MENU

 

Προ Κορωνοϊού ο Άρης είχε αποφασίσει να στρέψει λίγο παραπάνω το βλέμμα του στις υποδομές, να δώσει μια ευκαιρία στους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στον προθάλαμο. Ο Ενινγκ είχε καταφέρει να τσεκάρει μέσω προπονήσεων αρκετούς νεαρούς από την ομάδα Κ19 και κάποιους ακόμη και από την Κ17 και αν υπήρχε η δυνατότητα ελέω Ban, ίσως βλέπαμε να κάνει ντεμπούτο με την 1η ομάδα ο εξαιρετικά ταλαντούχος αριστερός μπακ, ο μόλις 17 Μαΐων, Σενγκέργκης. Τώρα, ο οργανισμός Άρης έχει ένα ακόμη λόγο να επενδύσει στο νέο αίμα, με το τσουνάμι που έρχεται μετά το πέρας της Πανδημίας. Όλα συγκλίνουν στο ότι η επόμενη θα είναι μια δύσκολή χρονιά για όλες τις ομάδες, ειδικά αν ο Κορωνοϊός δεν αναχαιτιστεί με ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία και… επιστρέψει από Σεπτέμβριο. Θα είναι μια συμπτυγμένη, μεταβατική χρονιά, με άγνωστο το τοπίο των τηλεοπτικών και μην ξεχνάμε και τον φόβο των οπαδών που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην παρουσία του στο γήπεδο που είναι κατεξοχήν χώρος συγχρωτισμού. Ήδη διάφορες ομάδες εργασίας σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια, όπως η μείωση τη χωρητικότητας στο μισό, ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες αποστάσεις. Αλλά ας μην βιαζόμαστε…

Το θέμα είναι ότι οι νέες συνθήκες, αποτελούν μια καλή αφορμή για τον Άρη να… σκύψει λίγο πιο σοβαρά πάνω από τις ομάδες των υποδομών του. Να επενδύσει σε αυτές. Κι όταν λέμε επενδύσει να το κάνει όχι μόνο με χρήμα αλλά και χρόνο. Και σχέδιο. Δεν είναι μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια, οι υποδομές του Άρη και κυρίως οι ομάδες Κ19 και Κ17 υπολειτουργούν αφού δεν έχουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και η καθημερινότητά τους επαφίεται στο μεράκι και την τρέλα ελάχιστων ανθρώπων και –όταν βρίσκονται- κάποιων χορηγών που βάζουν το χέρι στην τσέπη. Κάποτε ήταν ο αείμνηστος Στέφανος Γιώρης με προπονητή τον σημερινό προπονητή της Εθνικής Παίδων (U17), Τάσο Θέο. Μέχρι πέρσι ήταν ο Πασχάλης Μελισσάς και φέτος ο Κώστας Καζάνας που μάλιστα, προπονεί και κοουτσάρει και τις δυο ομάδες, υπό δύσκολες συνθήκες (σε ένα γήπεδο και οι δυο ομάδες) αλλά με μεγάλη επιτυχία (3η η Κ19, 2η η Κ17), απέναντι σε ομάδες που ξοδεύουν εκατομμύρια στα τμήματα αυτά για να δουν να βγαίνει κάποιο ταλέντο.

Η επιθυμία του Ενινγκ να δουλέψει με τους νεαρούς και η κουλτούρα που απέκτησε ο Χαριστέας (προϊόν των Ακαδημιών του Άρη) παίζοντας στην Ευρώπη όπου εκεί κάποια πράγματα για τις υποδομές θεωρούνται δεδομένα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για γενική αναδιοργάνωση των ομάδων αυτών που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Μια ενδεχομένως ιστορική ευκαιρία να συνειδητοποιήσει το club, ότι μπορεί να βγει πολλαπλά κερδισμένο αν κάθε 1-2 χρόνια προκύπτουν ως αποτέλεσμα σοβαρής και οργανωμένης προσπάθειας, 1-2 νεαροί που θα στελεχώσουν την 1η ομάδα, και γιατί όχι μέσω αυτής να φέρουν και κέρδη πίσω. Όπως έκανε ο Χαριστέας κάποτε όταν πήγε στην Βέρντερ (πονεμένη ιστορία βέβαια που κατέληξαν εκείνα τα χρήματα).

Από την άλλη ασφαλώς οφείλουμε όλοι να ήμαστε συγκρατημένοι και υπομονετικοί όταν μιλάμε για παιδιά 18 και 19 ετών αφού το επίπεδο των  δικών μας πρωταθλημάτων αυτών των ηλικιών, απέχουν παρασάγγας από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, όταν στην Ισπανία για παράδειγμα οι δεύτερες ομάδες αγωνίζονται σε Laliga 2 και Segunda B, παίζοντας απέναντι σε επαγγελματίες και όχι σε αμούστακα παιδιά. Δεν μπορούν με το καλημέρα να επωμιστούν το βάρος, να αναλάβουν ευθύνες ή να στηριχτείς πάνω τους. Θα είναι ουτοπία αν πιστέψει ο Άρης ότι μπορεί άμεσα να τον βοηθήσουν. Υπάρχει πολύ πρόσφατο άλλωστε το παράδειγμα με την εξαιρετική φουρνιά το 2011 και 2012 (Διούδης, Γιαννιώτας, Σουνάς (φέτος κάνει πρωταθλητισμό με την Ρετζίνα), Οικονομόπουλος) που εξαιτίας του περιορισμού μεταγραφών, ενσωματώθηκαν βίαια στην πρώτη ομάδα και αναγκάστηκαν να σηκώσουν περισσότερο βάρος από αυτό που μπορούσαν. Σε ένα ρόστερ 16-17 έτοιμων παικτών όμως, οι υπόλοιποι μπορούν να προέρχονται από τις υποδομές. Να δουλεύουν καθημερινά σε άλλους ρυθμούς και εντάσεις, να παίρνουν τακτικές προσαρμογές και σταδιακά, οι καλύτεροι να παίρνουν και τα πρώτα τους λεπτά. Η πρόθεση φαίνεται ότι υπάρχει. Αν γίνει σωστά και δοθεί το βάρος που πρέπει, τότε ο Άρης θα έχει κάνει ήδη την πρώτη του… μεγάλη μεταγραφή το προσεχές καλοκαίρι.

Η εκ των έσω ενίσχυση και οι προϋποθέσεις
EVENTS