MENU

Η Τότεναμ αντιμετώπισε τη Νιούκαστλ το απόγευμα της Κυριακής και σε μονομαχία του Άντι Κάρολ με τον Έρικ Ντάιερ, η μπάλα βρήκε στο χέρι του δεύτερου, ο οποίος όμως είχε την πλάτη γυρισμένη προς την μπάλα. 

Το εξαιρετικά αμφισβητούμενο πέναλτι υποδείχθηκε μέσω του VAR, στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Κάλουμ Γουίλσον σκόραρε από την άσπρη βούλα και έκανε το 1-1, που ήταν το τελικό σκορ του αγώνα. 

Είναι αλήθεια πως από όταν μπήκε το VAR στην ποδοσφαιρική ζωή, είναι αρκετές οι φάσεις που εξελίχθηκαν με σουρεαλιστικό τρόπο, με αποφάσεις που ελήφθησαν στην αρχή και ανακλήθηκαν στη συνέχεια και με πολλά παράπονα ακόμα και για τη χρήση του. Και ενώ το βίντεο ριπλέι ήρθε για να λύσει πολλά από τα προβλήματα του ποδοσφαίρου, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί περισσότερα. 

Τι έγινε στην επίμαχη φάση του αγώνα της Τότεναμ με τη Νιούκαστλ; Ο διαιτητής ενδεχομένως πήρε τη σωστή απόφαση με το γράμμα του νόμου. Βάσει του κανονισμού ο παίκτης θα πρέπει να πηδά για να πάρει κεφαλιά έχοντας κλειστά τα χέρια όσο γίνεται κολλημένα στο σώμα του. Αν τα χέρια είναι απλωμένα και ακουμπήσει η μπάλα, θα τιμωρηθεί. 

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η μπάλα χτυπά στο πίσω μέρος του χεριού, προς την πλάτη, και ο παίκτης είναι γυρισμένος και δεν βλέπει καν τη μπάλα, που μάλιστα δεν έχει πορεία προς το τέρμα. Πρέπει ο διαιτητής να λαμβάνει υπόψη του και αυτούς τους παράγοντες εκτός από το γεγονός ότι η μπάλα χτύπησε στο χέρι;

Κανονικά θα πρέπει η σκέψη που θα έχουν οι αμυντικοί όταν προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους μέσα στην περιοχή θα έπρεπε να είναι πως θα αμυνθούν, τώρα θα πρέπει να σκέφτονται και που θα έχουν τα χέρια τους. Κάτι δεν πάει καλά, προφανώς, με αυτό. Να κολλούν τα χέρια στο σώμα ή να τα βάζουν πίσω από την πλάτη; Μα αυτό δεν δημιουργεί πλεονέκτημα στον αντίπαλο, αφού θεωρητικά χάνουν ενδεχομένως την ισορροπία τους ή δεν μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση αν χρειαστεί; 

Από τον ώμο μέχρι το κάτω μέρος της μασχάλης δεν είναι χέρι βάσει του νέου κανονισμού. Όπως φαίνεται στο σχέδιο, το πράσινο κομμάτι δεν θεωρείται χέρι, ενώ στο κόκκινο είναι παράβαση. 

Από την αρχή της φετινής σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν υποδειχθεί έξι πέναλτι για χέρι στην περιοχή. «Το χέρι στο ποδόσφαιρο υπάρχει εδώ και εκατό χρόνια. Αν είναι εκούσιο, κανένα πρόβλημα, αλλά σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να είναι πεντακάθαρο, χωρίς καμία αμφισβήτηση. Νομίζω πως έχουμε χάσει κάτι από την... πλοκή και την ουσία του αθλήματος και κατ' επέκταση και κάτι από το θέαμά του» σχολίασε για την επίμαχη φάση ο προπονητής της Νιούκαστλ, Στιβ Μπρους. 

Ο Μουρίνιο περιορίστηκε να πει ότι κάποιοι δεν σέβονται την Τότεναμ, ενώ το Σάββατο ο Ρόι Χόντγκοσν είχε πει ότι αυτός ο χωρίς νόημα κανονισμός για το χέρι προκάλεσε το πέναλτι σε βάρος του Τζόελ Γουάρντ σην ήττα με 2-1 της Κρίσταλ Πάλας από την Έβερτον «καταστρέφει το παιχνίδι». 

«Είναι τελείως αστείο. Είναι ντροπή. Ο Ντάιερ δεν είχε απολύτως κανέναν έλεγχο του χεριού του. Καλώ την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, τη FIFA, τον Πιερλουίτζι Κολίνα να το σταματήσουν πριν καταστραφεί ολοκληρωτικά το ποδόσφαιρο. Είναι τελείως αστείο» ήταν το σχόλιο του Τζέιμι Κάραγκερ στο Sky Sports. 

«Mπορούμε να έχουμε πίσω το ποδόσφαιρό μας» ήταν το μήνυμα του Γκάρι Λίνεκερ στο twitter. 

Σχολιάζουν πολλοί ότι δεν υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο: δηλαδή δεν είναι μόνο αν η μπάλα ακούμπησε ή όχι στο χέρι. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι που καθορίζουν τη φάση ή θα έπρεπε να καθορίζουν την απόφαση για την απόφαση για την υπόδειξη ή μη ενός πέναλτι. 


 

Χέρι και πέναλτι: ο νέος κανονισμός «καταστρέφει» το ποδόσφαιρο; (pics, vid)