MENU

Στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της 20ής Ιουλίου και ερωτηθείς για την συνάθροιση χιλιάδων οπαδών του Ολυμπιακού έξω από το στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και τους μετέπειτα πανηγυρισμούς σε κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πήρε ένα σχεδόν απολογητικό ύφος και επί λέξει είπε τα εξής:  «Είναι μια εικόνα η οποία δεν είναι αυτό που θέλουμε να βλέπουμε. 

Όλες τις περιπτώσεις στο παρελθόν που έχουμε δει συγχρωτισμό, έχουμε καταδικάσει τέτοιου είδους φαινόμενα και γι' αυτόν τον λόγο έχουμε πάρει μέτρα περιορισμού τέτοιου είδους εκδηλώσεων, με τελευταία την απόφασή μας για την απαγόρευση των πανηγυριών. 

Δεν είναι η εικόνα που θέλουμε να δίνουμε και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίσει για το μέλλον. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που έγινε αυτό».

Παρατηρείτε κάτι περίεργο; Κάτι να λείπει από την πολύ προσεκτική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου; Πολύ σωστά. Λείπει η λέξη «Ολυμπιακός». Σαν να κάνει… τζιζ. 

Μία άχρωμη, ξύλινη, γενικόλογη τοποθέτηση λες και το περιστατικό συνέβη σε μία άλλη χώρα. Αοριστολογίες, ευχολόγια και ύφος έκθεσης τρίτης δέσμης και σίγουρα όχι το δυναμικό ύφος του ίδιου ανθρώπου, ο οποίος επί εποχής καραντίνας έλεγε για τις συναθροίσεις ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς, απειλώντας με διοικητικό πρόστιμο 1000 ευρώ ανά άτομο, ανεξαρτήτων άλλων ευθυνών: «Δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις και όποιος συμμετέχει σε αυτές παραβιάζει τον νόμο, επομένως είναι λογικό να υπάρξουν πρόστιμα. Η δουλειά μας είναι να επισημάνουμε ότι δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις.».

Τι πάει να πει για μία κυβέρνηση η ατάκα: «είναι μία εικόνα που δεν θέλουμε να βλέπουμε»;

Τι πάει να πει: «δεν είναι η εικόνα που θέλουμε να δίνουμε και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίσει για το μέλλον»;

Τι πάει να πει: «έχουμε καταδικάσει τέτοιου είδους φαινόμενα και γι' αυτόν τον λόγο έχουμε πάρει μέτρα περιορισμού τέτοιου είδους εκδηλώσεων, με τελευταία την απόφασή μας για την απαγόρευση των πανηγυριών»; 

Όπως αποδείχθηκε στην πορεία η κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό σε αυτή την οργανωμένη συνάθροιση που σε μία περίοδο που τα κρούσματα του Covid-19 είχαν αρχίσει να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και να απειλούν την κοινωνική υγεία. Καμία επίπληξη, καμία σύσταση, καμία νομική κύρωση. Απλώς, ένα βολικό: «δεν πειράζει, απλώς μη το ξανακάνετε».

Για το ίδιο θέμα ερωτήθη την ίδια ημέρα και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η απάντηση του κρύβει μεγάλο ενδιαφέρον: «Ξέρω ότι φαντάζει περίεργο, ειδικά σήμερα να επιμένουμε στην ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού και την ίδια στιγμή να υπάρχουν φαινόμενα μαζικών εκδηλώσεων, χιλιάδων συμπολιτών μας οπαδών που αγνοώντας κάθε οδηγία, θέτουν σε κίνδυνο την δική τους υγεία. 

Ρισκάρουν όχι μόνο την δική τους υγεία, αλλά και αυτή των συγγενών τους, των οικείων τους.  Πραγματικά μας λυπούν τέτοιου ή παρόμοιου είδους καταστάσεις. Ο ιός ούτε ιδεολογικές αναφορές έχει, ούτε αφήνει κανένα μα κανένα περιθώριο σε οπαδικά ένστικτα και συναισθήματα. Παραμένει εκεί έξω επικίνδυνος και μεν συλλογική ευθύνη επιβάλει αναβολή κάθε τέτοιου είδους εκδήλωσης αν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας, η δε ατομική ευθύνη επιβάλει αποχή από τέτοιες καταστάσεις».

Παρατηρείτε κι εδώ να λείπει κάτι; Παρατηρείτε ένα κοινό μοτίβο; Μία κοινή γραμμή πλεύσης; Μία λεξούλα που λείπει; Ούτε ο Νίκος Χαρδαλιάς τόλμησε να βάλει στο στόμα του την λέξη «Ολυμπιακός» και προτίμησε να ρίξει την ευθύνη στους οπαδούς που επέλεξαν να συρρεύσουν στον περιβάλλοντα χώρο του «Σταδίου Καραϊσκάκης» για να πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα. 

Ένα λεπτάκι όμως. Ποιος ανακοίνωσε -σε καιρό ύψιστης υγειονομικής επιφυλακής- ότι θα κάνει φιέστα; Ποιος έβαλε γιγαντοθόνες έξω από το γήπεδο; Ποιος κάλεσε τους οπαδούς να προσέλθουν άφοβα για να πανηγυρίσουν μαζικά; Ποιος οργάνωσε ουσιαστικά όλη αυτή την συνάθροιση των χιλιάδων οπαδών του Ολυμπιακού έξω από το γήπεδο και ότι ακολούθησε με τους οπαδούς να ακολουθούν το ανοιχτό λεωφορείο στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά; 

Δεν αποτελούσε ποινικό αδίκημα (και μάλιστα βαρύτατο), δεν διώκεται με νόμο του κράτους η οργάνωση ή έστω η προτροπή σε μαζικές συναθροίσεις χωρίς τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα (ή πρωτόκολλα); Υπήρξε κάποια κύρωση στους οργανωτές της φιέστας ή το κράτος έχει μάτια μόνο για να κόψει πρόστιμο σε κανένα ταλαίπωρο καστανά ή σε κανέναν αφηρημένο που μπήκε στο σούπερ-μάρκετ για το παιδί του χωρίς μάσκα; 

Fast-forward δύο εβδομάδες μετά. Το διάστημα δηλαδή που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται για να φανούν και αριθμητικά τα κρούσματα από την απελευθέρωση των μέτρων, από την χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τα νούμερα των κρουσμάτων ξαφνικά ανέβηκαν στον Θεό, αποτέλεσμα του ανοίγματος των συνόρων, της ατομικής χαλάρωσης, αλλά και φαινομένων μαζικών συναθροίσεων, όπως αυτή η φιέστα του Ολυμπιακού. Ήδη ο αριθμός των φορέων του Covid-19 σε Αθήνα και Πειραιά (κατοίκων δηλαδή που ενδεχομένως να βρέθηκαν στην ερυθρόλευκη φιέστα) έχει ξεφύγει, με άκρως ανησυχητικές τάσεις.

Μπορεί το κράτος να έκλεισε τα μάτια στις ποινικές ευθύνες που προέκυπταν από την φιέστα του Ολυμπιακού, όμως τώρα τρέχει και δεν φτάνει. Τρέχει να κλείσει μπιτς-μπαρ και να διαλύσει το συνωστισμένο πλήθος στις παραλίες, τρέχει να επιβάλλει κυρώσεις σε συναυλίες (τελευταίο παράδειγμα αυτή του Σωκράτη Μάλαμα στην Καβάλα), τρέχει να βάλει περιορισμούς σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες και να απαγορεύσει τα πανηγύρια. Προσοχή όμως: Τα πανηγύρια σε χωριά. Οι πανηγυρισμένοι χιλιάδων συνωστισμένων οπαδών δεν ενοχλούν. Ειδικά, αν φοράνε ερυθρόλευκα. Εκεί, δεν κολλάει ο ιός, ούτε προκύπτουν ευθύνες στους διοργανωτές.

Όπως απέδειξε και η ιστορία από τις αναμετρήσεις Αταλάντα - Βαλένθια και Λίβερπουλ - Ατλέτικο Μαδρίτης, με τέτοια πράγματα δεν παίζεις. Διότι τα βρίσκεις μπροστά σου.

Αλήθεια, πόσο άβολα μπορεί να αισθάνεται σήμερα η κυβέρνηση γυρίζοντας το χρόνο 15 ημέρες πίσω και βλέποντας τις σκηνές από την φιέστα του Ολυμπιακού με τους χιλιάδες οπαδούς του να στριμώχνονται σαν σαρδέλες για να πανηγυρίσουν όλη την νύχτα την κατάκτηση του πρωταθλήματος, την ώρα που στην Αγγλία, αυτοί της Λίβερπουλ που περίμεναν καρτερικά 30 χρόνια, επέλεξαν (με την παρότρυνση της Λίβερπουλ και των κρατικών φορέων) να το γιορτάσουν ο καθένας από το σπίτι του με απόλυτη ασφάλεια;

Το κράτος έκλεισε τα μάτια στη φιέστα και διαλύει πλήθη σε παραλίες και συναυλίες
EVENTS