MENU

Η Super League παραλίγο να βάλει χθες ένα από το μεγαλύτερα αυτογκόλ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Φανταστείτε να προχωρούσε στη διακοπή του πρωταθλήματος από τις 2 Απριλίου. Κάτι το οποίο δεν έχουν πράξει ούτε η Ιταλική και η Ισπανική Λίγκα, οι χώρες που θρηνούν καθημερινά εκατόμβες νεκρών.

Να είχαν πάρει απόφαση οι Έλληνες, «μεγάλες» και «μικρές» ΠΑΕ, ότι βάζουν λουκέτο και λίγες ώρες μετά η ΟΥΕΦΑ να τους έστελνε το «πεσκέσι» που έστειλε στους Βέλγους, την επιστολή-μήνυμα στα μέλη-Ομοσπονδίες της. Δηλαδή ότι οφείλουν να εξαντλήσουν ΟΛΑ τα περιθώρια σίγουρα μέχρι τα μέσα Μαϊου για να ξαναμπούν οι παίκτες στα γήπεδα για προπόνηση ώστε από τον Ιούνιο να μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου τα πρωταθλήματα.

Την ίδια ώρα που η ελληνική κυβέρνηση γίνεται παράδειγμα στην Ευρώπη για τους πολύ σοβαρούς χειρισμούς της απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, η ελληνική Λίγκα να έβαζε λουκέτο επειδή κάποιοι παράγοντες πιστεύουν ότι έτσι… θα γλιτώσουν ορισμένους μισθούς από τα συμβόλαια των παικτών! (Τους οποίους δεν πρόκειται να γλιτώσουν αν «σφαλίσουν» το μαγαζί και γύρω τους η Ευρώπη αρχίσει κάποια στιγμή να ξαναπαίζει μπάλα). Φοβερά πράγματα…

Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει έως τώρα ΑΞΙΟ πρωταθλητή τη φετινή σεζόν. Τον Ολυμπιακό. Ο οποίος με το σπαθί του βρίσκεται, με αποτελέσματα ΕΝΤΟΣ ΓΗΠΕΔΟΥ, στο +7 από τον ΠΑΟΚ. Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η καλύτερη ομάδα κι αν αύριο το πρωί διακοπεί το πρωτάθλημα δεν υπάρχει κανένα άλλο… σημείο στίξης πέρα από ένα: Τελεία. Πρωταθλητής Ελλάδος Ολυμπιακός!

Όπως δικαίως θα ήθελε κάθε ΠΑΟΚτσής να ανακηρυσσόταν πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ αν η ομάδα του ήταν στο +7, κάθε ΑΕΚτζής, κάθε Παναθηναϊκός, κάθε οπαδός, κάθε λογικός άνθρωπος που ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Οποιος επιθυμεί, ας βάλει την ομάδα του στη θέση του Ολυμπιακού και μετά ας διαφωνήσει.

Το ζήτημα όμως αφορά όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και γι αυτό η στάση του Ολυμπιακού να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα στο γήπεδο, είναι πολύ σημαντική. Γιατί έπρεπε -και πρέπει- να δοθεί ΧΡΟΝΟΣ στη Λίγκα.

Ηρθε λίγες ώρες μετά η ΟΥΕΦΑ και ουσιαστικά έδειξε πόσο τεράστιο λάθος θα είχε κάνει η Super League αν το είχε διακόψει στις 2 Απριλίου. Αν δηλαδή αποφάσιζε ότι οι ελληνικές ομάδες θα έμεναν ανενεργές για 6-7 μήνες! Αν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται στο ποδόσφαιρο και γύρω από αυτό θα έχαναν τη δουλειά τους μη έχοντας αντικείμενο ποιος θα τους έδινε να φάνε; Η Super League;

Τι είπε η ΟΥΕΦΑ; Ποια είναι η ΈΝΤΟΝΗ, Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ που απηύθυνε σε όλες τις Ομοσπονδίες-Λίγκες με αφορμή το Βέλγιο (και ευτυχώς όχι την Ελλάδα); Ότι πρέπει να εξαντλήσετε τα περιθώρια. Σίγουρα μέχρι τα μέσα Μαϊου. Να έχετε έτοιμο το πλάνο σας για επανέναρξη των πρωταθλημάτων σας και να τα ολοκληρώσετε στο γήπεδο.

Ακόμη κι αν χρειαστεί να παίξετε τον Ιούλιο. Διαφορετικά, όσοι βιαστείτε να τα διακόψετε… αναζητείστε αλλού να αγωνιστούν του χρόνου οι ομάδες σας στην Ευρώπη.

Συγνώμη, αλλά τι… κακό υπάρχει να ξεκινήσει το ελληνικό πρωτάθλημα ακόμη και μέσα Ιουνίου και να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου; Η ζέστη; Μα εδώ μιλάμε για ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, πρωτόγνωρες στον πλανήτη. Η ζέστη θα μας πειράξει;

Οσοι είναι μεγαλύτεροι γνωρίζουν ότι πριν από λίγες δεκαετίες έπαιζαν τελικούς κυπέλλου στην Ελλάδα τον Ιούλιο. Τι είναι προτιμότερο, δηλαδή; Να το διακόψουν, να μείνει χωρίς ποδόσφαιρο η χώρα, να διαλυθεί το σύμπαν στην οικονομία του σπορ -και όχι μόνο- για 6-7 μήνες, να καταστραφούν οικογένειες ή να παιχτούν ορισμένα παιχνίδια σε κάπως πιο δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες; Μπορούν αυτά να μπουν στη ζυγαριά;

Πόσο μάλιστα όταν η ΟΥΕΦΑ δύναται να διαμορφώσει το καλεντάρι της επόμενης σεζόν ανάλογα με το πώς θα τελειώσει η φετινή σε όλες τις χώρες.

Φυσικά για τα πάντα υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: η υγεία όλων. Αν –χτύπα ξύλο- στα μέσα Μαϊου, στην Ελλάδα δεν βγαίνει άνθρωπος έξω από το σπίτι και ο κορωνοϊός σαρώνει, τότε προφανώς δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ποδόσφαιρο. Μην τρελαθούμε. Προφανώς η διακοπή θα φαντάζει ως το επόμενο βήμα. Και προφανέστατα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει ούτε τότε τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Απ΄ότι βλέπω, πάντως, και ο Λευτέρης Αυγενάκης άρχισε να μιλάει δειλά δειλά για δυνατότητα προπονήσεων τον Μάιο.

Φανταστείτε όμως η ελληνική Λίγκα να βάλει λουκέτο στις 20 Απριλίου και μετά από 1,5 μήνα να παίζουν ποδόσφαιρο στην Ιταλία, στην Αγγλία και αλλού στην Ευρώπη.

Τέλος, για τους παράγοντες που θεωρούν ότι η διακοπή «εδώ και τώρα» θα περιορίσει τη ζημιά των εταιρειών τους, μάλλον κάνουν σοβαρό λάθος. Δεν το λέω εγώ, νομικοί που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο το λένε. Αν η Λίγκα κατεβάσει ρολά πρόωρα και μετά από λίγο καιρό άλλες Λίγκες παίζουν ποδόσφαιρο, κάθε παίκτης ελληνικής ομάδας θα προσφύγει στη ΦΙΦΑ και θα διεκδικήσει όλα τα χρήματά του καθώς εκείνος δεν θα φέρει την παραμικρή ευθύνη για μια απόφαση που δεν του επιτρέπει να αγωνιστεί.

Καλό είναι λοιπόν οι παράγοντες της Super League να πορευτούν με τη σύνεση της ΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ για ΟΣΟ ΠΑΕΙ. Να εξαντλήσουν όλα τα χρονικά περιθώρια. Οσο η επιστημονική κοινότητα παλεύει και η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της προστατεύει για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος, οι παράγοντες του ποδοσφαίρου πρέπει να κερδίζουν χρόνο. Και να είναι έτοιμοι για να ξαναπαίξουν οι ομάδες.

Μόνο έτσι η ζωή θα νικήσει. Όχι κατεβάζοντας ρολά μπας και… γλιτώσουμε κανένα ευρώ από συμβόλαια.

Πρωταθλητής άξιος ΥΠΑΡΧΕΙ. Ας υπάρξει (UEFA speaking) και σύνεση ΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ!
EVENTS