MENU

Είναι προφανές ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να περάσει την Μπεσίκτας με την οποία κληρώθηκε.  Βασικά θα μπορούσε να περάσει όποια από τις τρεις πιθανές αντιπάλους κι αν έφερνε η κληρωτίδα στον δρόμο του. Αλλά εξίσου προφανές είναι και ότι μπορεί να αποκλειστεί. Η κακή ευρωπαϊκή παρουσία του «Δικεφάλου» τα τελευταία τρία χρόνια, με αποκλεισμούς από Έστερσουντ, Σλόβαν και ήττες στους ομίλους του Γιουρόπα από Βίντι, ΜΠΕΤ,  έχει αφήσει πολλές πληγές στην ομάδα. Οικονομικές πρωτίστως, με ορατό αποτέλεσμα την υποχρεωτική μείωση του μπάτζετ, βαθμολογικές (ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίζει ισχυρές ομάδες από νωρίς στην Ευρώπη) αλλά και ψυχολογικές.  Πλέον οι «Ασπρόμαυροι» δεν είναι και δεν δικαιούνται να νιώθουν φαβορί απέναντι σε κανέναν. 

Τούτο βεβαίως έχει και την θετική του διάσταση. Ο ΠΑΟΚ ξέρει ότι μόνο με το μαχαίρι στα δόντια θα πετύχει τον μίνιμουμ στόχο του, δηλαδή την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Το όνομα της Μπεσίκτας βοηθά ώστε όλοι στην ομάδα να παρουσιαστούν απολύτως συγκεντρωμένοι και παθιασμένοι στον πρώτο «τελικό» της σεζόν. Έτοιμος δεν θα είναι ούτε ο ΠΑΟΚ, αλλά δεν θα είναι ούτε οι Τούρκοι, οπότε η πρόκριση θα παιχτεί σε μεγάλο βαθμό ακριβώς εκεί: στην συγκέντρωση, στην σοβαρότητα, στην θέληση και στο πάθος. Υπό μια έννοια λοιπόν, η Μπεσίκτας ίσως και να αποτελούσε την καλύτερη δυνατή κλήρωση για τον ΠΑΟΚ ετούτη τη στιγμή. 

Ο ΠΑΟΚ ζει ένα παράξενο καλοκαίρι έτσι κι αλλιώς. Με μια εβδομάδα μόνο διακοπές, με ένα ρόστερ στο οποίο υπάρχουν και κενά και ερωτηματικά, με ένα πείραμα στον πάγκο του (προπονητής που δεν έπεισε πέρυσι, πλαισιωμένος από συνεργάτες που δεν επέλεξε) και γενικώς με κάπως θολή στόχευση. Είναι στόχος ο πρωταθλητισμός ουσιαστικά ή η ανανέωση ώστε να χτιστεί σταδιακά η επόμενη φουρνιά που θα σηκώσει τίτλους; Είναι –ρεαλιστικός- στόχος η ανάκτηση των πρωτείων από τον Ολυμπιακό ή μήπως είναι καλύτερα να πέσει βάρος στην ανάδειξη των παιδιών από τις ακαδημίες; 

Επειδή είμαι περίπου βέβαιος πώς ούτε ο Ρέμπε, ούτε ο Φερέιρα έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις (ή μπορεί να έχουν αλλά να προτιμούν να μην της πουν δημόσια), ο μόνος αδιαπραγμάτευτος στόχος που πρέπει να θέσει ο ΠΑΟΚ κατά την φετινή, μεταβατική σεζόν, είναι η Ευρώπη.  Η πρόκριση στους ομίλους (ιδανικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ρεαλιστικά του Γιουρόπα Λιγκ) και η καλή παρουσία σε αυτούς.  Σε αυτόν τον τομέα υστέρησε τα τελευταία χρόνια, εκεί οφείλει να δώσει προτεραιότητα. Εγχώριους τίτλους πήρε. Και –εγώ λέω – ότι θα ξαναπάρει. Η αληθινή επιβεβαίωση ότι ένας σύλλογος αλλάζει στάτους, έρχεται στην Ευρώπη. 

Με αφορμή την επέτειο των οκτώ ετών από την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΟΚ από τον Σαββίδη, ο απολογισμός όσων πέτυχε ο «Δικέφαλος» μέσα σε αυτό το διάστημα είναι χρήσιμος. Η επισήμανση  ότι δεν πέτυχε την ευρωπαϊκή υπέρβαση ακόμα χρησιμότερη. 
Προς το παρόν το ζητούμενο δεν είναι η υπέρβαση. Είναι το μίνιμουμ και μέχρι πρότινος περίπου αυτονόητο για την ποιότητα του ΠΑΟΚ: η πρόκριση στους ομίλους. Η Μπεσίκτας αποτελεί απλώς το πρώτο εμπόδιο. Υψηλό; Ίσως. Σε αυτήν την διαδρομή όμως, με ευθύνη και του ίδιου του ΠΑΟΚ, χαμηλά εμπόδια πλέον δεν υπάρχουν. 
 

Πρώτος στόχος πρέπει να είναι η Ευρώπη
EVENTS