MENU

Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος από την Γρανάδα, την εξέθεσε στη δημιουργία της και βέβαια είχε περισσότερες φάσεις για να σκοράρει. Και όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, πάντα ο διαιτητής το κρίσιμο σφύριγμα ή το δίνει απέναντι ή δεν το δίνει στον ΠΑΟΚ.

Εγώ δεν θα σταθώ στο αποτέλεσμα, γιατί δεν πρέπει. Θα σταθώ στην εικόνα που παρουσίασε η ομάδα στην πρώτη απόπειρα του Φερέιρα, να την στήσει ορθολογικά – έχοντας βέβαια περισσότερους παίκτες στη διάθεσή του.

Το 3-4-2-1 που παρέταξε, είχε τον Ροντρίγκο που σε αυτόν τον σχηματισμό είναι ο πιο σταθερός δεξιός φουλ μπακ της ομάδας, είχε τον Κρέσπο που έχει πολύ πιο ανεπτυγμένη αντίληψη και βέβαια ταχύτητα από τον Μιχαηλίδη και την μεγάλη έκπληξη, τον Ντούγκλας Αγκούστο, που έκανε ένα τέλειο παιχνίδι σε όλους τους τομείς, χωρίς λάθη και με εξαιρετική δημιουργία.

Η παρουσία των δύο πρώτων ήταν θετική στη συνολική εικόνα, αλλά την διαφορά την έκανε ο Αγκούστο. Έδωσε ηρεμία, σιγουριά και σωστές επιλογές επί 90 λεπτά.

Για τον Φερέιρα, υπήρχε και η πολυτέλεια αυτή τη φορά, να μη πάρει ρίσκα με τους παίκτες που έφερε από τον πάγκο. Ο προερχόμενος από τραυματισμό Καντουρί μπήκε και έκανε διαφορά, ο Ουαγκέ μπήκε γιατί και ο Ροντρίγκο προερχόταν από τραυματισμό, ενώ ο Σφιντέρσκι μπήκε αντί του κάκιστου Τσόλακ. Στη τελευταία παράσταση του Αμπέλ, οι παρεμβάσεις του δεν άλλαξαν την μορφή της ομάδας.

Ο λόγος που δεν κέρδισε ο ΠΑΟΚ ήταν καθαρά ο φορ. Ο Τσόλακ αδυνατεί να ενταχθεί ακόμη στη λογική της ομάδας και είναι άκρως αναποτελεσματικός σε ότι κι αν κάνει, ο Σφιντέρσκι που έχει τον μανδύα του κίλερ, πήρε την πιο γλυκιά κάθετη στην ιστορία της κάθετης και δεν μπόρεσε να συμμαδέψει απέναντι γωνία που ήταν ορθάνοιχτη.

Στο τέλος, το κερασάκι στη τούρτα η ανατροπή του Σβαμπ – πάλι από κάθετη του Αγκούστο – με τον ΠΑΟΚ να στεναχωριέται που άφησε δύο βαθμούς στη Γρανάδα, την στιγμή που η PSV κέρδισε την Ομόνοια στο 92΄. Η βραδιά θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη και στους αγώνες με τους Ολλανδούς να έχουν αυτοί την πίεση. Τώρα την έχει ο ΠΑΟΚ.

Ο Φερέιρα στη τελευταία του παράσταση, μας έδειξε ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να εγκλωβίσει την 3η ομάδα της Λα Λίγκα και να είναι καλύτερος στην έδρα της. Και παραδίδει στον Πάμπλο Γκαρσία.

Οι περισσότεροι έχουν την εικόνα του ποδοσφαιριστή Γκαρσία. Ο προπονητής όμως έχει δώσει δείγματα γραφής.

Πρώτα απ όλα, είναι ένας άνθρωπος που έχει μία ποδοσφαιρική ομάδα αήττητη εδώ και 78 παιχνίδια. Και όταν μιλάμε για παιδιά, αυτή η σταθερότητα είναι δείγμα ξεκάθαρων ιδεών και πειθαρχίας.

Δεύτερον, ο προπονητής Γκαρσία, δεν έχει καθόλου εμμονές με σχηματισμούς. Παίζει το καθαρό 4-3-3 με ένα έξι και δύο οκτάρια, παίζει 4-2-3-1 και φέτος, επειδή δεν έχει και η Κ19 καθαρούς εξτρέμ, κρατάει τον έναν μπακ πίσω και παίζει 3-4-2-1 με τον Κωνσταντέλια και τον Πανίδη πίσω από τον φορ.

Τρίτον, η προπόνησή του είναι σύγχρονη, με βάση τη λεπτομέρεια. Πολύ καλά στοχευμένες προπονήσεις που φέρνουν αποτελέσματα και ατομικά στους παίκτες και τακτικά.

Αυτό που πάντα κοιτάμε όταν μεταφέρεται ο προπονητής της ακαδημίας στη πρώτη ομάδα, είναι η διαχείριση του γκρουπ των ανδρών. Ο Πάμπλο είναι μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα, με ξεκάθαρους κανόνες στη ζωή του και στην ομάδα του.

Το προηγούμενο ανάλογο εγχείρημα του ΠΑΟΚ με τον Βλάνταν Ίβιτς, δεν το λες αποτυχημένο. Άφησε ένα κύπελλο στον ΠΑΟΚ και μία βάση παικτών που αποτέλεσαν το γκρουπ Λουτσέσκου.

Το βασικό θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η προσωπικότητα να υπερκαλύπτει το γεγονός πως η στόχευση ομάδας Κ19 από την πρώτη, είναι εντελώς διαφορετική. Έτσι την πάτησε ο Πογιάτος με τον Παναθηναϊκό, αφού και δεν μπόρεσε να στοχεύσει στο αποτέλεσμα και δεν είχε το ειδικό βάρος να επιβάλλει τις όποιες ιδέες του στο γκρουπ του.

Τον Φερέιρα δεν θα τον θεωρήσω αποτυχημένο γιατί και ο ΠΑΟΚ του έβαλε πολλά εμπόδια. Θα πω απλά πως δεν ταίριαξε. Δεν το ζούσε. Δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία να αισθανθεί το κλαμπ.

Με τις ποδοσφαιρικές του ιδέες δεν ήμουν ενθουσιασμένος, ούτε με την αδυναμία του να ορίσει σταθερές εντός του γκρουπ.

Από την άλλη βέβαια, δεν μπορώ να μην καταγράψω πως άφησε τον Τζόλη και τον Μιχαηλίδη ως κληρονομιά και πως σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν εξυπηρέτησε το κλαμπ και την προσπάθειά του για οικονομικό εξορθολογισμό και με τις προκρίσεις απέναντι σε Μπεσίκτας και Μπενφίκα αλλά και μέσα από την συμπεριφορά που επέδειξε στα επταψήφια συμβόλαια.

Όσο για την απόφαση του ΠΑΟΚ να τον αφήσει να πάει στην Παλμέιρας, προφανώς και η ζυγαριά έγειρε προς τα εκεί. Από τη μία το οικονομικό που και την ρήτρα του 1,2 εκατομμυρίων δεν θα πληρώσει και 600 χιλιάδες θα πάρει και το τρέχον συμβόλαιο θα γλιτώσει, από την άλλη η αδυναμία της ομάδας να διαχειριστεί παιχνίδια απέναντι σε κλειστές άμυνες, έφεραν αυτή την απόφαση.

 

Δεν παραδίδει καμένη Γη
EVENTS