MENU

Έγραψα ένα άρθρο στο repress.gr (διαβάστε εδώ)  και πολλοί φίλοι του ΠΑΟΚ μου έγραψαν – και μου είπαν – πως τους μαράζωσα την καρδιά. Δεν ήταν αυτή η στόχευση βέβαια, αλλά το να κατανοήσουμε το που βαδίζει το κλαμπ μετά από μία μακρά περίοδο σπατάλης χρημάτων, σε συνδυασμό με το ποδόσφαιρο γενικότερα στην εποχή της πανδημίας. Αυτά που γράφω, δεν θα συμβούν μόνο στον ΠΑΟΚ, αλλά σε όλες τις ομάδες.

Η αλλαγή φιλοσοφίας ενός κλαμπ, δεν σημαίνει μείωση δυναμικής. Σημαίνει βελτίωση της καθημερινότητάς του. Αλλάζεις όταν κάνεις κάτι λάθος, όχι όταν κάνεις κάτι σωστά. Η εξαφάνιση ή έστω μείωσης της σπατάλης, δεν σημαίνει αυτομάτως χειρότερη ομάδα. Για μένα σε πρώτη φάση, η μη σπατάλη φέρνει καλύτερη ισορροπία εντός του γκρουπ.

Το αρνητικό σενάριο αφορά τη μείωση ενός μπάτζετ αλλά παράλληλη διατήρηση της κακής νοοτροπίας στις υπογραφές συμβολαίων. Αυτό το σενάριο πιστεύω πως θα το αποφύγει ο ΠΑΟΚ. Η ζημία από τις προηγούμενες χρήσεις δεν χωρά συνέχεια. Και επειδή η ψύχωση της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος δικαιολογούσε αρκετή από τη σπατάλη, η προσέγγιση προς τα επόμενα θα πρέπει να έχει ισχυρότερες βάσεις και πιο ποδοσφαιρική – εταιρική λογική. Και αυτός είναι ο άξονας της κουβέντας με τον νέο τεχνικό διευθυντή.

Ξεκινά το πρωτάθλημα και χθες ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε τη συμφωνία του με τους παίκτες για τις μειώσεις συμβολαίων. Η πρόταση του Μάκη Γκαγκάτση για μειώσεις που θα μπορούν να καλυφθούν ως έναν βαθμό ή να εξαφανιστούν σε περίπτωση παρουσίας της ομάδας σε ομίλους, θεωρώ πως είναι δίκαιη. Για αυτό άλλωστε και είχε αποτέλεσμα.

Ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά λέει στον παίκτες πως θα μειωθεί η αμοιβή τους μόνο αν αποτύχουν να φέρουν έσοδα στο κλαμπ και αυτό είναι το σωστό. Ούτε οι παίκτες φταίνε για την πανδημία, ούτε το κλαμπ. Είναι συνθήκες που διαμορφώθηκαν από εξωγενείς παράγοντες και μόνο τα επιπλέον έσοδα μπορούν να φέρουν την μείωση ή την εξαφάνιση της χασούρας.

Ξεκινά το πρωτάθλημα το ερχόμενο ΣΚ και στον ΠΑΟΚ έχουν λόγο να ξεκινήσουν δυνατά. Πρώτον γιατί αυτή η ομάδα που βλέπουμε, θα είναι τουλάχιστον κατά 80% η ίδια με αυτή που θα δούμε του χρόνου. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει «φευγάτους», τα συμβόλαια που λήγουν είναι μόλις δύο και δεν αποκλείεται να ανανεώσουν και οι δύο – Άντρε σίγουρα, Μαουρίτσιο βλέπουμε – το πιθανότερο σενάριο είναι να γίνουν μία – δύο πωλήσεις και να αντικατασταθούν αυτοί. Ότι άλλο αποχωρήσει, θα έχει να κάνει με παίκτες που είναι στη λίστα των ανενεργών. Άρα τα παιδιά που σήμερα αποτελούν την ομάδα, σε τεράστιο ποσοστό θα την αποτελούν και αύριο.

Ο Αμπέλ Φερέιρα έχει να δώσει και αυτός απαντήσεις. Δέχτηκε σκληρή κριτική, σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, αλλά στηρίχτηκε από την οικογένεια. Πρώτα απ όλα λοιπόν, οφείλει να ικανοποιήσει αυτούς που τον στήριξαν. Και επειδή είχαμε εντοπίσει κάποιες χτυπητές αδυναμίες του, οφείλω να καταγράψω πως η ένταση της προπόνησης έχει ανέβει σε σχέση με το πριν και αυτό δείχνει έναν άνθρωπο που αποδέχεται και διορθώνει.

Το ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει απουσίες στη πρεμιέρα δεν μου λέει κάτι, γιατί απουσίες είχε και στον πρώτο ημιτελικό απέναντι στον Ολυμπιακό και τον κέρδισε. Ο Μιχάι τα πήγε μια χαρά, στη θέση του Γιαννούλη θα μπει ο Βιεϊρίνια που δεν το λες και κάτι αρνητικό και το μοναδικό ερωτηματικό είναι η επιλογή στο 6 μετά τον τραυματισμό του Αγκούστο. Θα είναι ο Εσίτι, θα πάμε με δύο 8άρια; Θα δείξει.

Αυτό που μας δίδαξε η Μπουντεσλίγκα είναι πως χρειάστηκαν τρία παιχνίδια πρωταθλήματος για να βρούνε ρυθμό οι ομάδες. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε λίγο για να μπορέσουμε να κρίνουμε την προοπτική της κάθε ομάδας.

Τέλος, επειδή πολλά ακούγονται για τα μεταγραφικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως ο μοναδικός παίκτης από αυτούς που έχουν γραφτεί και είναι πραγματικά στη λίστα του ΠΑΟΚ είναι ο Μπερνάρντ Μενσά της Καϊσέρσπορτ. Μία περίπτωση δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη σε περίπτωση που οι Τούρκοι υποβιβαστούν. Όλα τα άλλα, δεν υπάρχουν και ούτε έχει ασχοληθεί μαζί τους κάποιος εντός του κλαμπ.

Ο ρεαλισμός δεν είναι αδίκημα
EVENTS