MENU

Οικονομική…ανάσα για τις 14 ΠΑΕ της Super League εν μέσω πανδημίας και lockdown στον χάρτη (και) του ελληνικού ποδοσφαίρου, πέτυχε να προσφέρει το working group της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος.

Η εισήγηση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ για αναστολή κάθε πληρωμής προς την ομοσπονδία και χρηματικής υποχρέωσης από οποιαδήποτε αιτία έως τις 31 Αυγούστου, αν μη τι άλλο, είναι κάτι που προσφέρει πολύτιμο...οξυγόνο στις ΠΑΕ.

Σε καιρούς που η κάνουλα των εσόδων έχει κλείσει, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε και με ποιον τρόπο θα ανοίξει εκ νέου.

Το SDNA  επικοινώνησε με ένα από τα μέλη του working group της Super League και συγκεκριμένα την α΄αντιπρόεδρο και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο της ΠΑΕ Ατρόμητος, Κάτια Κοξένογλου, με αφορμή την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ για το «πάγωμα» όλων των υποχρεώσεων της ΠΑΕ έναντι της ομοσπονδίας μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Σημειωτέων πως το working group (Big 4, συν Κούγιας - Κοξένογλου) εισηγήθηκε στην Ε.Ε. της ΕΠΟ και λήφθηκε ομόφωνα απόφαση για αναστολή κάθε πληρωμής προς ΕΠΟ και χρηματικής υποχρέωσης από κάθε αιτία έως 31 Αυγούστου.

- Πόσο ανακουφίζει τις ΠΑΕ η αναστολή κάθε πληρωμής προς την ΕΠΟ και χρηματικής υποχρέωσης από κάθε αιτία έως τι 31 Αυγούστου;

«Σίγουρα είναι μια απόφαση που προσφέρει τη δυνατότητα στις ΠΑΕ να πάρουν…ανάσα και να κάνουν τον προγραμματισμό τους με βάσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται.

Τα χρήματα που αποδίδονται κάθε χρόνο από τις ομάδες προς την ΕΠΟ είναι πολλά και αφορούν ποσοστά επί των συμβολαίων, πειθαρχικές ποινές κι άλλα.

Η αναστολή πληρωμών μέχρι τις 31 Αυγούστου δεν ήταν ένα παράλογο αλλά ένα καθ΄όλα δίκαιο αίτημα που το είχε απόλυτη ανάγκη την δεδομένη χρονική στιγμή το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Όταν το ίδιο το κράτος δίνει χρονικά περιθώρια και αναστολές πληρωμών δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά η ΕΠΟ, σε μια χρονική περίοδο που δεν παίζετε ποδόσφαιρο κι όλα τα έσοδα των ΠΑΕ είναι…παγωμένα».

«Ο ιός μας…πηγαίνει,

δεν ορίζει η Super League

για την επανέναρξη του πρωταθλήματος»

- Πόσο εφικτή βλέπετε την προοπτική επανέναρξη του πρωταθλήματος σε σωστές και υγιείς συνθήκες;

«Αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε μέρα με τη μέρα. Το θέμα είναι πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Έτσι όπως είναι η κατάσταση, δεν ορίζει η Super League πότε θα γίνει η επανέναρξη του πρωταθλήματος. Ο ιός μας...πηγαίνει.

Σίγουρα πάντως εφόσον όλα πάνε καλά θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προετοιμασίας των παικτών.

Σε αυτή την φάση όμως όπου τα πάντα παραμένουν κλειστά και μεταξύ αυτών και τα προπονητικά κέντρα των ομάδων, το τοπίο παραμένει θολό και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε θα μπορούσε να γίνει η επανέναρξη του πρωταθλήματος».

«Πιο χαλαρά τα κριτήρια, χωρίς να

ακυρώνεται η διαδικασία της αδειοδότησης»

- Τι μηνύματα λαμβάνει το Working Group της Super League από τις σζητησεις με την επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ και τον ΠΣΑΠ;

«Με τον ΠΣΑΠ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα τις συζητήσεις αφού αναμένουμε την ντιρεκτίβα της FIFA σχετικά με τα συμβόλαια των παικτών.

Από κει και πέρα όταν η UEFA δείχνει μια διάθεση χαλάρωσης αναφορικά με τα κριτήρια αδειοδότησης, είναι λογικό την ίδια στάση να κρατά και η επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ.

Χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα ακυρωθεί η σχετική διαδικασία αδειοδότησης και μια προσπάθεια πολλών ετών. Αυτό θα αποτελούσε πισωγύρισμα.

Η διαδικασία της αδειοδότησης προσφέρει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και συμβάλει στην εξυγίανση των ΠΑΕ. Σίγουρα όμως θα υπάρχει μια «χαλάρωση» των κριτηρίων αδειοδότησης».

«Όλα θα είναι διαφορετικά

την επόμενη μέρα»

- Πόσες αλλαγές θα υπάρξουν την επόμενη μέρα στο ποδόσφαιρο και στην μετά – κορωνοϊού εποχή;

«Δεν θα είναι μόνο το ποδόσφαιρο διαφορετικό, θα είναι και η ζωή μας η καθημερινότητά μας.

Εμείς έχουμε παραγγείλει ως Super League να αξιολογηθεί η οικονομική ζημιά που θα αποφέρει στο ποδόσφαιρο η πανδημία. Από κει και πέρα κανείς δεν ξέρει πως θα επηρεάσει όλο αυτό που ζούμε του χορηγούς, τους φιλάθλους και την ψυχολογία τους όταν μας πούμε να βγούμε από τα σπίτια μας.

Θα γίνει η καταγραφή της ζημιάς έπειτα από μια πρωτόγνωρη κατάσταση με ευμετάβλητους παράγοντες. Για αυτό και πηγαίνουμε βήμα, βήμα, μέρα, μέρα.

Σίγουρα όμως πολλά πράγματα σε όλα τα επίπεδα θα είναι διαφορετικά».

 

Κοξένογλου στο SDNA: «Ανάσα για τις ΠΑΕ η (λογική) αναστολή πληρωμών»
EVENTS