Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ακολούθησε τον πιο απλό τρόπο: Στα δύο μπαράζ παραμονής της Super League όρισε τους κατά τεκμήριο κορυφαίους Ελληνες διαιτητές, τον Παπαπέτρου και τον Σιδηρόπουλο.
Και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ανεξαρτήτως αν αναβλήθηκε, επέλεξε έναν Γερμανό ρέφερι, τον Φέλιξ Μπριχ, ο οποίος έχει σφυρίξει σε Μουντιάλ, ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τελικούς Champions League και Europa League.
Το νέο αφεντικό της ελληνικής διαιτησίας ξεκίνησε τη δουλειά του με τον πλέον αυτονόητο τρόπο. Αυτό που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα οι Βρετανοί. Οργάνωση και μέθοδο.
Πέραν τον κορυφαίων επιλογών, φρόντισε να κάνει πολλές συναντήσεις με διαιτητές, βοηθούς και παρατηρητές για να έχει ιδίαν αντίληψη. Είναι φανερό ότι αποφεύγει τη μονόπλευρη πληροφόρηση και όλα θέλει να τα μαθαίνει από πρώτο χέρι.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι την ΚΕΔ θα την συγκροτούν αποκλειστικά ο ίδιος και οι δύο ξένοι συνάδελφοί του. Οι Έλληνες που θα επιλεγούν, θα αποτελούν τη γραμματειακή ομάδα υποστήριξης.
Βεβαίως ο Κλάτενμπεργκ θα κριθεί από τη συνολική δουλειά του. Και κυρίως θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί το έλλειμμα παραγωγικής διαδικασίας της ελληνικής διαιτησίας.
Κάποια στιγμή οι ξένοι διαιτητές θα πάψουν να έρχονται, οι αρχιδιαιτητές θα μας αποχαιρετήσουν και θα μείνουμε μόνοι μας. Αν δεν στρωθεί ο δρόμος για καταξιωμένους Ελληνες διαιτητές, τότε θα έχει γίνει μία τρύπα στο νερό.
Ο Αγγλος αρχιδιαιτητής γνωρίζει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να προετοιμάσει το μέλλον. Και αυτό θα γίνει μόνο με μια Εθνική Σχολή Διαιτησίας, η οποία θα είναι η παρακαταθήκη της διεθνούς επιτροπείας.
Εκείνο που δύσκολα αλλάζει είναι η νοοτροπία των παραγόντων και των φιλάθλων. Οσο θα θεωρούμε ανθρώπινο το λάθος του ξένου διαιτητή και θα στεκόμαστε με καχυποψία στο λάθος του Ελληνα διαιτητή, θα κάνουμε ένα βήμα μπρος και δύο πίσω.