MENU

Είναι λογικό- απολύτως: μιλάμε για 97 ολόκληρες ημέρες «αποχής», ένα νούμερο που πάει την... στέρηση σε δυσθεώρητα ύψη. Όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχουν εδώ και μέρες κυκλωμένες δυο ημερομηνίες: 6 και 7 Ιουνίου, όταν και μετά από σχεδόν 3.5 μήνες η μπάλα θα κυλήσει εκ νέου στο χορτάρι, για τα playoffs και τα playout της Superleague.

Επομένως, είναι λογική τόσο η «έξαψη» που έχει δημιουργήσει αυτό το comeback στην αγωνιστική δράση όσο και οι όποιες ιδέες που πέφτουν στο τραπέζι για τον τρόπο που θα ολοκληρωθούν τα εναπομείναντα παιχνίδια της σεζόν.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως η καινοφανής κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία έχει οδηγήσει άπαντες σε άβολο κολύμπι σε αχαρτογράφητα νερά, ψάχνοντας τη βάρκα που γράφει επάνω «ελπίδα» προκειμένου να σωθεί σύσσωμο το οικοδόμημα.

Ωστόσο- ακόμα και υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες- ορισμένες προτάσεις είναι εντελώς ουτοπικές και δε θα έπρεπε καν να τίθενται προς συζήτηση.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, ενδεχομένως, είναι το ζήτημα που έχει ανακύψει αναφορικά με την παρουσία ή όχι των φιλάθλων στις εξέδρες, από την 3η αγωνιστική και μετά (αφού θα έχουν διεξαχθεί, δηλαδή, κεκλεισμένων οι πρώτες δύο).

Η πρόταση που έχει κατατεθεί και εξετάζεται από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κάνει λόγο για παρουσία ενός 20% του κόσμου στο εκάστοτε γήπεδο, «πατώντας» στο ότι η Ελλάδα τα έχει πάει (αναντίρρητα) πολύ καλά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, διατηρώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα τα συνολικά κρούσματα και τη μεταδοτικότητα, καθώς επίσης και στο απλουστευμένο επιχείρημα του «Ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο δε γίνεται».

Όσο κι αν αυτό είναι εν μέρει σωστό (ποιος θέλει να βλέπει αγώνες σε άδεια γήπεδα;), έρχεται η πραγματικότητα ν' αποδείξει το σαθρό του πράγματος: πώς μπορείς να εξασφαλίσεις, φερ' ειπείν, ότι στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όταν το 20% της πληρότητας του ΟΑΚΑ είναι 15000 φίλαθλοι (και αντίστοιχα στην Τούμπα και το Καραϊσκάκης 6000+, στο Χαριλάου 5000+ κοκ); Εκτός κι αν περιμένει κανείς πως αυτοί που θα πάνε στο γήπεδο θα κάθονται ανά 4 καρέκλες μεταξύ τους, θα φοράνε όλοι τους μάσκες με 25+ βαθμούς θερμοκρασία και σε περίπτωση που σκοράρει, ας πούμε, ο Παναθηναϊκός θα μείνουν άπαντες «καρφωμένοι» στις θέσεις τους και δε θα σπεύσουν να πανηγυρίσουν όλοι μαζί.

Είναι δεδομένο πως ακόμα και τα πιο υποτυπώδη μέτρα υγιεινής θα καταπατηθούν, αποστάσεις δεν πρόκειται να τηρηθούν κι ο κόσμος δε θα κάτσει... ήσυχος- κι αυτό δεν αποτελεί εικασία, είναι κάτι που επιτάσσει η στοιχειώδης λογική.

Πέραν τούτου, υποτίθεται πως η παρουσία του κόσμου θα λειτουργούσε και ως οικονομική ένεση για τις πληγείσες ΠΑΕ, οι οποίες είδαν τα έσοδά τους να κατακρημνίζονται λόγω covid-19 και της διακοπής.

Όμως, για ποια έσοδα μιλάμε; Το 20% για τις 6 «μεγάλες» ομάδες που θα πάρουν μέρος στα playoffs αντιστοιχεί στα διαρκείας τους. Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα, αυτοί που θα πάνε γήπεδο θα είναι όσοι έχουν ήδη εισιτήριο. Τα χρήματα που θα μπουν στα... αραχνιασμένα ταμεία των ομάδων θα είναι απειροελάχιστα και σε καμία περίπτωση δεν αξίζουν το ρίσκο του να βρεθούν 5-6 (και παραπάνω, σε μερικές περιπτώσεις) χιλιάδες ανθρώπων στον ίδιο χώρο, εκτοξεύοντας τις πιθανότητες διάδοσης του ιού.

Όσο κι αν αποτελεί κακό και αποκρουστικό σπυρί σ' ένα συγκεκριμένο σημείο του ποδοσφαιρικού μας σώματος, ο κορωνοϊός δυστυχώς είναι ακόμα εδώ και δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παίρνουμε αψήφιστα την (αόρατη) παρουσία του επειδή «Ήρθε το καλοκαίρι και θα εξαφανιστεί»- εκτός κι αν θέλουμε να ρισκάρουμε, χωρίς προφανή λόγο, να συμβεί ό,τι και στο καταραμένο ντέρμπι του Μάντσεστερ.

Ναι, η μπάλα πρέπει να κυλήσει στο χορτάρι, όμως στο εγγύς μέλλον οφείλει να γίνει (και) στην Ελλάδα χωρίς κόσμο. Η επιστροφή στην κανονικότητα- και την ποδοσφαιρική- θα έρθει βήμα-βήμα και οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν εκεί που «ανήκουν» όταν τα πράγματα θα είναι λιγότερο αβέβαια και δε θα κινδυνεύουν.Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, πολύ απλά γιατί το διακύβευμα είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμο: μιλάμε για την ίδια την ανθρώπινη ζωή.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Λευτέρης Αυγενάκης θα χρεωθεί προσωπικά την συγκεκριμένη, δυσβάσταχτη αποτυχία...

 

Εδώ ο κόσμος χάνεται κι ο Αυγενάκης μελετάει αγώνες με κόσμο...
EVENTS