MENU

 

·        Αν υποθέσουμε πως το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, η ΑΕΚ ήταν…τάβλα στο χώμα, από την Δευτέρα 13 του μήνα, ο Καρέρα μπήκε μπροστά σε μια διαδικασία επαναφοράς. Δύσκολης. Κυρίως ψυχολογικής, αλλά κι αγωνιστικής φυσικά.

·        Αντιμέτωπος με μια ακόμη έκρηξη αρνητισμού γύρω από την ομάδα, που για πρώτη φορά άγγιξε και τον ίδιο, ο Ιταλός το παλεύει από εκείνη την μέρα και το παλεύει έχοντας στο μυαλό του την σημερινή μέρα. Την 1η του Οκτώβρη. Εδώ είναι η ευκαιρία να γυρίσει το πράγμα για την ΑΕΚ. Η κλήρωση το δυσκόλεψε πολύ, αλλά κάτι μου λέει πως αυτό που θα παρουσιάσει απόψε ο Ιταλός, θα το πάει μέχρι τέλους για να φέρει την πρόκριση απέναντι στην Βόλφσμπουργκ. Θα παίξει ρέστα, θα κυνηγήσει και το τελευταίο ίχνος πιθανότητας.

·        Αλλά η προσπάθεια δεν αρκεί. Και πρώτος το ξέρει ο προπονητής. Σημασία έχει το αποτέλεσμα κι αν η ΑΕΚ δεν είναι το φαβορί, δεν έχει και τόση σημασία. Υπάρχει πίεση για πρόκριση και υπάρχει πίεση από αντικειμενικούς παράγοντες. Δεν λέω για τον κόσμο, που έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρχει στο γήπεδο. Η πίεση προέρχεται από αντικειμενικούς παράγοντες και κυρίως από την επίγνωση των μεγάλων κερδών που θα φέρει μια πρόκριση.

·        Η ομάδα δεν θα καταδικαστεί αν δεν περάσει απόψε, αλλά θα πέσει σε μια νέα περίοδο μελαγχολίας, από την οποία αρχίζει σιγά – σιγά να βγαίνει το τελευταίο διάστημα. Με τις νίκες και τις τελευταίες μεταγραφές. Και κυρίως θα βρεθεί από το πρωί της Παρασκευής, ενώπιον αποκλειστικά ανάγκης διαχείρισης προβλημάτων. Ή καταστάσεων που μπορούν να εξελιχθούν εύκολα σε προβλήματα.

·        Η ομάδα πρέπει να την νιώσει αυτή την πίεση. Δεν πρέπει να μείνει στο ότι κυνηγάει μια πρόκριση για την οποία δεν είναι το φαβορί, άρα έχει και λίγο χαρακτήρα υπέρβασης. Δεν έχει ανάγκη κανένα …αγχολυτικό η ΑΕΚ απόψε. Αντίθετα, έχει ανάγκη το άγχος και την πίεση. Όσοι μπουν να παίξουν πρέπει να νιώθουν πως χρωστάνε και πρέπει με κάθε τρόπο να ξεπληρώσουν. Ακόμη κι αν σκεφθείς πως οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ είναι οι λιγότερο «βρεγμένοι» στην διετία που η ομάδα δεν έχει πετύχει κάποιον από τους βασικούς της αγωνιστικούς στόχους και πάλι καταλαβαίνεις πως από αυτό και μόνο υπάρχει χρέος. Και τώρα, πρέπει να ξεπληρωθεί. Αν αυτό δημιουργεί έξτρα πίεση, λίγο θα πρέπει να ενδιαφέρει. Η ζωή στην ΑΕΚ πρέπει να είναι συνυφασμένη με την πίεση και το ερώτημα θα πρέπει να είναι αποκλειστικά το ποιος μπορεί να ζήσει με αυτήν και ποιος όχι.

·        Καμιά ευρωπαϊκή επιτυχία για την ΑΕΚ, δεν έχει έρθει χωρίς να πετύχει κάτι «against all odds», ενάντια σε όλες τις πιθανότητες δηλαδή. Ή στις περισσότερες. Πάντα έπρεπε να βάλει από κάτω κάποιον που θεωρητικά φαινόταν ανώτερος της. Από την Ντιναμό Μόσχας, την Ντέρμπι, την ΚΠΡ, την Ρέιντζερς, την Ρεάλ και την Ρόμα απέναντι στις οποίες έμεινε τέσσερα ματς αήττητη, μέχρι την Μπριζ και την Σέλτικ, πάντα ήταν το ίδιο. Πήγαινες για την έκπληξη. Δε νομίζω πως η Βόλφσμπουργκ αντιπροσωπεύει κάτι πιο δυνατό από αυτά τα στοιχήματα που κερδήθηκαν και δε νομίζω πως η σημερινή ΑΕΚ είναι σε χαμηλότερο επίπεδο, έστω από την ομάδα που πήγε πρόπερσι στο Champions League, βγάζοντας έξω το σύνολο του Μπρένταν Ρότζερς και το εξαιρετικά μεγαλύτερο μπάτζετ του. Όπως συνέβη και με την Μπριζ δηλαδή. Τα σημειώνω αυτά για να μη λέμε πως γίνονται συγκρίσεις με παλιότερες εκδοχές της ΑΕΚ, που συνδέονται με τις άλλες μεγάλες επιτυχίες που αναφέρθηκαν.

·        Το βράδυ δεν θα είναι εύκολο κι ενδεχομένως να έχουμε και δεδομένα μη αναμενόμενα στο πως θα κατέβει η ΑΕΚ, γεγονός που το επεσήμανα από την Τρίτη, στην εκπομπή του Βασίλη Βέργη στο SDNA. Δεν χρειάζεται να μείνουμε σε αυτά. Η ομάδα προετοιμάζεται για την αποψινή βραδιά εδώ και μέρες, επίγνωση έχει ο Καρέρα του τι παίζεται και το έδειξε και χθες με τις δηλώσεις του. Αυτό που θέλω είναι ένα πλάνο που να το πιστεύει πρώτα απ΄όλα ο ίδιος και να το έχει επεξεργαστεί καλά μέσα του και κατόπιν να έχει «μπολιάσει» καλά με αυτό τους έντεκα που θα κατέβουν στο γήπεδο.

·        Η μπάλα είναι …μπάλα. Ποτέ δεν ξέρεις που θα κριθεί κάτι και είδαμε και με τον ΠΑΟΚ με την Κράσνονταρ, πως δεν είναι ανάγκη να είσαι καλύτερος ακόμη και σε δύο 90λεπτα, για να έρθει η πρόκριση.

·        Τέλος, πρώτο βήμα απόψε για την μπασκετική ΑΕΚ. Είμαι απλός οπαδός της ομάδας, οπότε εδώ θα δώσω μόνο τις καλύτερες ευχές μου στον Ηλία Παπαθεοδώρου, στα παιδιά της ΑΕΚ και κυρίως στον Μάκη Αγγελόπουλο. Μακάρι να πάνε όλα πρίμα και να έρθει μια ακόμη μεγάλη επιτυχία που την αξίζει το οικοδόμημα της μπασκετικής ΑΕΚ.

Η δυσκολία δεν μειώνει το «πρέπει» για την ΑΕΚ
EVENTS