MENU

Η βόμβα που εκτόξευσε ο Τζον Φαν Σιπ στον αέρα του «Total Football» για το φινάλε του Σιόβα αποτελεί από χθες βράδυ το μείζον θέμα συζήτησης. Όσοι δεν είναι τυφλωμένοι έκαναν μια μετριοπαθή διαπίστωση: Τα αποτελέσματα θα δείξουν αν θα δικαιωθεί ο Ολλανδός για αυτή την απόφαση.

Η δικαίωση ήρθε τελικά πολύ πιο γρήγορα. Διότι στο καθαρά αγωνιστικό σκέλος, δεν έχει κοστίσει ως τώρα στην Εθνική ομάδα η απουσία του Μανωλά και του Παπασταθόπουλου, πόσο πιθανό είναι να κοστίσει του Σιόβα που σίγουρα είναι κατώτερος ποιοτικά των ανωτέρω; Ωστόσο, ασφαλή δείγματα θα πάρουμε στο χορτάρι. Ως τότε, η κίνηση του κρίνεται με γνώμονα ορισμένες άλλες παραμέτρους.

Προσωπικά εκτιμώ πως ήδη δικαιώθηκε. Αν την απόφαση τη στηλιτεύουν οι θιασώτες της ΕΟ, αν ξεσκίζουν τον Φαν Σιπ με κριτήριο ότι ήταν δικό τους παιδί, αν βυσσοδομούν πάνω στο εθνόσημο οι βιαστές του ποδοσφαίρου, τότε ο ομοσπονδιακός τεχνικός μπορεί να νιώθει υπερήφανος για μια δύσκολη, σκληρή αλλά δίκαιη απόφαση.

Κάθε απόφαση και κάθε άνθρωπος που με άμεσο αντίκτυπο στην οικογενειακή ηρεμία του, τη γαλήνη του, βάζει απέναντι τη «Συμμορία» είναι άξιος συγχαρητηρίων. Θέλει άντερα, καρύδια, αυτοπεποίθηση, συκώτια για να τα βάλεις με το πιο άρρωστο σύστημα που γέννησε ο ελληνικός αθλητισμός.

Κάθε άνθρωπος που αντιστέκεται στην προσπάθεια επιστροφής του ποδοσφαίρου στην εποχή του Γκιρτζίκη, του Σαρρή, με κλήσεις στον «Διαμαντάκο», συμμετοχές με βάση τα πιστοποιητικά φρονημάτων, πρέπει να του σφίγγουμε το χέρι. Ακόμα κι αν κάνει ανθρώπινα λάθη. Αρκεί να υπακούει τη συνείδηση του κι όχι εντολές. Αν τώρα πιστεύει κάποιος ότι πήρε εντολή και καθάρισε παίκτη της... Λεγανιές, τότε ας καλέσει τους τύπους με τις λευκές ρόμπες να τον μαζέψουν.

Ο Σιόβας πιθανότατα δεν ζήτησε από κανέναν να τον υπερασπιστεί. Ο τρόπος που αυτόκλητα το έκαναν άλλοι για αυτόν, η συντονισμένη λύσσα για μια απόφαση που δείχνει έναν προπονητή ο οποίος ακολουθεί απαρέγκλιτα τους κανόνες χωρίς να ξεχωρίζει ανάμεσα σε διάσημους και άσημους, ίσως έφερε και τον ίδιο σε δύσκολη θέση. Κι ασφαλώς δεν του αποδίδεται καμία εμπλοκή στα όσα διαδραματίζονται και στην ασπίδα που έχει υψωθεί γύρω του από τα γνωστά λημέρια.

Η κομματικοποίηση της Εθνικής δεν είναι ευθύνη κανενός Σιόβα. Απλά επιβεβαιώνει από που προέρχεται το πρόβλημα.

Ο Σιόβας εξάλλου δεν είχε δώσει δικαιώματα. Αν εξαιρέσει κανείς αυτές εδώ τις μυθικές δηλώσεις μετά από έναν αγώνα Κυπέλλου ΑΕΚ-Ολυμπιακός...

... και τούτη εδώ την ιστορική «μαγκιά», να ανεβεί στην άδεια Θύρα 13 για να βγάλει selfie μετά από αγώνα που κέρδισε ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο στα χαρτιά, πράγματι ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής ήταν χαμηλών τόνων.

Ίσως πάλι τούτο συνέβη επειδή μιλούσε σπάνια, κάθε δυο χρόνια όπως τονίζει στο προαναφερθέν βίντεο. Τώρα που ξαναμίλησε πάντως τα έκανε ρόιδο.

Κι απέδειξε σε ένα μεγάλο βαθμό γιατί οι ποδοσφαιριστές είναι πολλές φορές δακτυλοδεικτούμενοι για τη δυσκολία τους να εκφράσουν με λέξεις όσα σκέφτονται. Είναι πραγματικά κρίμα για έναν παίκτη να χάνει το τρένο της Εθνικής επειδή ήθελε να υπερασπιστεί τον φίλο και κουμπάρο του.

Ωστόσο κάθε απόφαση έχει ένα τίμημα. Ο Σιόβας έχασε το εθνόσημο, ο Φαν Σιπ έχασε την ηρεμία του μπαίνοντας στο στόχαστρο της «Συμμορίας». Παράλληλα όμως ξέρουμε πια ότι η Εθνική δε θα είναι «καφενείο των φιλάθλων» που όλοι θα λένε τη γνώμη τους. Όχι. Ένας θα αποφασίζει, οι υπόλοιποι αν έχουν γνώμη μπορούν όπως τόνισε ο Φαν Σιπ να την εκφράζουν ιδιωτικά, εσωτερικά, στο γραφείο του προπονητή.

Αν αποφασίζεις να βγάλεις στη σέντρα συμπαίκτη σου, όπως, άθελα του ή μη, έκανε ο Σιόβας με τον Σβάρνα, τότε πρέπει να περιμένεις και τις συνέπειες.

Για τη «Συμμορία», ήταν φάουλ που ο Ολλανδός ανακοίνωσε ότι κόβεται ο διεθνής σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση; Βέβαια, δεν τους έπιασε ο πόνος όταν ο Σιόβας (μετά από νικηφόρο αποτέλεσμα) ανακοίνωσε σε ζωντανή μετάδοση ότι θέλει να παίζει με άλλο στόπερ δίπλα του, γιατί τότε εξυπηρετούσε την επικοινωνιακή λαίλαπα κατά του ομοσπονδιακού προπονητή που δεν βάζει τα “δικά μας” παιδιά...

Ακόμα κι αν ο Φαν Σιπ δεν το είχε σκεφτεί ποτέ μάλλον, έχει τη σημειολογία του ότι ο Σιόβας είπε όσα ήθελε στο Open και χθες άκουσε από το Open ότι τίθεται εκτός Εθνικής.

Αν λοιπόν, έχει δικαίωμα ο κάθε παίκτης να σχολιάζει τις επιλογές του προπονητή, δεν θα έχει δικαίωμα και ο προπονητής να σχολιάσει τον παίκτη του, στέλνοντας τον για περίπατο και περισυλλογή;

Πάνω από την ομάδα, ειδικά την Εθνική, δεν είναι κανένας. Ούτε παίκτης, ούτε συμπαίκτης, ούτε πρόεδρος. Όσα Μέσα κι αν έχει για να περνάνε από τη «μηχανή του κιμά» εκείνους που δεν υπακούν.
 

Καταλαβαίνεις πόσο δίκιο έχει ο Φαν Σιπ όταν η «Συμμορία» του επιτίθεται λυσσαλέα
EVENTS