MENU

Είναι η «καραμέλα» που πιπιλάει επίμονα, ο Ολυμπιακός. Και τι θα κάνουμε που ο τελικός θα γίνει στις 30 Αυγούστου; Τι θα γίνει με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που πρέπει να δηλώσει η ΕΠΟ. Πως γίνεται να παίξουν οι ομάδες στον τελικό έχοντας αλλοιωμένο ρόστερ (λόγω αποχωρήσεων) σχετικά με εκείνο που τους έδωσε την πρόκριση στον τελικό. 

Όλα αυτά μαζί με ανακοινώσεις που βρίθουν από βαρύγδουπες, ηχηρές λέξεις / φράσεις όπως «διεστραμμένο σενάριο», «γελοιοποιεί το ελληνικό ποδόσφαιρο», «διασύρουν διεθνώς το ελληνικό ποδόσφαιρο» και άλλα τέτοια… δακρύβρεχτα.

Και δώστου προτροπές σε Κυβέρνηση και αρμόδιους υπουργούς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να αλλάξουν την απόφαση της ΕΠΟ, δώστου επιστολές σε FIFA και UEFA, έτσι σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Έλα, όμως που ο ελληνικός τελικός κυπέλλου δεν θα είναι ο μόνος που θα διεξαχθεί μετά το τέλος της φετινής σεζόν (η ΟΥΕΦΑ το έχει οριοθετήσει στις 3 Αυγούστου) σε ευρωπαϊκή χώρα; Υπάρχουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα και σε χώρες πολύ πιο προηγμένες από την Ελλάδα.

Καταρχάς, το πρώτο επιχείρημα περί αδυναμίας της ΕΠΟ να δηλώσει στην ΟΥΕΦΑ την ακριβή λίστα των ευρωπαϊκών εισιτηρίων τώρα που ο τελικός θα διεξαχθεί στις 30 Αυγούστου δεν έχει λογική. Είτε το κύπελλο το κατακτούσε η ΑΕΚ, είτε ο Ολυμπιακός τίποτα δεν θα άλλαζε στην ευρωπαϊκή λίστα των ελληνικών ομάδων. Η Ένωση εξακολουθεί να έχει το «καλό» ευρωπαϊκό εισιτήριο, είτε ως κάτοχος του κυπέλλου, είτε ως φιναλίστ και κάτοχος της τρίτης θέσης. 

Πάμε τώρα να δούμε μερικά ανάλογα παραδείγματα τελικών κυπέλλου που θα γίνουν την επόμενη σεζόν. Στην προηγμένη Ισπανία, ο τελικός κυπέλλου ανάμεσα σε Αθλέτικ Μπιλμπάο και Ρεάλ Σοσιεδάδ δεν διεξήχθη ποτέ. Οι δύο σύλλογοι με κοινό τους αίτημα στην ισπανική ομοσπονδία ζήτησαν με δική τους ευθύνη, ο τελικός να γίνει με κόσμο, όμως εισέπραξαν άκυρο. Κι επειδή λοιπόν ως ιδιαίτερο γεγονός στην βασκική ιστορία, θέλουν να κάνουν την συγκεκριμένη αναμέτρηση με κόσμο, αποφάσισαν να την μεταθέσουν για… του χρόνου, με την Αθλέτικ Μπιλμπάο να θυσιάζει με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη, μέσω της κατάκτησης του Κυπέλλου!

Το πιο τρελό όμως είναι πως ακόμα δεν υπάρχει καν συγκεκριμένη ημερομηνία: «Μπορεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί τον Νοέμβριο, αλλά μπορεί και τον Δεκέμβριο», ήταν το αινιγματικό σχόλιο του Προέδρου της ισπανικής ομοσπονδίας Λουίς Ρουμπιάλες. Οι δύο ομάδες σίγουρα θα παίξουν με αλλαγμένα ρόστερ σε σχέση με πέρσι, αλλά ποιος νοιάζεται;

Στην Σκωτία, η απόφαση που πάρθηκε είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη. Διότι ο Βασίλης Μπάρκας λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα έχει την ευκαιρία να σηκώσει το πρώτο του σημαντικό τρόπαιο με την Σέλτικ. Κι αυτό γιατί η διαδικασία του Κυπέλλου για την σεζόν 2019-20, όχι μόνο δεν αναβλήθηκε, αλλά μετατέθηκε για τις 20 Δεκεμβρίου! Την ώρα της διακοπής λόγω κορωνοϊού, στον θεσμό είχαν μείνει οι Σέλτικ, Αμπερντίν, Χαρτς και Χιμπέρνιαν.

Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν λοιπόν το διήμερο 31 Οκτωβρίου / 1η Νοεμβρίου και ο τελικός ορίστηκε για τις 20 Δεκεμβρίου, με τους Σκωτσέζους να τρέφουν μία μικρή ελπίδα ότι μπορεί να γίνει με κόσμο (κορωνοϊού επιτρέποντος), αφού δεδομένα θα προκύψει ιδιαίτερα εμπορικό ζευγάρι. Κι εδώ, ουδείς ασχολείται με το γεγονός ότι και οι τέσσερις ομάδες θα έχουν διαφορετικό ρόστερ με πέρσι, η λύση με συνεννόηση βρέθηκε εκ των έσω, παρακάμπτοντας τρόπον τινά την επιθυμία / σύσταση της ΟΥΕΦΑ.

Με άλλα λόγια, γίνεται κι αλλού. Και δεν τρέχει και τίποτα. Ούτε η ΟΥΕΦΑ ζορίζεται, ούτε αποτελεί ντροπή, ούτε διασύρεται το ποδόσφαιρο της χώρας αν ο τελικός κυπέλλου διεξαχθεί την επόμενη σεζόν, λόγω ανωτέρας βίας. 

Όποιος λοιπόν θέλει να ευτελίζει την εικόνα της χώρας μας, του ποδοσφαίρου μας, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, επειδή δεν περνάει το δικό του, μπορεί να το κάνει. Ωστόσο, έχουν γνώση οι φύλακες…

Η ημερομηνία τελικών Κυπέλλου Ισπανίας και Σκωτίας εκθέτει τη Συμμορία!
EVENTS