MENU

Αναλυτικά όλα όσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Libero FM 107.4:

 Για την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ:

«Πρέπει να γίνει γενική συνέλευση για να επισημοποιηθεί η είσοδός μου στο διοικητικό συμβούλιο αλλά είναι ένα τυπικό εμπόδιο που δε με πολυαπασχολεί αυτήν την περίοδο. Πάντα σκέφτομαι τον ΠΑΟΚ ως έναν οργανισμό, που έχει κόσμο, ένα δυνατό οργανισμό. Η μόνη μου σκέψη ήταν το πως θα δέχονταν εκείνοι μια επιστροφή μου. Από τη δική μου πλευρά, εφόσον μου ζητήθηκε, το ήξεραν και όλοι για μένα, ότι σε περίπτωση που μου ζητούσαν να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο, θα βοηθούσα. Δεν ήταν και καμιά έκπληξη. Πάντα σκέφτομαι το ότι κάνεις πως το αντιλαμβάνεται, πως το αντιλαμβάνεται και ο κόσμος, γιατί πρέπει να είναι κατανοητές οι ενέργειες σε όλα τα πράγματα και στη δική μου απόφαση. Νομίζω ότι το κλίμα που πήρα ήταν καλό και όταν έφυγα και όταν συζητήσαμε την επιστροφή, οπότε δεν είχα καθόλου δεύτερες σκέψεις».

Για αυτά που του άφησε η πολιτική αυτό το διάστημα:

«Πολλά πράγματα μου άφησε, ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο. Πράγματα που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία. Όταν κάνεις εταιρική επικοινωνία, γιατί στην ουσία στο ποδόσφαιρο αυτό κάνουμε, όταν έχεις να απευθυνθείς σε συγκεκριμένο κοινό, κάποιες φορές δε βλέπεις ευρύτερα τα πράγματα. Δε βλέπεις πως αντιλαμβάνονται τα πράγματα που κάνεις, άνθρωποι που δεν ανήκουν σε αυτό το συγκεκριμένο κοινό, αλλά παρόλα αυτά, τι επίδραση έχει πάνω τους. Μπορώ να πω ότι και οι μήνες στην Αθήνα και το διαφορετικό κοινό, το οποίο είναι μεν διαφορετικό σε χαρακτηριστικά, αλλά έχει και πολλά κοινά σημεία, καθώς περιμένει κάποια πράγματα από σένα να ακούσει, να καταλάβει, να κατανοήσει κι εσύ πρέπει να είσαι ακόμα και στην πιο δύσκολη στιγμή, κατανοητός, απλός, ψύχραιμος, για να μπορέσεις να συνδιαλλαγείς, ήταν μια πάρα πολύ καλή εμπειρία. Δε θεωρώ ότι πολιτική είναι αυτό, όταν είσαι μόνο κομματικό στέλεχος. Πολιτική είναι τα πάντα. Είμαστε όλοι μας πολιτικοί, όπως είμαστε και πολίτες σε όλη μας τη ζωή. Εγώ, απλά, σε αυτό το διάστημα πήρα κάποια εμπειρία για το πως λειτουργούν οι κομματικοί μηχανισμοί, την οποία εφόσον αποφάσισα να εμπλακώ με την πολιτική, θεώρησα ότι ήταν χρήσιμη». 

Για τις διαφορές ανάμεσα στην πολιτική επικοινωνία και στην επικοινωνία του ποδοσφαίρου:

«Η επικοινωνία στο ποδόσφαιρο, για μένα, δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί η επικοινωνία στην πολιτική, το μείγμα λογικής-συναισθήματος, γέρνει προς τη λογική. Οι συζητήσεις είναι λογικές, ενώ στο ποδόσφαιρο είναι συναισθηματικές. Απευθύνεσαι περισσότερο στο συναίσθημα ή προσπαθείς να κοντρολάρεις το συναίσθημα ή προσπαθείς να το βγάλεις. Αυτό είναι πάντα πιο δύσκολο. Θεωρώ ότι η επικοινωνία στο ποδόσφαιρο δε συγκρίνεται με καμία άλλης μορφής επικοινωνία».

Για το αν σκέφτεται να επιστρέψει κάποια στιγμή στην πολιτική:

«Είναι μια κουβέντα που έχει διάφορες παραμέτρους. Οι εξελίξεις δεν ξέρεις ποτέ πως προκύπτουν. Εγώ ασχολούμαι με την πολιτική από μωρό παιδί, μεγάλωσα σε τέτοιο σπίτι, την αγαπάω την πολιτική και θεωρώ ότι είναι λύση σε πολλά προβλήματα. Δεν είναι το πρόβλημα, το ότι κάποιο άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν το πεδίο που είχαν, από πολιτικές θέσεις, για προσωπικό τους όφελος, έχει φθείρει την πολιτική στα μάτια των πολιτών κι εγώ αυτό το θεωρώ επικίνδυνο. Αυτό ήταν και το κίνητρο να συμμετέχω. Να φανεί ότι και άνθρωποι από την αγορά, από την καθημερινότητα, από τη διπλανή πόρτα, μπορούν, διεκδικούν και πετυχαίνουν να βοηθήσουν τη χώρα από άλλες θέσεις. Υπό αυτήν την έννοια, δε σταματάς ποτέ να είσαι πολιτικός, από την άλλη όμως, όταν ασχολούμαι με κάτι επαγγελματικά, δε βάζω χρονικούς περιορισμούς ή κάνοντας το επόμενο σχέδιο. Εφόσον γύρισα, εφόσον είμαι εδώ με όλη μου την καρδιά στον ΠΑΟΚ, δε σκέφτομαι πότε θα σταματήσω για να ξανακατέβω στις βουλευτικές εκλογές. Αν όταν γίνουν εκλογές, έχουμε κάνει έναν άλλο μεγάλο, επιτυχημένο κύκλο, έχουμε ολοκληρώσει κάποια πράγματα που έχουμε θέσει ως στόχους, τότε θα το ξανασυζητήσουμε, εκείνη τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι ο αποτέλεσμα της πρώτης φοράς, ήταν καλό, δε σου δίνει τη δυνατότητα να απεμπολήσεις τη δυνατότητα να ξανακατέβεις στις εκλογές. Αλλά εγώ είμαι λίγο περίεργος στις αποφάσεις μου και δεν πηγαίνω συνήθως με τα αναμενόμενα».

Για τη χθεσινή κουβέντα στη τηλεδιάσκεψη της Λίγκας:

«Χθες ο Μάκης Γκαγκάτσης, είπε ότι αν δε μπορεί να τελειώσει έγκαιρα το πρωτάθλημα, δηλαδή να μη χαλάσει ο προγραμματισμός της επόμενης χρονιάς, γιατί γι’ αυτό το πράγμα έγινε και η κουβέντα, καθώς οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις λένε ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί η χρονιά. Αν δε μπορέσει έγκαιρα, να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, τότε θα συζητήσουμε προφανώς τη διακοπή, χωρίς να είμαστε αρνητικοί σε αυτό. Οι προϋποθέσεις που θέσαμε, ήταν αφ’ενός να έχει τελεσιδικήσει η δική μας απόφαση, να μην πάμε με εκκρεμότητες σε μία διακοπή. Το δεύτερο είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, η οποία να έχει αξιολογήσει τι σημαίνει διακοπή, να έχει μελετήσει τι σημαίνει, άρα και να προτείνει και λύσεις για το πως θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια διακοπή. Να μη γελιόμαστε, μία διακοπή δημιουργεί προβλήματα. Δε θα είναι ένα κανονικό πρωτάθλημα που θα τελειώσει. Θα είναι ένα κουτσουρεμένο πρωτάθλημα. Θα είναι ένα πρωτάθλημα, με λιγότερα έσοδα από χορηγούς, τηλεοπτικά, με εκκρεμότητες απέναντι στους ανθρώπους που αγόρασαν διαρκείας σε όλες τις ομάδες. Κάτι που σημαίνει ότι, αυτά που έχασαν πληρώνοντας ένα ολόκληρο διαρκείας, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τους τα ανταποδόσεις την επόμενη χρονιά, άρα εσύ να χάσεις έσοδα. Είναι πολλά τα ζητήματα, όχι μόνο της στιγμής, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Για το αν μπορεί να αλλάξει κάτι στο ποδόσφαιρο με αφορμή όσα γίνονται:

«Θα αποφύγω τα ευχολόγια γιατί τα… φάγαμε στα μούτρα τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρξε κι άλλη στιγμή που πίστευα ότι φτάσαμε να έχουμε ένα πραγματικά πολύ καλό πρωτάθλημα και τελικά σε επίπεδο επικοινωνίας και τοξικότητας, έγινε το χειρότερο από όσα είχαμε ζήσει. Νομίζω ότι όταν οι κρίσεις είναι οικονομικές και ο κίνδυνος καταστροφής ομάδων, κυρίως μικρομεσαίων και κάτω, είναι μεγάλος, το ποδόσφαιρο συσπειρώνεται. Επειδή τα προβλήματα είναι κοινά και θα τα αντιμετωπίσουν όλοι, οι λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες και χρειάζεται συσπείρωση. Αν αυτήν τη συσπείρωση την εκμεταλλευτούμε ώστε να αναδιοργανωθεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και να αποκτήσει και αυτό ένα συνεταιρισμό, που άσχετα με τις διαφορές τις αγωνιστικές και τον ανταγωνισμό των ομάδων στα εταιρικά επίπεδα θα μπορεί να βρει πεδίο συνεννόησης, είναι καλό. Αυτό είπε ότι είναι ευκαιρία ο Μάκης. Κι εγώ θεωρώ ότι είναι μία ευκαιρία, έχω μία μεγάλη αμφιβολία ότι μόλις ξεπεραστούν τα πρώτα οικονομικά ζόρια, ότι δε θα ξανακυλήσουν όλοι στο να βάζουν μόνο το συμφέρον της ομάδας τους και να μην κοιτούν καθόλου το συνολικό συμφέρον του ποδοαφαίρου. Πάντως είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε όλα τα θέματα».

Για την επιστολή της UEFA:

«Δεν την απασχολεί αυτό την ελληνική Λίγκα, υπό την έννοια ότι είχε προνοήσει. Δεν πήραμε απόφαση διακοπής και πως θα μπορούσαμε να πάρουμε, όταν μπορεί θεωρητικά, σε μία εβδομάδα να σου πουν ότι το πρόγραμμα βγαίνει. Το ρεαλιστικό είναι ότι δε θα γίνει αυτό το πράγμα και μέχρι αρχές Μαΐου, δε θα σου πει κανένας να πας να κάνεις προπόνηση. Πάντα, όμως, δε μπορείς να αποκλείσεις το ενδεχόμενο μιας ραγδαίας βελτίωσης και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και να μπορούν να ολοκληρωθούν κανονικά τα πρωταθλήματα. Δε μπορούσε να παρθεί τώρα απόφαση για διακοπή. Και γι’ αυτό το λόγο αλλά και γιατί ακόμα δεν έχει μελετηθεί ακόμα τι σημαίνει αυτή η διακοπή, αν γίνει».

Για το υποθετικό σενάριο επανέναρξης τέλη Μαΐου και αν γίνει με κόσμο:

«Αυτές είναι εκτιμήσεις... Ρεαλιστικά, θα πω ότι δε βλέπω ότι μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις πριν από τις 15-20 Μαΐου. Δε γίνεται σε όλο τον κόσμο να έχει κάνει η ασθένεια μία καμπύλη, σε εμάς να μην έχει ξεκινήσει καν η άνοδος της και εμείς, ενώ έχουμε κλείσει τα πάντα με 200 κρούσματα, όταν πήραμε τις αποφάσεις για καραντίνα, στα 1.500-2.000, να πούμε ότι τα ανοίγουμε και να πάμε να κάνουμε συναθροίσεις, προπονήσεις, αποστολές κλπ. Το θεωρώ απίθανο πριν να περάσει 1,5 μήνας να πει κάποιος, εντάξει παιδιά, πάτε να ξεκινήσετε προπονήσεις. Από τη στιγμή που θα το πει, χρειάζονται μίνιμουμ 2-3 εβδομάδες, για να κουτσοπροπονηθούν και να πάνε να παίξουν παιχνίδια οι ποδοσφαιριστές, μετά από 2-2,5 μήνες αποχής. Άρα πριν από αρχές Ιουνίου, δε γίνεται να ξεκινήσουν παιχνίδια. Τώρα να πω πως θα είναι αρχές Ιουνίου η ιστορία με τον κορωνοϊό κι εγώ πιθανολογώ, ότι μόνο κεκλεισμένων των θυρών θα μπορούσαν να γίνουν. Όλα αυτά τα πιθανολογούμε. Δεν ξέρουμε. Μακάρι να ξέραμε και να είχε βρεθεί η θεραπεία για την πανδημία, που είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα μας».

Για το πρόβλημα που υπάρχει στις ομάδες με παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών:

«Έχουν να πληρώσουν κανονικά και τα συμβόλαια, σε μια εποχή που δεν έχουν έσοδα. Δεν έχουν κερδίσει και κάποια ελάφρυνση οι ομάδες αυτήν την εποχή από όλη την ιστορία, που το έχουν και περισσότερο ανάγκη, κυρίως οι μικρομεσαίες. Για όλες τις ομάδες είναι πλήγμα, και για εμάς, για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον Άρη, την ΑΕΚ... Αλλά το μεγαλύτερο το έχουν αυτοί που ζουν από το τηλεοπτικό μόνο και δεν έχουν άλλες πηγές εσόδων».

Για τις πιθανότητες περιορισμού του Financial Fair Play:

«Το FFP δεν είναι ένας μπαμπούλας, ο οποίος σε κάνει να διοικείς μια ομάδα καλά. Το FFP διαπιστώνει αν διοικείς καλά στο οικονομικό επίπεδο, αν διαχειρίζεσαι σωστά τα έσοδα με τα έξοδα σου. Δεν είναι όμως ο μπαμπούλας, δεν πρέπει να εξορθολογίζεις τα οικονομικά σου, επειδή υπάρχει το FFP. Πρέπει να το κάνεις για να μπορείς να είσαι βιώσιμος, να έχεις μια σταθερή και συνεχόμενη ανάπτυξη, να μπορείς να έχεις διαρκώς καλύτερη ομάδα, κρατώντας τα οικονομικά σε επίπεδο, που οι σύλλογοι μπορούν να αντέξουν. Γιατί όσο οι σύλλογοι εξαρτώνται από τη διάθεση ή από την οικονομική δυνατότητα των ιδιοκτητών τους, είναι καταδικασμένοι να περνάν καλά μόνο όταν έχει ένα ισχυρό ιδιοκτήτη. Δυστυχώς, κανείς δε ζει για πάντα, δε γίνεται αυτό να κρατήσει 100 χρόνια. Κάνει κύκλους κι όταν τελειώνουν αυτοί οι κύκλοι, βλέπουμε το μπασκετικό Ολυμπιακό και άλλες ομάδες... Όταν σταμάτησε η μεγάλη χρηματοδότηση από τους ιδιοκτήτες, είδαμε τι αποτελέσματα ήρθαν.

Είναι δική μας δουλειά να προσέχουμε και δική μας δουλειά, το εννοώ, των στελεχών του ΠΑΟΚ, άσχετα από τον ιδιοκτήτη που έχει τεράστια διάθεση να επενδύει μεγάλα ποσά κάθε χρόνο. Θα πρέπει να προστατεύουμε ότι αυτό το πράγμα θα γίνει με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέχεια. Αρα, δε χρειάζεται εξορθολογισμός στο μπάτζετ και τα έξοδα του ΠΑΟΚ μόνο για το FFP, αλλά γιατί έτσι πρέπει να λειτουργούν οι ομάδες.

Πρέπει να έχουν ένα όριο στο πόση χρηματοδότηση μπορούν να δέχονται από τον ιδιοκτήτη τους. Δόξα τω Θεώ και αυτή που επιτρέπει το FFP είναι υπέρ-αρκετή για να κάνεις πρωταθλητισμό υψηλού επιπέδου και πορείες στην Ευρώπη. Δε σου λέει το FFP ότι ο ιδιοκτήτης δε μπορεί να βάλει λεφτά, άρα δε μπορείς να έχεις καλή ομάδα αν δεν έχεις έσοδα ή δεν έχεις τηλεοπτικά. Αφήνει υπέρ-αρκετά περιθώρια.

Αρα, ο εξορθολογιμός είναι ένα ζήτημα που έτσι κι αλλιώς, πρέπει να μας απασχολεί είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει FFP και είναι μια στρατηγική που δεν πρέπει να αλλάξει αν το FFP έχει λίγο πιο χαλαρά κριτήρια το φετινό καλοκαίρι.

Ο ΠΑΟΚ έχει πολλά περιθώρια εξορθολογισμού. Έχει μια πάρα πολύ ακριβή ομάδα, καλή ομάδα, που μπορεί να γίνει και καλύτερη και με λιγότερα χρήματα. Αυτήν τη στιγμή, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, στον πάγκο και στους εκτός αποστολής των αγώνων του ΠΑΟΚ, είναι ποδοσφαιριστές που κοστίζουν όσο ο Παναιτωλικός, η Ξάνθη... Οι ομάδες απο εκεί και κάτω έχουν ένα μπάτζετ που κοστίζει όσο ο πάγκος και οι εκτός 18άδας του ΠΑΟΚ, στα κανονικά του παιχνίδια, για ένα παιχνίδι την εβδομάδα, που είχε φέτος.

Δεν είναι λογικό αυτό. Δεν πρέπει να γίνεται. Είναι οικονομικά εγκληματικό για τον οποιονδήποτε. Το ακριβό ρόστερ, σημαίνει ότι κάποια στιγμή, οικονομικά πρέπει να πετυχαίνει πράγματα, τα οποία να δικαιολογούν το ακριβό του ρόστερ. Δηλαδή δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα το ρόστερ να κοστίζει όσο κοστίζει σήμερα, αν εντωμεταξύ για παράδειγμα είχε φέρει 15 εκατομμύρια από την Ευρώπη. Δε θα υπήρχε πρόβλημα τότε. Επειδή όμως το αποτέλεσμα, η αξία, η χρηματοδότηση, τα έσοδα και τα έξοδα όμως, πρέπει να έχουν μία λογική, σήμερα είναι πέραν πάσης λογικής, να έχεις εκτός 18άδας, τέτοιους ποδοσφαιριστές. Ο οικονομικός στόχος, είναι να έχεις καλύτερη ομάδα, με πιο νορμάλ διαβαθμίσεις συμβολαίων και αυτή η ομάδα, να φέρει και καλύτερα οικονομικά απποτελέσματα, που σημαίνει περισσότερες προκρίσεις στην Ευρώπη, περισσότερα έσοδα για να μπορεί να ανεβαίνει και η επένδυση σταδιακά».

Για τη φετινή ομάδας σε σχέση με την περσινή:

«Το έλεγα και πέρσι, θα το πω και τώρα και με την ασφάλεια, ότι δε συμμετείχα σε μία περίοδο αυτής της ομάδας. Θα ήταν πολύ αδικημένη η ομάδα, μετά την περσινή. Με τους ίδιους παίκτες, με τον ίδιο προπονητή, ακόμα και ο Λουτσέσκου να ήταν, η σύγκριση θα ήταν αναπόφευκτη και η σύγκριση δε μπορεί ποτέ να πλησιάζει κάθε χρόνο την τελειότητα. Και πολύ πιο γρήγορα θα την απομυθοποιούσαμε, αν δεν είχαμε και τις αλλαγές. Τουλάχιστον τώρα είχαμε να περιμένουμε ότι θα έρθει μία βελτίωση, με βάση το νέο σχέδιο παιχνιδιού που έχει η ομάδα. Να πω την αλήθεια, ότι τον Φερέιρα τον είδα θετικά από την αρχή, υπό την έννοια ότι μου αρέσουν οι προπονητές που έχουν ένα σχέδιο και δεν πάνε με το ποτάμι. Φαινόταν η ομάδα ότι ψαχνόταν για ένα μεγάλο διάστημα. Φαινόταν ότι κάποια στιγμή, αυτό το ψάξιμο στην ενδεκάδα, στο αγωνιστικό στυλ θα της στοιχίσει και κάποιους βαθμούς, αλλά αυτό το βρίσκω φυσιολογικό, αναμενόμενο και δικαιολογημένο και το περιμένεις και το στηρίζεις, όταν κάνεις την επιλογή αυτή. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές, λίγο βαθμολογικά ίσως θα μπορούσε να κρατηθεί 3-4 βαθμούς καλύτερα και θα ήταν μία χρονιά πολύ συνεπής απέναντι σε αυτό που έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ. Δηλαδή, έχει να μπει στο γκρουπ του σκληρού πρωταθλητισμού. Αυτό το πράγμα δε σημαίνει ότι κάθε φορά θα παίρνει το πρωτάθλημα, αλλά ότι κάθε χρόνο το διεκδικεί. Αν σήμερα συνεχιζόταν το πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ ήταν στους 3-4 βαθμούς από τον Ολυμπιακό, σε μία χρονιά τόσων αλλαγών, θα το θεωρούσα επίτευγμα. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο το νομίζει ο κόσμος».

Για την απόφαση της επιτροπής Εφέσεων για την υπόθεση του ΠΑΟΚ:

«Για την Εφέσεων δεν έχω απάντηση. Δεν το ξέρει κανείς αυτές τις μέρες. Θεωρώ ότι μέσα στο μήνα, πρέπει να βγει απόφαση».

Κυριάκος: «Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που θέσαμε, ο ΠΑΟΚ έχει περιθώρια εξορθολογισμού»