MENU

Εν αναμονή του νέου τεχνικού διευθυντή, ο ΠΑΟΚ όπως και όλες οι ομάδες παγκοσμίως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, έχει πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Όπως είναι φυσιολογικό λοιπόν, ο απόλυτος στόχος είναι η μείωση του μπάτζετ και παράλληλα η δημιουργία καλύτερης ομάδας. Γίνεται; Βεβαίως και γίνεται.

Ειδικά στον ΠΑΟΚ που μεταξύ πάγκου και κερκίδας μπορείς να βρεις καμιά δεκαριά εκατομμύρια σε συμβόλαια, ο στόχος αυτός δεν είναι σίγουρα ουτοπικός. Όμως η αρχή δεν μπορεί να γίνει με προσθήκες, αλλά με πωλήσεις.

Για να δημιουργηθεί χώρος λοιπόν πρέπει να πουλήσεις. Πόσους παίκτες διαθέτει ο ΠΑΟΚ που μπορούν να του φέρουν κάποια εκατομμύρια ευρώ; Σίγουρα ο Γιαννούλης που έχει κινήσει το ενδιαφέρον από πολλές ομάδες. Σίγουρα ο Σφιντέρσκι που είναι φορ σε καλή ηλικία και από καλή σχολή. Σίγουρα ο Άκπομ που λόγω θέσης και σχολής, σε συνδυασμό με την ηλικία μπορεί να φέρει πρόταση. Ο Αγκούστο ως διεθνής με την Κ23 της Βραζιλίας κάτι πιάνει στην αγορά. Ο Λημνιός που ολοκληρώνει την 3η του γεμάτη σεζόν, είναι σε εξαιρετική ηλικία και καθιερώθηκε στην εθνική επίσης μπορεί και τέλος ο Ίνγκασον ως διεθνής και ως στόπερ που προέρχεται από καλή χρονιά και σε καλή ηλικία.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν πρέπει πρώτα να πουλήσει για να μαζέψει ένα ποσό μεταξύ 15 και 20 εκατ ευρώ. Με δεδομένο πως ο Γιαννούλης μπορεί να φτάσει κάπου στα 7 – 7,5 εκατ, ουσιαστικά χρειάζεται άλλες δύο πωλήσεις. Το ιδανικό θα ήταν να πουληθούν Ίνγκασον και Αγκούστο, δύο επιλογές που δεν θα πονέσουν όπως αυτή του Γιαννούλη ή ένας από τους δύο φορ, αφού δεν μπορείς να έχεις δύο παίκτες προοπτικής σε αυτή την κομβική θέση.

Αφού λοιπόν αδειάσει ο χώρος, ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να κινηθεί στην αγορά των ελεύθερων παικτών ή σε αυτούς που δεν χρειάζεται να ματώσεις. Στο επίπεδο που κινείται το ελληνικό ποδόσφαιρο άλλωστε, αν κινηθείς άμεσα μπορείς να βρεις εκπληκτικούς ελεύθερους παίκτες. Δεν χρειάζεται να πας σε αγορές. Αν είναι να πας σε αγορές, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις με δανεισμό και οψιόν αγοράς σε λογικά επίπεδα. Ο τελευταίος δανεισμός του ΠΑΟΚ, ήταν ο Μίσιτς. Παίκτες εξαιρετικός όσο ήταν στη Ριέκα, δεν έδεσε στη Σπόρτινγκ, μία ομάδα που ο πρόεδρος έβαλε τους φιλάθλους να κοπανήσουν τους παίκτες και ήρθε στον ΠΑΟΚ χωρίς τυμπανοκρουσίες. Σήμερα είναι το καλύτερο 8άρι του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μέσα από τη λογική της παραπάνω παραγράφου, αν ο ΠΑΟΚ πάρει από πωλήσεις 15-20 εκατ ευρώ, θα χρειαστεί τα 5 για να βρει καλύτερες λύσεις από αυτές που έχει και το βασικότερο, πάνω στα θέλω ενός προπονητή που δεν πρόλαβε να κάνει τίποτα πέρυσι έτσι όπως προέκυψε στη ζωή μας.

Μπορεί να έχουμε παράπονα από τον Φερέιρα, αλλά αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, δεν φέρει καμία ευθύνη για το γεγονός πως ήρθε σε διαμορφωμένο ρόστερ για άλλο παιχνίδι και λόγω FFP δεν μπόρεσε να βάλει πινελιές, αν εξαιρέσουμε την επιλογή Εσίτι που έγινε υπό πίεση χρόνου.

Προφανώς και ο ΠΑΟΚ αναγνωρίζει αυτή την κατάσταση για αυτόν τον λόγο και τον στηρίζει.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, με μία σωστή στόχευση, ο ΠΑΟΚ μπορεί να ρίξει με το καλημέρα ΄10 με 15 εκατ το μπάτζετ του και να μην έχει κανένα αγωνιστικό κόστος. Αντιθέτως, πιθανότατα θα είναι και πιο προσαρμοσμένος στα θέλω του προπονητή του.

Το άλλο δύσκολο κομμάτι διαχείρισης, είναι η λύση συμβολαίων μη λειτουργικών παικτών. Μπορεί πχ ο Καντουρί να είναι παικτάρα όταν παίζει, αλλά δεν παίζει. Το εκατομμυριάκι είναι βαρύ. Ο Βέρνμπλουμ δεν μπορεί να μείνει με 1,5 εκατ να κάθεται. Ο ατζέντης του μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά το κλαμπ στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν μπορεί να έχει έναν ανενεργό παίκτη που αμείβεται τόσο. Ναι ο τραυματισμός του είναι μία άτυχη στιγμή, αλλά και εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πως μας γλεντούσε ένα καλοκαίρι – και με ευθύνη του κλαμπ – με αποτέλεσμα να μπει καθυστερημένα στην ομάδα με τα γνωστά επακόλουθα. Το να θέλει 1 εκατ από το 1,5 που έχει, είναι μία αστεία προσέγγιση. Επίσης είναι και το 1 εκατ του Στοχ, ο οποίος ακόμη δεν έχω καταλάβει το πως δεν ακούμπησε φέτος. Συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο αυτά, αλλά όταν μιλάμε για έναν παίκτη που προερχόταν από σεζόν με 14 γκολ και 13 ασίστ, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Αυτά τα τρία συμβόλαια, είναι μία ακόμη ευκαιρία για να πέσει το μπάτζετ, όμως αυτές οι υποθέσεις δεν είναι υπό τον έλεγχο του ΠΑΟΚ. Είναι στην διακριτική ευχέρεια των παικτών. Εκτός κι αν ο νέος τεχνικός διευθυντής έχει ραβδάκι και τους βρει ομάδες. Το τελευταίο σενάριο θα αποτελεί έκπληξη.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις παικτών που πληρώνονται για να παίζουν αλλού. Η περίπτωση Ουάρντα δηλαδή είναι η πλέον χαρακτηριστική. Υπάρχει πιθανότητα να γίνει ποτέ σταθερά του ΠΑΟΚ; Απ όσο φαίνεται, παρότι τον αγαπάω γιατί είναι τυπάρα, ούτε σταθερά του πλανήτη δεν μπορεί να είναι.

Υπάρχουν και πάρα πολλοί παίκτες ακαδημιών με προοπτική καριέρας. Και εδώ χρειάζεται πολλή δουλειά, γιατί θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια να φύγουν σε ομάδες του εξωτερικού. Σε Ολλανδία όπως ο Μυστακίδης και ο Λάμπρου παλιότερα, ίσως Βέλγιο, στη χειρότερη Πορτογαλία όπως έκανε ο Πέλκας στο παρελθόν. Και το εξωτερικό είναι καλύτερο και για τα παιδιά και τις παραστάσεις τους, αλλά και για τον ΠΑΟΚ που δεν θα πληρώνει για να παίζουν αλλού.

Και επιτέλους, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κρατήσει μία τετράδα – πεντάδα στο ρόστερ του από παίκτες των ακαδημιών του, που θα έχουν όμως συγκεκριμένο ρόλο – στόχευση όσον αφορά στις συμμετοχές τους. Δεν γίνεται να πληρώνεις κάθε χρόνο 2,5 εκατ στις ακαδημίες και να μην εντάσσεις παίκτες από αυτές στο ρόστερ της βασικής ομάδας έτσι ώστε να έχεις και μία κλίμακα μικρών συμβολαίων που διατηρούν το μπάτζετ σε λογικά επίπεδα.

Με όλα τα παραπάνω και με τη μείωση του φόρου, ο ΠΑΟΚ δεν θα ασχοληθεί ποτέ ξανά με το FFP, θα έχει πάρει τις ανάσες του και θα έχει ένα λειτουργικό κόστος που θα θεωρείται λογικό για μία ελληνική ομάδα πρωταθλητισμού.

Το μόνο σίγουρο βέβαια είναι πως όλα τα παραπάνω είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να συμβούν σε ένα καλοκαίρι και μάλιστα κουτσουρεμένο. Η στόχευση θα πρέπει να αφορά συνολικά τρεις μεταγραφικές περιόδους. Αυτή που έρχεται, του Γενάρη και του καλοκαιριού του 2021.

Πάμε και σε ένα θέμα που έχει λίγο την πλάκα του, αλλά και την σοβαρή του διάσταση. Το Αμβούργο ενημέρωσε μέσω ανακοίνωσης πως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος θα προπονείται με τον ΠΑΟΚ μέχρι να ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του, δηλαδή τις 30/6.

Η πλάκα έχει να κάνει με το ότι κάποια στελέχη του ΠΑΟΚ δεν έχουν ιδέα για αυτό. Και κυρίως αυτοί που θα τον υποδεχόντουσαν στη προπόνηση.

Ο ΠΑΟΚ σήμερα που μιλάμε, πιθανότατα και αύριο, δεν θέλει τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Κάτι λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως έχει τρεις στόπερ πρώτης γραμμής και τρεις προοπτικής.

Ο ίδιος ο Παπαδόπουλος προσπάθησε να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που έχει σχέση εντός ομάδας για να πάει στις προπονήσεις. Είναι λογικό από την πλευρά του να θέλει να βρει μία τοπ ομάδα για να προπονηθεί, γιατί έτσι θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει πως η τελευταία του θλιβερή χρονιά στον Αμβούργο δεν είχε να κάνει με τα θέματα τραυματισμού που αντιμετώπιζε.

Όμως ούτε ο Γιώργος Σαββίδης τον θέλει, ούτε ο Φερέιρα. Και λόγω της κατάστασης που επικρατεί, δύσκολα θα τον δεχτούν και σε προπόνηση.

Και το θεμα ληγει εκεί.

Δεν φτάνει ένα κουτσουρεμένο καλοκαίρι
EVENTS