ο Καρέρα, δεν μακροημέρευσε στην ΑΕΚ. Αυτό δεν θέλω να παρεξηγηθεί. Είναι μια διαπίστωση που βγαίνει από την πραγματικότητα. Φυσικά δεν είναι κανόνας, μπορεί τώρα να μην επαληθευθεί.

Μπορώ να σας γράψω εδώ βιβλίο για το πόσο πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση κι όλα αυτά, αλλά θα έχουν πάει όλα στην θάλασσα, αν η ΑΕΚ χάσει την Κυριακή.

Έτσι είναι η ΑΕΚ και ειδικά η ΑΕΚ με τις μειωμένες αντοχές που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη διετία.

Υπάρχουν αρκετά επιμέρους που έχουν λειτουργήσει καλά στην ΑΕΚ επί Μάσιμο Καρέρα, τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά το γενικό δεν είναι πολύ ξεκάθαρο. Κι αυτό πάντα κρύβεται πίσω από τις αποτυχίες επί Καρέρα. Πάντα υπάρχει μια αλλαγή σε φιλοσοφία που δεν περίμενες ή που βγάζει φόβο και αναζήτηση του «μίνιμουμ».  Και σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Αν μπορείς να πας έτσι ως το τέλος της σεζόν, δεν ξέρω. Νομίζω πως στην εποχή μας το ποδόσφαιρο δεν είναι και πολύ γενναιόδωρο με τις ομάδες που αδυνατούν να υπηρετήσουν μια συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία. Αλλά πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Έστω βραχυπρόθεσμα καμιά φορά λειτουργεί και η εξαίρεση. Απλά το να αρχίσω να σκέφτομαι πως κυνηγάμε την εξαίρεση, δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα …

Προς το παρόν ας δούμε αν η ξεφτίλα την Πέμπτη το βράδυ, θα μας κάνει να έρθουμε λίγο στα συγκαλά μας ενόψει Τρίπολης. Γιατί αν δεν κερδίσει η ΑΕΚ εκεί, αρχίζει και χαλάει πολύ το πράγμα. Δυστυχώς από ένα ματς με την Ζόρια στο ΟΑΚΑ…

Η ΑΕΚ έγινε ρεζίλι, περίγελος των ανταγωνιστών της, αλλά ακόμη δεν διαλύθηκε. Υπάρχει μια βάση που έχει χτίσει στο πρωτάθλημα. Αλλά χρειάζεται καθοδήγηση σωστή από τον Καρέρα και την χρειάζεται άμεσα. Πολλά κρίνονται στα δύο αμέσως επόμενα ματς στο πρωτάθλημα.

 

ΥΓ: Δεν έχουν όλα τα προβλήματα που φέρνουν κατά καιρούς βραδιές σαν την χθεσινή, πηγή την διαχείριση του προπονητή. Η διαφορά είναι πως είμαστε σε περίοδο που μόνο η διαχείριση αυτού που έχεις μετράει, καθώς οι μεταγραφές είναι τον Γενάρη. Κι από τους προπονητές περιμένεις να καλύπτουν τις όποιες αδυναμίες κι όχι να τις αναδεικνύουν.

Ξεφτιλιστήκαμε, αλλά ακόμη δεν διαλυθήκαμε …
EVENTS