MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΑΚΟΛΙΑΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Μαθαίνεις πως η Superleague κατέθεσε αίτημα να συμπεριληφθεί και το επάγγελμα των ποδοσφαιριστών σε αυτά που θα πάρουν τα 800 ευρώ σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Είναι το λιγότερο προσβλητικό να μαθαίνεις τη συγκεκριμένη είδηση, όταν αυτή απευθύνεται κυρίως (πάντα μιλάμε για τη Superleague) για άτομα τα οποία τα 800 ευρώ τα ξοδεύουν για να κλείσουν εισιτήριο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Τη βραδιά, όχι συνολικά, ίσως να λέμε και λίγα. Είναι προκλητικό πραγματικά. Η λίγκα ως λίγκα, οκ έκανε αυτό που έπρεπε σε θεωρητικό επίπεδο, επειδή όντως κάποιοι παίκτες ίσως να τα έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα. 

Αλλά θα είναι το λιγότερο προκλητικό να δεχτούν οι ίδιοι οι παίκτες το συγκεκριμένο μέτρο. Μόνοι τους ας βγουν να πουν πως δε δέχονται τα χρήματα, ή ας πουν πως τα δίνουν σε κάποιους συνανθρώπους τους που το έχουν ανάγκη, ή σε κάποιο νοσοκομείο, ή κάπου που χρειάζεται τέλος πάντων. Είναι προσβλητικό και για τους ίδιους να δεχτούν ένα ποσό που αντιστοιχεί... στο ποτό της Παρασκευής γι'αυτούς, τη στιγμή που βλέπουμε καθημερινά να γυμνάζονται σε σπίτια στα οποία στο σαλόνι είναι 10:00 π.μ. και μέχρι να πας στο δωμάτιο έχει πάει 10:10 π.μ.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΤΑΛΗΣ - ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Για τον Βράνιες δεν υπάρχει καμιά δέσμευση, είναι απλά δανεικός από την Άντερλεχτ. Για τον Σιμάνσκι υπάρχει η συμφωνία για 1,5 εκατομμύριο αγορά, για τον Αραούχο στα 2,7 εκατομμύρια. Σύνολο 4,2 εκατομμύρια. Καταλαβαίνει κανείς πως σε μια συγκυρία σαν αυτή που έτυχε, το ποσό είναι εξωφρενικά μεγάλο, όχι μόνο για την ΑΕΚ, αλλά και για κάθε ελληνική ΠΑΕ. Οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες βέβαια. Για τον Σιμάνσκι μπορώ να πω με βεβαιότητα κι εδώ το αποκαλύψαμε πρώτοι άλλωστε, πως προσωπικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης, δεν σκέφτεται καν το ενδεχόμενο να μην τον έχει στην ομάδα την επόμενη σεζόν. Βεβαίως, όπως και στην περίπτωση του Ολιβέιρα, στην εμπορική αξία του παίκτη είναι ένα πλήγμα η αναβολή του Euro, αλλά εκτιμώ πως δεν έχει αυτό την πρωτεύουσα σημασία.

Αλλά σε μια περίοδο ανατροπής μεγάλης στο ποδόσφαιρο, όπως συμβαίνει τώρα, αλλάζουν τα δεδομένα και για τον Αραούχο. Πρώτα απ'όλα, ποιος μπορεί να πει πως θα είναι παράλογο να ζητήσει η πλευρά της ΑΕΚ, αρχικά μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο από την Λας Πάλμας. Η συμφωνία ήταν να εκτελεστεί η ρήτρα με το τέλος της σεζόν, όπως υπολογιζόταν κανονικά. Επειδή ξέρω πως πέρα από όλες τις λογικές με ψυχρά αγωνιστικά κριτήρια επιφυλάξεις, το «θέλω» για τον Αραούχο είναι πάντα ισχυρό στην ΑΕΚ, εκτιμώ πως ήδη εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο η Ένωση στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να επωφεληθεί. Και οι προοπτικές που ανοίγονται είναι πολλές, για να το καταφέρει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ - LIVESPORT

Και ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν βρίσκεται σε άσχημο σημείο. Όσο ο Γιάννης Αλαφούζος παραμείνει συνεπής στην τακτική «αιμοδότηση» του συλλόγου με ροή χρήματος (σε λογικό πλαίσιο, χωρίς υπερβολές, χωρίς σπατάλες), το Τριφύλλι πρόβλημα σοβαρό λόγω του κορωνοϊού δεν θα αντιμετωπίσει. Ούτε ως προς τη βιωσιμότητά του ούτε ως προς την ανταγωνιστικότητα του στο υποβαθμισμένο ελληνικό πρωτάθλημα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Η ρότα που χαράχθηκε πριν από από δύο καλοκαίρια και η οποία τηρήθηκε από Αλαφούζο και Νταμπίζα αρχικά, προς το παρόν δεν έχει αλλάξει. Την τηρούν σχεδόν όλοι. Ποιος πήγε να... ξεστρατίσει; Μα ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, με τα συμβόλαια ύψους 500.000 - 600.000 ευρώ σε Κουρμπέλη, Καρλίτος και Αγιούμπ!

Είναι πολλοί εκείνοι που ανησύχησαν έντονα πριν από λίγους μήνες, στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και μετά την αποπομπή του Νταμπίζα, για το ενδεχόμενο να «ξεφύγει» και πάλι ο Αλαφούζος. Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ποδοσφαιρική αγορά (επιπτώσεις των οποίων το μέγεθος δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια επί του παρόντος) δεν θα πλήξουν τον Παναθηναϊκό, αν ο μεγαλομέτοχος δεν «ξεστρατίσει». Δύσκολο να το κάνει πλέον, ακόμα και αν το ήθελε, υπό τις παρούσες ειδικές συνθήκες, ενόψει και αδειοδότησης και πιθανού αιτήματος στην UEFA για την άρση της ευρωπαϊκής ποινής. Πώς το λένε; Από αγκάθι βγαίνει ρόδο; Κάπως έτσι...

SPORTIME

Στην παρούσα φάση Αυτών γίνονται διεργασίες. Για μειώσεις στα συμβόλαια. Που μπορεί να γίνει σε όλες τις ομάδες. Βέβαια η κάθε μία με τον τρόπο που το βλέπει και τις οικονομικές της δυνατότητες. Η παρούσα κατάσταση είναι δύσκολη για όλους. Αλλά αποτελεί και μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγές που μπορούν να φέρουν την νέα σελίδα. Είναι αυτή η νέα σελίδα που περίμεναν όλοι, μετά την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική ομάδα, δεν ήρθε ποτέ.

Είναι λοιπόν η στιγμή να δουν πολλά πράγματα διαφορετικά, όσοι κατέχουν τα ηνία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Αλλά και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ. Το προϊόν πρέπει, πέρα από κάθε άλλη φορά να είναι ελκυστικό. Και οι συνθήκες για να παρθούν μεγάλες αποφάσεις οικονομικές αλλά και σε πολλά άλλα επίπεδα, μπορεί να γίνουν ιδανικές. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και πρέπει να παρθούν και να υλοποιηθούν αφού δεν γίνεται διαφορετικά. Πληροφορίες αναφέρουν πως πέραν των μεταξύ τους συζητήσεων όλες οι ομάδες κάνουν τα πλάνα τους. Για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν με τους νέους κανόνες   λόγω κορωνοϊού. Αν και αυτή τη φορά δεν παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις  και δεν αλλάξουν όλοι, τον τρόπο που βλέπουν πλέον το ποδόσφαιρο, γιατί μπορεί να έρθουν και χειρότερες μέρες. Τις οποίες κανείς δεν θέλει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ – SPORTDAY

Με άλλα λόγια μπορούμε να βάλουμε ένα χρονικό όριο για το πότε μπορεί να τελειώσουν, αλλά ακόμα είμαστε πολύ μακριά από το να πούμε πότε μπορεί να επαναρχίσουν. Ο στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη και η ολοκλήρωση κάθε διοργάνωσης. Μιλάμε για στόχο όμως και τίποτα παραπάνω. Αν μάλιστα δούμε τι συμβαίνει όχι στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη όπου κρούσματα και θάνατοι αυξάνονται διαρκώς είναι πολύ επιπόλαιο να βάζουμε χρονικά όρια.

Το ποδόσφαιρο στον βαθμό που θα επαναρχίσει μας δίνει ένα σαφές σημάδι για την επιστροφή στην κανονικότητα. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Θα χρειαστεί μεγάλη εφευρετικότητα από την ΟΥΕΦΑ αλλά και από τις λίγκες των χωρών ώστε να βρεθούν τρόποι να ολοκληρωθούν όλες οι διοργανώσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Μέχρι εκεί όμως. Το αναφέρω διότι ορισμένοι βιάζονται να ακυρώσουν από τώρα τις φετινές διοργανώσεις και να θεωρηθούν όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα ως μη γενόμενα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΝΤΗΣ - DOCUMENTO

Όταν και όποτε επιστρέψουμε στα γήπεδα, καλό θα ήταν αυτό να γίνει με κόσμο στις εξέδρες και όχι να παίζουν οι ποδοσφαιριστές μόνοι τους. Αν είναι να γίνει, να γίνει όπως πρέπει. Χίλιες φορές να καθυστερήσει κι άλλο η επιστροφή, παρά να παίζουν μπάλα οι ομάδες σε άδεια γήπεδα. Και επειδή αυτό δεν είναι κανονικότητα αλλά και επειδή παύει η μαγεία του αθλήματος. Παίζουμε απλώς διεκπεραιωτικά. Αυτό όμως δεν είναι ποδόσφαιρο! 

Και εδώ που τα λέμε, ποια η λογική να γίνονται αγώνες σε άδεια γήπεδα υπό τον φόβο του ιού; Τους ποδοσφαιριστές τους ρώτησαν; Τους προπονητές, τους ανθρώπους που θα πηγαίνουν στα γήπεδα για να γίνουν οι αγώνες; Όλοι αυτοί δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό; Μόνο οι θεατές; Ας αργήσει να επιστρέψει το ποδόσφαιρο στη δράση. Αρκεί όταν επιστρέψει να είναι κανονικό ποδόσφαιρο και όχι κάτι από... fantasy football.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΓΛΙΔΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Δεν είναι παράλογο να φανταζόμαστε τον Ολυμπιακό ακόμα καλύτερο την επόμενη χρονιά, με τον Μαρτίνς στον πάγκο του και με όχι μεγάλες αλλαγές στο βασικό σχήμα του. Είναι θέμα ποδοσφαιρικής λογικής και εμπειρίας, ενώ το παρελθόν σε πολλές ομάδες του κόσμου αυτό έχει αποδείξει. Όσο περισσότερο μένει ένας προπονητής σε μία ομάδα, τόσο βελτιωμένη, ποιοτικότερη και πιο συμπαγή την παρουσιάζει. Και ο Ολυμπιακός με τον Μαρτίνς λογικά θα είναι ακόμα καλύτερος του χρόνου. 

Αλλά υπάρχει πολύς καιρός καθώς και προϋποθέσεις για το τι θα συμβεί μέχρι τις οριστικές αποφάσεις για τη νέα περίοδο, από την στιγμή που όλα είναι στον αέρα για την τωρινή. Όχι μόνο λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει ελέω κορωνοϊού. Αλλά και γιατί οι στόχοι είναι ακόμα ανοικτοί. Εάν ένα πρωτάθλημα δεν κατακτηθεί οριστικά, δεν έχει... κατακτηθεί. Στο Κύπελλο η ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ κάποια στιγμή - πρώτα ο Θεός - θα γίνει. Τα οικονομικά δεδομένα για ένα νέο συμβόλαιο η προτάσεις από το εξωτερικό πάντα παίζουν σοβαρό ρόλο. Αλλά το βέβαιο είναι ότι, από πλευράς αγωνιστικής εικόνας, εάν Ολυμπιακός και Μαρτίνς προχωρήσουν μαζί για τρίτο χρόνο, το αποτέλεσμα θα είναι εγγυημένο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (29/3): «Εξωφρενικά τα λεφτά για Σιμάνσκι, Αραούχο - Αν ο Αλαφούζος δεν ξεστρατίσει, δεν θα πληγεί ο ΠΑΟ»
EVENTS