MENU

Τον Φακούντο Μπερτόλιο λίγο πολύ τον γνωρίζουμε από το προηγούμενο πέρασμά του από την Ελλάδα. Το ίδιο και για τον Σάκιτς λόγω Ατρόμητου. Για τον Τζέιμς Τζέγκο, τον διεθνή αυστραλό μέσο που απέκτησε ο Άρης όμως οι πληροφορίες είναι ελάχιστες. Έτσι απευθυνθήκαμε σε κάποιον που τον έζησε καλά τα τελευταία χρόνια στο αυστριακό πρωτάθλημα. Τον δημοσιογράφο Philipp Stottan της ιστοσελίδας www.spox.com/at που ειδικεύεται στην Αυστριακή Μπουντεσλίγκα και ειδικά στο ρεπορτάζ της Αούστρια. Του ζητήσαμε να μας σκιαγραφήσει το προφίλ του 28χρονοιυ αμυντικού μέσου και ιδού τι μας απάντησε.

Φίλιπ ο Τζέγκο τα τέσσερα τελευταία χρόνια αγωνίστηκε στην αυστριακή μπουντεσλίγκα με Στούρμ Γκράτς και Αούστρια. Ποια είναι η γενική εντύπωση που έχετε.

"Στην Στούρμ Γκρατς πιθανότατα ήταν ένας από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους του πρωταθλήματος. Τότε ήταν που είχε την ευκαιρία να κληθεί και στην Εθνική ομάδα της Αυστραλίας. Θυμάμαι ότι οι οπαδοί της Στούρμ δεν χάρηκαν καθόλου όταν τον αγόρασε η Αούστρια γιατί ήταν πολύ σημαντικός παίκτης για την ομάδα τους. Στην Αούστρια βέβαια δεν επέστρεψε ποτέ σε παρόμοιες εμφανίσεις ίσως γιατί και η ομάδα τα τελευταία χρόνια δεν είναι στα καλύτερά της".

Ποια είναι η κύρια θέση στην οποία θα τον δούμε να αγωνίζεται;

"Είναι ξεκάθαρα και σχεδόν αποκλειστικά αμυντικός μέσος. Θα μπορούσε να αγωνιστεί πιθανότατα και ως «οκτάρι» αλλά δεν θα ταίριαζε στις ικανότητές του".

Σε ποιο σχηματισμό μπορεί να είναι πιο αποδοτικός. Στο 4-3-3 ως μονός αμυντικός μέσος ή στο 4-2-3-1 με έναν ακόμη δίπλα του;

"Είμαι πεπεισμένος ότι το σχήμα με δυο μέσους στην ευθεία του ταιριάζει περισσότερο. Αμυντικά είναι πολύ aggressive, και για αυτό πολλές φορές αφήνει χώρους πίσω από αυτόν. Ένας δεύτερος μέσος στο πλευρό του θα μπορούσε να καλύψει καλύτερα αυτά τα κενά από ότι στο 4-3-3".

Είναι το ίδιο ικανός με την μπάλα; Συμμετέχει δηλαδή στην δημιουργία και προώθηση του παιχνιδιού;

"Δεν είναι και ο πιο δημιουργικός πασέρ που θα δείτε, αλλά ειδικά στις κοντινές πάσες είναι καλός. Τη σεζόν που μας πέρασε είχε ένα 79% στις εύστοχες πάσες αλλά δεν αισθάνεται τόσο άνετα να πασάρει μπροστά. Επομένως ένας πιο ικανός πασέρ όπως ήταν ο Ούρος Μάτιτς στην Στούρμ θα τον βοηθήσει πολύ".

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα στο παιχνίδι του;

"Στα πλεονεκτήματα είναι τα τάκλιν του (είχε τα δεύτερα περισσότερα στη σεζόν και το ποσοστό επιτυχίας του 52% είναι αρκετά καλό). Όπως είπα είναι πολύ aggressive και για αυτό κερδίζει πολλές μπάλες πίσω ή κόβει πριν η μπάλα φτάσει στον αντίπαλο. Ακόμη τρέχει παρά πολύ και παλεύει ως το τέλος. Εξαιτίας αυτού κερδίζει και πολλά φάουλ. Η αδυναμία του είναι καμία φορά η θέση του εξαιτίας του επιθετικού τρόπου παιχνιδιού του αλλά και τα αρκετά συχνά φάουλ που κάνει. Και φυσικά όπως είπα ότι δεν είναι τόσο δημιουργικός με την μπάλα".

Τι πιστεύεις για τον χαρακτήρα του;

"Ένα ακόμη δυνατό στοιχείο του. Όταν μιλούσα με ποδοσφαιριστές της Αούστρια πολύ συχνά ανέφεραν του όνομά του και το πόσο σημαντικός είναι στα αποδυτήρια. Πάντα προσπαθεί να ενσωματώσει τους νέους παίκτες στην ομάδα και δείχνει να είναι ένα πολύ καλό άτομο γενικά".

Είναι καλό για την προσαρμογή του ότι θα συναντήσει άλλους δυο αυστριακούς (Εμαν, Σάκιτς) και ένα γερμανό προπονητή;

"Πιστεύω ότι θα τον βοηθήσει να αισθανθεί γρήγορα ένατα στο νέο του περιβάλλον αλλά όπως είπα πιστεύω ότι δεν θα έχει προβλήματα στην προσαρμογή του στην ομάδα".

Τι να περιμένει ο Άρης από τον Τζέγκο;

"Να περιμένουν έναν αμυντικό μέσο που θα δουλεύει πολύ σκληρά, που είναι καλός συμπαίκτης και θα παλεύει μέχρι το τέλος. Αρκετοί φίλαθλοι στην Αούστρια είναι χαρούμενοι που φεύγει γιατί δεν έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο που μπορούσε στην ομάδα τους αν και ήταν από τους πιο υψηλόμισθους. Κάποιοι άλλοι θα ήθελαν να τον δουν υπό τις οδηγίες του νέου τεχνικού της Αούστρια Peter Stöger, γιατί ξέρουν ότι είναι ικανός για περισσότερα πράγματα από αυτά που έδειξε. Δεν ξέρω και πολλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά νομίζω ότι είναι αρκετά επιθετικό και γρήγορο, επομένως αυτό θα μπορούσε να ταιριάξει στο δυναμικό στυλ του".

 

Τζέγκο... Analysis: «Να περιμένετε ένα πολύ δυναμικό αμυντικό μέσο»
EVENTS