MENU

Ο Άρης έχει να αντιμετωπίσει φέτος δυο αστάθμητους παράγοντες, διαφορετικούς ως προς την υφή τους, αλλά που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα του club αλλά και την επόμενη μέρα. Ο πρώτος είναι το ban που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ από τη ΦΙΦΑ. Αρχικά δεν του επέτρεψε να κάνει μερικές συμπληρωματικές κινήσεις τον Γενάρη πλην Ντούρμισαϊ και ενώ φτάσαμε Απρίλη, δεν έχει ακόμη αρθεί, ώστε να προγραμματίζεται δίχως αστερίσκους η επόμενη σεζόν.  Ο δεύτερος, που φυσικά επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη, είναι η Πανδημία του Κορωνοϊού που μαζί με την εκκρεμότητα της απαγόρευσης από την ΦΙΦΑ, αλλάζουν σημαντικά το τοπίο και προκαλούν πονοκέφαλο. Προκαλούν οικονομική αρρυθμία, έλλειψη ρευστότητας, αβεβαιότητα για το αύριο και απειλούν να υποθηκεύσουν την επόμενη σεζόν. Ο Άρης, δεν ήταν έκπληξη που στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη της λίγκας, πρότεινε την διακοπή της σεζόν. Καταρχήν έχει εδραιώσει μια ακλόνητη πεποίθηση ότι εφόσον επικυρωθεί η υπάρχουσα βαθμολογία, θα αγωνιστεί του χρόνου στο Γιουρόπα Λιγκ, θεωρώντας ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει τύχη με την ΟΥΕΦΑ. Από την άλλη είναι από τις ομάδες που ήδη πλήττεται σημαντικά και που δεν προσδοκά σε σημαντικά οφέλη, αν η σεζόν ολοκληρωθεί με αγώνες μέσα στο κατακαλόκαιρο αφού αυτοί πιθανότατα θα διεξαχθούν χωρίς θεατές, άρα και δίχως έσοδα, πλην φυσικά των τηλεοπτικών (οι δόσεις έχουν ήδη καθυστερήσει). Οι κιτρινόμαυροι είχαν προϋπολογίσει ότι από τους εντός έδρας αγώνες στο μίνι πρωτάθλημα και τον επαναληπτικό με την ΑΕΚ θα έβαζαν στα ταμεία τους κοντά στα 2εκ ευρώ. Το απρόβλεπτο με τον Κορωνοϊό τον βγάζει εκτός πορείας στο κομμάτι αυτό.

Μια συνέχιση της σεζόν ως ακόμη και τον Ιούλιο που προτείνει η ΟΥΕΦΑ, πέρα από το ότι θα χρειαστεί οι ομάδες να κάνουν μια νέα προετοιμασία για να καλύψουν τους δυο σχεδόν μήνες αποχής, σημαίνει για τον Άρη και για όλες τις ομάδες, ότι θα συνεχίσουν να «τρέχουν» τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, ενώ τα έσοδα θα είναι αντιστρόφως ανάλογα. Για τον Άρη ένας λόγος παραπάνω αφού είναι πάνω από μια ντουζίνα αυτά που ολοκληρώνονται και η ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ώστε να δημιουργηθεί η ομάδα της επόμενης χρονιάς, πιεστική.

Όσο η σεζόν επιμηκύνεται, τόσο το πρόβλημα μεγαλώνει. Η λογική του Άρη είναι απλή. Αφού ακόμη και σε τρεις εβδομάδες που θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη, παραμένει αμφίβολο αν θα δοθεί εντολή επανεκκίνησης, με δεδομένο ότι οι επιστήμονες κάνουν λόγο για κορύφωση της Πανδημίας, μέσα στον Απρίλιο, μια λύση είναι να μπει ένα τέλος και το διάστημα αυτό να αξιοποιηθεί από όλους ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική λαίλαπα που απειλεί και το ποδόσφαιρο. Να βρεθεί μια λύση με τα τηλεοπτικά, τα συμβόλαια, πότε θα ξεκινήσει η επόμενη σεζόν και πως το προϊόν του ελληνικού πρωταθλήματος, που δεν είναι  και το πιο ελκυστικό, θα σωθεί από την επαπειλούμενη κρίση. Οι ΠΑΕ είναι ανώνυμες εταιρίες με κύκλους εργασίας, έσοδα, έξοδα, ζημιές. Εδώ και τρεις εβδομάδες βρίσκονται ουσιαστικά σε αναστολή λειτουργίας με τα έξοδα παράλληλα να τρέχουν. Είναι αναγκαίο λοιπόν να λειτουργήσουν προληπτικά, ώστε να διασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους.

Μια διακοπή του πρωταθλήματος, είναι μια λύση αλλά όχι και πανάκεια. Δεν θα σωθούν αν γλιτώσουν κάποια χρήματα εφόσον αυτό δεν αποτελέσει μια πανευρωπαϊκή απόφαση που θα τους κατοχυρώνει. Αυτό που οφείλουν οι ίδιες οι ΠΑΕ από σήμερα να κάνουν είναι να επεξεργάζονται πως θα διαχειριστούν το τσουνάμι που έρχεται μετά το πέρας της Πανδημίας. Για τον Άρη, ο δρόμος είναι ένας. Να μειώσει το μπάτζετ, να «θυσιάσει» αν είναι αναγκαίο για να επέλθει ισορροπία, ένα από τα δυνατά του χαρτιά και να φτιάξει μια ομάδα μέχρι εκεί που τα πόδια του δεν ξεπερνούν το πάπλωμα.

Οι κρίσεις γεννούν τραγωδίες, γεννούν όμως και ευκαιρίες. Υπό διαφορετικές συνθήκες η μείωση του μπάτζετ θα ήταν δυσάρεστη είδηση για τον κόσμο του Άρη. Στην κατάσταση που σήμερα βιώνει η παγκόσμια οικονομία αλλά και το ποδόσφαιρο διεθνώς, στοιχείο επιβίωσης πολλών ομάδων θα είναι η ταχύτητα προσαρμογής στα νέα οικονομικά δεδομένα και η ευελιξία τους. Πώς τα φέρνει όμως και η συγκυρία. Ενώ υπό κανονικές συνθήκες το γεγονός ότι στον Άρη ολοκληρώνεται μια πλειάδα συμβολαίων θα αποτελούσε σημαντικό πρόβλημα, ξάφνου εξελίσσεται σε μια κατάσταση ευνοϊκή, καθώς θα διευκολύνει την άμεση προσαρμογή του ποδοσφαιρικού τμήματος στα νέα οικονομικά δεδομένα, χωρίς συμβόλαια-βαρίδια να του περιορίζουν την ευελιξία. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές επιλογές της χώρας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Πανδημίας την έχουν καταστήσει σημείο αναφοράς και σύγκρισης στη διεθνή κοινότητα και διόλου απίθανο να καταστήσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο έναν συγκριτικά ασφαλέστερο προορισμό, χαμηλότερου ρίσκου, έναντι πολλών χωρών που είναι θεωρητικά υψηλότερα στις επιλογές ενός ποδοσφαιριστή.

Η «ανάγνωση» της πρότασης του Άρη για διακοπή του πρωταθλήματος
EVENTS