MENU

Τα σενάρια για το πως θα αγωνιστεί η ΑΕΚ στο ματς με την Λέστερ δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο είναι δεδομένο πως προς το παρόν δεν βασίζονται σε οτιδήποτε που να έχει δοκιμάσει τις δύο προηγούμενες μέρες ο Μάσιμο Καρέρα. Έτσι κι αλλιώς κανονική προπόνηση με όλους τους παίκτες, ήταν μόνο αυτή της Τρίτης. Η δοκιμή θα γίνει σήμερα (28/10) το απόγευμα, στην τελευταία προπόνηση.

Η ΑΕΚ δεν είναι μια ομάδα τουλάχιστον προς το παρόν, που ψάχνει στο ξεκίνημα της σεζόν την ομοιογένεια μέσα από δουλειά σε ένα βασικό τακτικό μοντέλο, ούτε σε κάποιο κορμό από πλευράς προσώπων. Κάτι που σίγουρα οφείλεται και στους πολλούς τραυματισμούς. Η αβεβαιότητα και του ίδιου του Μάσιμο Καρέρα, ειδικά σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν, για την διάταξη που πρέπει να δουλέψει περισσότερο, φαίνεται κι από τις δηλώσεις του. Μετά από το ματς στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό είπε πως το 3-5-2 ταιριάζει καλύτερα στα χαρακτηριστικά των παικτών της ΑΕΚ, μετά από το ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα μίλησε για το 4-2-3-1. Να σημειωθεί πως στην πρώτη περίπτωση, δεν είχε ακόμη δουλέψει με τον Λιβάι Γκαρσία, δεν είχε αποκτηθεί ο Τάνκοβιτς και δεν μετρούσε ήδη δύο ματς βασικός στο πρωτάθλημα, ο Μαχαίρας.

Έτσι είναι πλέον συνηθισμένο, πριν από τα παιχνίδια να βάζουμε δύο και τρεις εναλλακτικές σκέψεις για διάταξη και πρόσωπα στο «τραπέζι», μέχρι να δείξει κάτι ο Καρέρα.

Φυσικά όσο συμβαίνει αυτό, είναι αυτονόητο πως σταθερή βελτίωση στην εικόνα της ομάδας δεν πρόκειται να υπάρξει και το ζητούμενο θα είναι αποκλειστικά η ένταση και η συγκέντρωση των παικτών στην εκτέλεση του τακτικού πλάνου σε κάθε ματς ξεχωριστά. Δεν μπορεί δηλαδή προς το παρόν να γίνει για παράδειγμα σύγκριση με τον Ολυμπιακό, που παίζει 4-3-3 στο οποίο μαθαίνουν να προσαρμόζονται όλοι οι παίκτες του, με παραλλαγή το παραπλήσιο 4-2-3-1, τώρα που λείπει ο Καμαρά. Επίσης ο Ολυμπιακός δεν αλλάζει εύκολα πρόσωπα σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν. Γίνεται μόνο όταν είναι αναγκαστικό. Δεν έχει τα προβλήματα της Ένωσης με πολλές και σοβαρές μαζεμένες απουσίες.

Διάταξη δεν αλλάζει ούτε ο ΠΑΟΚ, ακόμη κι όταν παραμονές του ματς με την ΑΕΚ για παράδειγμα, βρέθηκε χωρίς τον Ελ Καντουρί. Αντίθετα για την ΑΕΚ, οι πολλοί τραυματισμοί, αλλά και η αμφιβολία που έδειξε να νιώθει και ο ίδιος ο προπονητής σε κάποια φάση για τις σωματικές αντοχές αυτή την περίοδο, τον οδηγούν σε συνεχείς εναλλαγές  προσώπων και διάταξης. Η ΑΕΚ έχει παίξει ως τώρα στην σεζόν 4-3-3, 4-2-3-1, 5-3-2 και κάτι μεταξύ 3-4-3 και 5-2-3.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, τουλάχιστον με τον Λιβάι Γκαρσία στη διάθεση του, ο Μάσιμο Καρέρα έπαιξε τέσσερα συνεχόμενα ματς χωρίς να αλλάξει διάταξη. Με Σεν Γκάλεν, Λαμία, Βόλφσμπουργκ και Ατρόμητο, η επιλογή ήταν το 4-3-3 ( ή 4-2-3-1 ανάλογα με τον τρόπο που είχε εντολή να κινείται ο Πέτρος Μάνταλος). Η πρόθεση λοιπόν είναι σαφής, αλλά …ξέμεινε από εργαλεία για αρκετό διάστημα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Λέστερ, δύο στοιχεία φέρνουν στο μυαλό κυρίως την τριάδα στην άμυνα. Η απουσία του Τσιγκρίνσκι, σε συνδυασμό με την απουσία καθαρού «6αριού».

Αυτά, σε συνδυασμό και με τον βαθμό δυσκολίας που αντιπροσωπεύει η Λέστερ, κάνουν βάσει προϊστορίας του Καρέρα να φαίνεται αρκετά πιθανό το 5-3-2. Κι όχι 3-5-2, καθώς στο δεύτερο απαιτούνται πολύ πιο σύνθετα πράγματα από τους ακραίους. Στον τρόπο που το χρησιμοποιεί ο Καρέρα στην ΑΕΚ, μιλάμε για δύο καταρχάς μπακ. Και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν οι επιλογές για περισσότερα ζητούμενα.

Πάντως αυτό που έχει προς το παρόν σημασία για την Λέστερ, είναι όπως είπαμε και στην αρχή, πως δεδομένο δεν υπάρχει τίποτα και καμιά σκέψη του Καρέρα, δεν έχει προκύψει μέσα στο γήπεδο και στην προπόνηση, το τελευταίο 48ωρο.

ΑΕΚ: Ακόμη ένα ματς προσαρμογής, αυτό με την Λέστερ
EVENTS