MENU

Την ώρα που στην Ελλάδα ετοιμαζόμαστε να δούμε ξανά την μπάλα να κυλάει στο χορτάρι, στην Ολλανδία το ποδόσφαιρο κατέβασε... ρολά, έπειτα από την απόφαση που πήρε η Κυβέρνηση να μην συνεχιστεί καμία αθλητική δραστηριότητα μέχρι και το φινάλε του καλοκαιριού.

Άμεσα η διοργανώτρια αρχή της Εredivisie προχώρησε σε αποφάσεις, που λειτούργησαν και ως μπούσουλας για τις υπόλοιπες που χώρες που τερμάτισαν... άτακτα την σεζόν.

Σύμφωνα με αυτές η χρονιά θεωρείται ως μη γενόμενη. Δεν υπήρξε πρωταθλητής, καμία ομάδα δεν υποβιβάστηκε, ούτε και προβιβάστηκε, ενώ επίσης βάσει της κατάταξης που υπήρχε μέχρι την διακοπή των αγωνιστικών δραστηριοτήτων δηλώθηκαν οι ομάδες που θα συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν.

Ο νεαρός και πολύ ταλαντούχος, Οδυσσέας Βελάνας, με ρίζες από την Ελλάδα, που αγωνίζεται στην Ουτρέχτη και προσφάτως μάλιστα ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον ολλανδικό σύλλογο, μίλησε στην Karfitsa για την απόφαση να μπει... λουκέτο στο ποδόσφαιρο. Σύγκρινε παράλληλα, το ολλανδικό με το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ ανέφερε το πως πάρθηκε η απόφαση και πως βρέθηκε η «χρυσή» τομή μεταξύ των ποδοσφαιριστών και των ομάδων για την μείωση στα συμβόλαιά τους.

- Το ολλανδικό πρωτάθλημα ήταν το πρώτο που πήρε την απόφαση να τερματίσει πρόωρα τη σεζόν. Πως κρίνεις αυτή την απόφαση ήταν κάτι που θέλατε και εσείς οι ποδοσφαιριστές;

«Ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση για όλους μας. Συνολικά για ολόκληρη την χώρα θα έλεγα. Βλέπουμε πως τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη πλέον είναι σε φάση επανεκκίνησης. Δεν ξέρω τελικά τι είναι το καλύτερο, ήταν μία απόφαση όμως που πάρθηκε μετά από την απόφαση που έλαβαν οι υπεύθυνοι ιατροί του κορωνοϊού στην χώρα. Εγώ θα ήθελα να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, είναι κρίμα, αλλά προέχει η υγεία όλων».

- Tα club της Ολλανδίας οδηγούνται σε μία μακρά αποχή από τις επίσημες αγωνιστικές δραστηριότητες. Μία αποχή τουλάχιστον πέντε μηνών. Πόσο θα επηρεάσει αυτή η κατάσταση εσάς τους ποδοσφαιριστές;

«Είμαστε πλέον επτά εβδομάδες χωρίς να προπονούμαστε. Είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να επανέλθουμε. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα η φετινή προετοιμασία να είναι δίμηνη, με αρκετά φιλικά για να μπορέσουμε να βρούμε ρυθμούς και κυρίως να περιορίσουμε την πιθανότητα τραυματισμών».

- Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη κουβέντα και δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ποδοσφαιριστών και των ομάδων για την μείωση στα συμβόλαιά τους. Αντίστοιχα στην Ολλανδία, πόσο εύκολα πάρθηκαν οι αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα;

«Στην Ολλανδία, εξ' αρχής πάρθηκε η απόφαση η κάθε ομάδα να διαπραγματευτεί απευθείας με τους ποδοσφαιριστές. Δεν υπήρχε δηλαδή κάποια κεντρική οδηγία. Εμείς μιλήσαμε όλοι μαζί μέσω τηλεδιάσκεψης με την διοίκηση και συμφωνήσαμε για τις περικοπές μέσα σε δέκα λεπτά. Βάλαμε όρους, υπήρξε ταύτιση απόψεων και γενικώς βρήκαμε με την διοίκηση πολύ εύκολα την χρυσή τομή δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Και γενικώς και στις υπόλοιπες ομάδες δεν προέκυψε ζήτημα. Είναι λιγάκι διαφορετικά τα πράγματα εδώ από όσο στην Ελλάδα».

- Πως βίωσες την πρώτη σου χρονιά στην πρώτη ομάδα της Ουτρέχτης;

«Ήταν για μένα κάτι μοναδικό. Με βοήθησαν πολύ όλοι. Ήμουν για χρόνια στα τμήματα υποδομής και φέτος μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία να αποτελώ κομμάτι της πρώτης ομάδας. Πολύ γρήγορα μπήκα στην νοοτροπία, απόλαυσα κάθε μου αγώνα και πιστεύω τη νέα σεζόν θα έχω ακόμα περισσότερο πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα».

- Ποιοι οι επόμενοι στόχοι σου μετά και την πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου σου;

«Αρχικά να έχω την υγεία μου. Θέλω να κάνω μία καλή χρονιά. Να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Στόχος μου είναι να γίνω βασικό μέλος της ομάδας αυτής και να δείξω όλες τις πτυχές του ταλέντου μου».

- Αν και έχεις συμμετοχές με τις μικρές εθνικές ομάδες της Ολλανδίας, διατηρείς ακόμα το δικαίωμα να παίξεις με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος. Έχεις πάρει τις αποφάσεις σου;

«Ναι, ήμουν μέλος των μικρότερων ηλικιακά εθνικών ομάδων της Ολλανδίας. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Ξέρω πως με παρακολουθούν από την Ελλάδα, ο νέος προπονητής δίνει ευκαιρίες σε νέους παίκτες, κάτι που έκανε για παράδειγμα και με τον Χατζηδιάκο και τον Παυλίδη. Πιστεύω πως όταν έρθει η ώρα θα λάβω την σωστή απόφαση...».      

Βελάνας: «Με διαδικασίες fast track το ολλανδικό ποδόσφαιρο πάγωσε τα πάντα»
EVENTS