MENU

Ουσιαστικά, ο Κύρος Βασάρας επανέλαβε τα όσα είχε πει στο ποινικό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι οι πίνακες του 2012 δεν ήταν παράνομοι και ότι τα άλλα δυο μέλη της ΚΕΔ του έφεραν έτοιμους τους πίνακες και είχαν την πλειοψηφία για να τους περάσουν.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασάρας: «Ο Ντάλας ήρθε να κάνει μια δουλειά, προσπάθησε, έδωσε το ερέθισμα σε διαιτητές να γίνουν καλύτεροι, δεν θεωρώ ποτέ ότι ηταν βιτρίνα. Ούτε μπορώ να σκεφτώ ότι είχε κάνει ορισμούς κατά παραγγελία».

Αναλυτικά ο Κύρος Βασάρας δήλωσε στην κατάθεσή του:


«Το 2009-10 δεν ήμουν μέλος της ΚΕΔ. Το 2010-11 ήμουν μέλος της ΚΕΔ με Μπριάκο και Δούρο. Κάναμε τη διαδικασία και είδαμε έναν, έναν τους διαιτητές, πριν κάνουμε την επιλογή των διαιτητών. Το 2009 μας είχε πάει έξι ώρες, την επόμενη χρονιά δύο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ζήτησα να κάνουμε το ίδιο, να δούμε τον πίνακα, να τα συζητήσουμε. Όπως είπα, στη διαδικασία αυτή, δεν υπήρχε χώρος για συζήτηση. Τα δύο άτομα είπαν ότι αυτοί είναι οι πίνακες και δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Ήμουν παρών στη διαδικασία. Ήμουν στη μέση δύο παρατάξεων, μια ζωή ήμουν έντιμος. Όταν δύο αποχωρούν για να μην υπάρχει ψεγάδι πίεσης παραταξιακής, μείναμε 3 άτομα. Ήμουν σε δύσκολη θέση, δεν δέχθηκα να πάω πουθενα άλλου. Τους είπα να έρθουν να κάνουμε τις πίνακες, ήρθαν τα 2 μέλη και ξεκινήσαμε. Ήρθαν αυτοί εκεί, στην ΕΠΟ. Αν δεν συμμετείχα, δεν υπήρχε απαρτία. Ειπώθηκε από τον κ. Σάββα ότι έκανα κωλοτούμπα, εγώ ήμουν εκεί, κάθισα εκεί, εξέφρασα τις απόψεις μου. Εξέφρασα αντιρρήσεις για τεχνικά θέματα. Υπήρχαν τεχνικής φύσεως θέματα. Από αυτούς που σήμερα είναι κατηγορούμενοι, δεν διαφώνησα για κανέναν.

Το 2011 για παράδειγμα, μου πρότεινε ο Μπριάκος έναν διαιτητή που δεν είχε τα προσόντα για τον πίνακα. Έπρεπε να δούμε λοιπόν, έναν έναν τους διαιτητές. Δεν υπήρχε διάθεση όμως, να συζητήσουμε στη συνάντηση με τους άλλους δύο. Δεν είπα ποτέ ότι οι πίνακες είναι παράνομοι. Ήμουν ένας από τους 3 που διαφωνούσε. Δέχθηκα ότι δεν θέλησαν να συζητήσουν, ανόητο τελείως. Το 2010 η συμπεριφορά τους δεν ήταν παρόμοια. Δεν ξέρω τι άλλαξε. τις 20 Αυγούστου μου δόθηκε η λίστα των διαιτητών που αναρτήθηκε και στις 13/8 και την υπέγραψα. Οι πίνακες βγήκαν με πλειοψηφία, δεν είχα κανένα πρόβλημα, δεν ήθελα ποτέ να δημιουργήσω πρόβλημα στην ΕΠΟ. Τους υπέγραψα στις 20/8.

Οι διαιτητές - κατηγορούμενοι ξεκίνησαν από χαμηλά και ανέβηκαν από κάποιους άλλους ανθρώπους της ΚΕΔ. Εγώ δεν είχα κάποιο πρόβλημα, δεν τους είχα παρακολουθήσει, ξέρω ότι κανένας από αυτούς στη διάρκεια των αξιολογήσεων δεν είχε πρόβλημα. Και στις δικές μου αξιολογήσεις από καλοκαίρι 2011 μέχρι Γενάρη 2012 δεν μου δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα και είχαν πάρα πολύ καλές διαιτησίες. Έκανα ορισμούς το μισό της σεζόν 2011-12. Ποτέ δεν δέχθηκα κανένα τηλεφώνημα να βάλω κάποιο διαιτητή ούτε μου είπε κάτι, κάποιος από την ΚΕΔ. Ποτέ δεν ειπώθηκε ότι αυτοί οι πίνακες ήταν προεργασία του Σαρρή και του Σάββα, η προεργασία θεωρώ ότι είχε γίνει ανάμεσα σε Δούρο και Μπριάκο. Τρεις φορές η ΕΠΟ έστειλε αίτημα στην ΟΥΕΦΑ άρσης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο μου. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχα κάποια ιδιότητα στην ΕΠΟ. Μπορεί να είναι και μοναδικό γεγονός στον κόσμο, μια Ομοσπονδία να ζητάει από έναν άνθρωπο που την τίμησε, να φύγει από την ΕΠΟ γιατί δεν είχε ιδιότητα».

Στην συνέχεια, η πρόεδρος τον ρώτησε για τον Χιου Ντάλας με τον Κύρο Βασάρα να απαντάει: «Του δόθηκαν οι ορισμοί των αγώνων, είχε τον έλεγχο για τα παιχνίδια της Σούπερ Λιγκ. Δεν μου έχει πει τίποτα, αν πιέστηκε πουθενά στους ορισμούς. Ήταν 15γουστος αλλά το πρωτάθλημα θα ξεκινούσε 22-23 άρα οι πίνακες έπρεπε να βγουν έγκαιρα. Δεν είχαμε περιθώριο να πάμε μετά τις 13 Αυγούστου. Ο Σαρρής είχε δηλώσει ότι δεν θα είναι γιατί δεν θα πρέπει να δείχνει ότι θα είχε επιρροή στους πίνακες εν όψει και των εκλογών. Ο Πιλάβιος μας είπε ότι δεν θα είναι ο Σαρρής. Μίλησα με τον Σάββα και μου είπε ότι δεν θα συμμετάσχει και αυτός και αποχώρησε και μείναμε οι 3. Ο Δούρος είχε οριστεί υπεύθυνος για την κατηγορία και έπρεπε να ελέγξει τα προσόντα του. Εκείνο το διάστημα δεν είχα επαφή με τη βάση δεδομένων, γνώριζα ότι γνώριζα μονο από αυτά που έβλεπα. Δεν ήξερα τα προσόντα τους. Τους έφεραν γραμμένους και τυπωμένους και δεν μπήκαμε στη διαδικασία να συζητήσουμε.΄Αν υπήρχε θέμα με κάποιον διαιτητή, αυτόματα θα ενημερωνόμασταν και θα έπρεπε να βγει από τους πίνακες. Απ' ότι θυμάμαι δεν είχαν μεγάλες διαφορές οι πίνακες με την προηγούμενη χρονιά. Ο κ. Ντάλας είναι από τους κορυφαίους διαιτητές της εποχής του, μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας τη ΟΥΕΦΑ, αντιπρόεδρος, ασχολείται με εκπαίδευση και ορισμό παρατηρητών. Από τους κορυφαίους στο χώρο. Εχω συναντηθεί πολλές φορές από τότε. Ποτέ δεν μου είπε ότι δέχθηκε πίεση, τηλέφωνο, ότι δέχθηκε απειλή, ή ότι πιέστηκε για κάποιον ορισμό. Το διάστημα που έκανα ορισμούς, ο Σπάθας και ο Γιάχος έπαιρναν ορισμούς γιατι η απόδοση τους ήταν πολύ καλή.

Είχαν μεγάλη εμπειρία, είχαν τα προσόντα, ο Σπάθας έγινε διεθνής. Τους παρακολουθούσα και τους δύο. Έγιναν διεθνείς άρα όταν κρίνονται από πάρα πολλούς, θεωρώ ότι ήταν αντικειμένική άποψη. Ο Ντάλας ήρθε να κάνει μια δουλειά, προσπάθησε, έδωσε το ερέθισμα σε διαιτητές να γίνουν καλύτεροι, δεν θεωρώ ποτέ ότι ηταν βιτρίνα. Ούτε μπορώ να σκεφτώ ότι είχε κάνει ορισμούς κατά παραγγελία».

«Θεωρείτε ότι υπήρχε κάποια υπόγεια διαδικασία στην επιλογή των διαιτητών;», ρωτήθηκε από την έδρα ο Βασάρας και απάντησε: «Τι σημαίνει υπόγειες διαδικασίες, όταν θέλεις να σκεφτείς κάποια πράγματα σκέφτεσαι. Ύποπτο τι; Το θέμα είναι πολύ απλό. Δεν είπα ποτέ ότι υπήρχαν υπόγειες διαδρομες, μη έντιμοι ανθρωποι μέσα στους πίνακες, ή άνθρωποι μη νόμιμοι...».

«Μπορεί ο πρόεδρος της ΚΕΔ να παρεμβαίνει σε ορισμούς διαιτητών;», ήταν η επόμενη ερώτησε που δέχθηκε για να δώσει την εξής απάντηση: «Αν υπάρχει μια συζήτηση και υπάρχει ένα θέμα για συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο, λόγω βαθμολογίας, και ο πρόεδρος της ΚΕΔ "βάλτε τοπ διαιτητές", αυτό δεν είναι παρέμβαση.  Ποτέ όσο έκανα ορισμούς, δεν μου είπε κανείς να βάλω κάποιον συγκεκριμένο διαιτητή...  Οι πίνακες ήταν εκτυπωμένοι, πως να ξέρω αν είχαν αλλαγές αφού ήταν εκτυπωμένοι. Πάνω στο χαρτί δεν υπήρχε κάποια σημείωση. Οι διαφωνίες μου είναι γραμμένες, σε καμιά από αυτές δεν αναφέρομαι σε κανέναν από τους διαιτητές που σήμερα είναι κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Σπάθα».

Τέλος, απαντώντας στον δικηγόρο του Η. Σπάθα, Βασίλη Καπερνάρο, ο Βασάρας είπε: «Όλο το χρονικό διάστημα που ήμουν στην Επιτροπή, δεν είχα κανένα πρόβλημα με Σπάθα. Ποτέ δεν ήρθε στην αντίληψη μου κάποιο ψεγάδι για εσκεμμένη μειωμένη απόδοση του. Δεν εχω παρακολουθήσει τον αγώνα Αστέρα - Ολυμπιακού, γνωρίζω ότι έγινε συζήτηση, στην Ελλάδα πάντα γίνεται συζήτηση. Όλοι ακούνε, στη δική μου αντίληψη δεν υπέπεσε κάτι μεμπτο για να μπορώ να κατηγορήσω κάποιο διαιτητή. Ο κ. Σάββας μας είπε ότι η άποψη του ήταν οι διαιτητές να βγουν μετά τις εκλογές. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ».

Βασάρας: «Μου έφεραν τους πίνακες γραμμένους και τυπωμένους- Δεν είχαν διάθεση για συζήτηση Μπριάκος και Δούρος»
EVENTS