MENU

Στο σημερινό Δ.Σ. της ομοσπονδίας μέσω τηλεδιάσκεψης, θα παρθούν κάποιες σημαντικές αποφάσεις από τις 14 ομάδες, που επί του παρόντος δεν αφορούν την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, κυρίως γιατί ο χρόνος δίνει το περιθώριο ευελιξίας, ιδίως από τη στιγμή που έχει βγει από το κάδρο το Euro. Πλέον όμως κυοφορείται μία πρόταση ανάμεσα στις ομάδες της Λίγκας που κάνει λόγο για οριστικό «λουκέτο» στο φετινό πρωτάθλημα. 

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα, καθώς πολλές από τις ομάδες είναι της άποψης ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανωτέρας βίας που δεν επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Βεβαίως, κι αυτό θα πρέπει να το τονίσουμε, αυτό δεν είναι κάτι που θα αποφασιστεί σήμερα. Επί του παρόντος πρόκειται μόνο για πρώτες κουβέντες μεταξύ των παραγόντων. Μία τέτοια πρόταση άλλωστε θα μπορούσε να περάσει μόνο στην περίπτωση που δεν ομαλοποιούνταν η κατάσταση στη χώρα με τον κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, οι ουσιαστικές συζητήσεις μεταφέρονται για τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες κι αναλόγως φυσικά και των κυβερνητικών αποφάσεων για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Και μόνο ωστόσο που πέφτει ανοικτά στο τραπέζι, προφανώς και είναι θέμα που αξίζει να αναδειχθεί. 

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία τέτοια απόφαση τις ομάδες της Λίγκας; Ας τους δούμε έναν-έναν...

1) Πρώτος και σημαντικότερος ότι με τα μέτρα της κυβέρνησης να είναι ολοένα και πιο σκληρά, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε αυτή τη στιγμή, θα ήταν αγώνες για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ακόμα κι αν αυτό γινόταν στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, με τα σημερινά δεδομένα και με την έξαρση να παραμονεύει, η μοναδική πιθανότητα να διεξαχθούν αναμετρήσεις θα ήταν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά και πάλι με μεγάλο κίνδυνο λόγω της σωματικής επαφής μεταξύ διαγωνιζομένων, καθώς και της παρουσίας των υπολοίπων αναγκαίων ανθρώπων μέσα στο γήπεδο. 

2) Αναφέραμε και παραπάνω ότι εφόσον επιστρέψουμε στη δράση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα παιχνίδια θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Από τη στιγμή λοιπόν που ιδίως τα ντέρμπι θα γίνουν χωρίς κόσμο, δεν θα βοηθηθούν ουσιαστικά και τα οικονομικά των ομάδων, που σε διαφορετική περίπτωση θα έκοβαν χιλιάδες εισιτήρια.

3) Από εκεί και πέρα, οι ελληνικές ομάδες πρέπει να παίξουν στα ευρωπαϊκά προκριματικά πάρα πολύ νωρίς, άρα αν το πρωτάθλημα τελειώσει στις αρχές Ιουλίου, είναι ένα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει σχετικά με το πότε θα φύγουν οι παίκτες έστω για κάποιες ολιγοήμερες διακοπές, ώστε να ξεκινήσουν προετοιμασία. Τίθεται λοιπόν και θέμα χρόνου πάνω σε αυτό το ζήτημα. 

Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό και με το ότι υπάρχει και το Κύπελλο σε εκκρεμότητα, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις ομάδες. 

4) Φυσικά ένα άλλο μείζον θέμα είναι πως οι παίκτες έχουν βγει εντελώς εκτός ρυθμού, μιας και σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι χρειάζονται 3-4 εβδομάδες προετοιμασία για να επανέλθουν στα επιθυμητά επίπεδα φυσικής κατάστασης, ενώ ήδη γνωρίζουμε ότι μέχρι τέλος Απριλίου οι εγκαταστάσεις των ομάδων θα παραμείνουν κλειστές (για την ώρα η απόφαση αναφέρει ως τις 11/4 αλλά δεδομένα θα πάρει όλο τον Απρίλιο), ενώ ενδέχεται αυτό να τραβήξει κι άλλο σε μάκρος.  

Σε αυτό το σημείο να πούμε και κάτι άλλο σημαντικό. Μπορεί σε χώρες της κεντρικής ή βόρειας Ευρώπης να γίνονται με σχετική ευκολία οι αγώνες μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά στην Ελλάδα σε συνθήκες καύσωνα -ακόμα και το βράδυ- 35 και 40 βαθμών, θα είναι ιδιαίτερα επίπονο για τους παίκτες να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. 

5) Μέσα σε όλα αυτά σημειώνεται ότι πλέον έχουν γίνει δυσβάσταχτα για τις περισσότερες ομάδες τα συμβόλαια των αθλητών και όσο το πρωτάθλημα παραμένει στον αέρα και δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση, οι ΠΑΕ καλούνται να πληρώνουν, τη στιγμή που δεν έχουν έσοδα ούτε από την τηλεόραση, ούτε από εισιτήρια. 

6) Φυσικά από το κάδρο δεν μπορεί να βγει και το γεγονός ότι απειλείται η ομαλή διεξαγωγή και του επόμενου πρωταθλήματος. Αν οι ομάδες κληθούν να παίζουν ποδόσφαιρο μέχρι τα... βάθη του Ιουλίου, είναι προφανές ότι η επόμενη σεζόν πάει για μέσα Σεπτέμβρη και... βλέπουμε. 

Κλείνοντας επισημαίνουμε ξανά ότι καμία απόφαση δεν πρόκειται να παρθεί σήμερα. Και δεν θα μπορούσε φυσικά να συμβεί κάτι τέτοιο. Αναφέρουμε όμως ότι είναι ένα σενάριο που έχει πέσει ανοικτά στο τραπέζι κι αναλόγως των εξελίξεων, θα φανεί στο προσεχές μέλλον αν έχει πιθανότητες να επαληθευτεί. 
 

Πρώτες συζητήσεις στη Λίγκα για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος!