MENU

Πρώτη φορά είχε ειπωθεί την περίοδο της αποπομπής του Γιώργου Βουλγαράκη από την τότε κυβέρνηση: «Ο,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό;».

Ο προβληματισμός αποδείχτηκε σωστός. Πολλές φορές ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με το εθιμικό δίκαιο, τα κοινωνικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ολόκληρου λαού, ακόμη και με την κοινή λογική.

Έξοχο παράδειγμα το κορωνο-πάρτι με τη συμμετοχή και τριών ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού. Τα ονόματά τους κυκλοφορούσαν από νωρίς και  οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δίσταζαν να τα αναφέρουν, καθώς ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων έχει αυστηροποιηθεί πανευρωπαϊκά. 

Αν δεν τους κατονόμαζε η ίδια η ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνουν σχετικές αναφορές στον Τύπο χωρίς να επαπειλείται κύρωση για τον δημοσιογράφο.

Οι ποδοσφαιριστές φυσικά δεν θα στραφούν νομικά κατά της ίδιας της ομάδας τους, αφού γνωρίζουν σε πόσο πολύ βαρύ παράπτωμα υπέπεσαν. Ο Ολυμπιακός έπραξε το αυτονόητο και οι τρεις παίκτες θα τιμωρηθούν με το ανώτατο πρόστιμο και με βάση τον εσωτερικό κανονισμό.

Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις ο νόμος περί προσωπικών δεδομένων προστατεύει τον παραβάτη. Για να δημοσιοποιηθούν ονόματα κατηγορουμένων ή και καταδικασμένων μέχρι τον τρίτο βαθμό της Δικαιοσύνης, χρειάζεται εισαγγελική άδεια. Η δημοσιοποίηση επιτρέπεται μόνο σε αμετάκλητη και τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Κανείς δεν αμφιβάλει ότι το τεκμήριο της αθωότητας είναι μία περιουσία για τις δυτικές Δημοκρατίες. Όταν όμως διακυβεύεται η διαφάνεια και η κοινωνική συνοχή, τότε πρέπει να υπάρχουν δικλείδες διεξόδου. 

Οι ποδοσφαιριστές είναι είδωλα για τη νέα γενιά και πολλοί άνθρωποι μιμούνται τις συμπεριφορές τους. Σε μία εποχή που όλοι δείχνουμε μέτρο και κάνουμε ασκήσεις  υπομονής, δεν μπορούν κάποιοι να διασκεδάζουν – και μάλιστα θορυβωδώς – στο ruff garden ενός ξενοδοχείου.

Υπ' αυτή την έννοια αποκτά ιδιαίτερη αξία η άμεση παρέμβαση της εισαγγελέως Εφετών και εποπτεύουσας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βιργινίας Σακελλαροπούλου, η οποία έδωσε εντολή να σαρωθεί το διαδίκτυο ώστε να διαπιστωθεί αν πράγματι υπήρχε ιντερνετικό κάλεσα στους 31 προσκεκλημένους του κορωνο-πάρτι.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να επιδείξει ένα διευρυμένο πνεύμα που αποτυπώνεται και σε σχετικό άρθρο του  προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος Χριστόφορου Σεβαστίδη. «Ακόμα και η άδικη κριτική στον δικαστή, πρέπει να γίνεται ανεκτή», τονίζει ο κ. Σεβαστίδης. 

Μόνο που στα του οίκου της η δικαστική εξουσία δεν ακολουθεί αυτή τη ρήση. Ο εισηγητής του Koriopolis δικαστής Τζιμπλάκης προήχθη σε πρόεδρο Εφετών παρότι τιμωρήθηκε από τον Άρειο Πάγο! 

Την απόφαση πήρε με οριακή πλειοψηφία (8-7) το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, ενώ προηγουμένως τον είχε παραλείψει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Δηλαδή ένα κατώτερο δικαστικό όργανο φρόντισε για την προαγωγή του δικαστή. 

Γιατί να δείξει σεβασμό απέναντι στη Δικαιοσύνη ο πολίτης που την θεωρεί το τελευταίο του καταφύγιο;  

Όταν το οχυρό της Δημοκρατίας, η δικαστική εξουσία, συρρικνώνεται, τότε η κοινωνία κινείται απεγνωσμένα. Και αύριο – μεθαύριο θα αρχίσει να μιλάει για το κορωνο-πάρτι της Δικαιοσύνης.

Το κορωνο-πάρτι της Δικαιοσύνης
EVENTS