MENU

Ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται παντού και η ανθρωπότητα έχει τεθεί αντιμέτωπη με μία αδιανόητη τραγωδία που σκορπά το θάνατο ανελέητα και δοκιμάζει επί παντός επιστητού τις αντοχές της. 

Ειδικότερα η γειτονική μας Ιταλία βιώνει μία τραγωδία δίχως τέλος που δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ανθρώπινος νους και δοκιμάζεται όσο κανείς. 

Ο αριθμός των περιστατικών κορονοϊού έχει ξεπεράσει τις 70.000, ο COVID-19 έχει «θερίσει» τις ζωές περισσότερων από 7.000 ανθρώπων και ακόμη δεν φαίνεται να μπαίνει φρένο, παρότι έχει ξεπεράσει προ πολλού την Κίνα στους νεκρούς…  

Ο Ιταλός πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού Αντρέα Στραματσόνι περιέγραψε στο SDNA την πρωτόγνωρη δοκιμασία της πατρίδας του και της ανθρωπότητας συνολικά, δίνοντας ταυτόχρονα τις συμβουλές του στους Ελληνες και δείχνοντας τον απεριόριστο σεβασμό του. 

«Ευχαριστώ το Θεό για την Ελλάδα και ελπίζω ότι δεν θα γίνει ποτέ όπως εδώ στην Ιταλία» ήταν η πλέον χαρακτηριστική του φράση. Με την απαραίτητη υποσημείωση «όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας για να προστατέψουμε τους γονείς μας και τα παιδιά μας», αλλά και τη βεβαιότητα ότι «θα καταστρέψουμε αυτόν τον ιό. Η Ιταλία θα κερδίσει αυτή τη μάχη»... 

-Ποια είναι η κατάσταση στην Ιταλία αυτή τη στιγμή και τι νομίζετε ότι πήγε λάθος;

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τη χώρα μας, εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα.

Είναι μια τραγωδία. Κανείς δεν ήταν έτοιμος για την τόσο κρίσιμη επίδραση αυτού του ιού».

-Τι φοβάστε περισσότερο για το μέλλον και τι πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι;

«Πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες της κυβέρνησής μας. Πρέπει να μείνουμε στο σπίτι και να σεβόμαστε τις προειδοποιήσεις και τα μέτρα υγιεινής.

Σε μόλις 15 ημέρες, εκατομμύρια Ιταλοί είναι κλειστοί στα σπίτια τους. Αλλά αυτό είναι το σωστό πράγμα να κάνεις. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όλοι μας».


-Ποιες συμβουλές θα θέλατε να δώσετε στους ανθρώπους και ειδικά στους Έλληνες αυτές τις δύσκολες στιγμές;

«Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην καρδιά μου. Δώσαμε το όνομα Ελενα στην κόρη μας για να τιμήσουμε την Ελλάδα και να δείξουμε το σεβασμό μας. 

Ίσως τώρα η κατάσταση να μην είναι όπως σε μας, κι ευχαριστώ το Θεό και ελπίζω ότι δεν θα γίνει ποτέ όπως εδώ στην Ιταλία. Αλλά είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να επιδεικνύουν αμέσως σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μπορούμε να βγούμε από αυτό μόνο όλοι μαζί».


-Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η επιστροφή στην «κανονική ζωή» όταν αυτή επιτευχθεί;

«Κάθε βράδυ βλέποντας τα παιδιά μου να κοιμούνται, αυτό το ερώτημα στριφογυρίζει στο κεφάλι μου.

Είναι δύσκολο να πούμε κάτι τώρα, αλλά αυτός ο ιός είναι σαν ένας πόλεμος εναντίον ενός εχθρού που δεν μπορείς να δεις.

Η ιταλική οικονομία καταρρέει, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δουλέψουν, πολλοί άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους.

Είναι πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει να φανούμε δυνατοί». 


-Σε πόσο μεγάλο βαθμό μπορούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας να επηρεάσουν τον κόσμο του ποδοσφαίρου;

«Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο είναι μια πτυχή της ζωής μας, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το σενάριο είναι ότι χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν. 

Κι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις στον κόσμο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν εάν εκατομμύρια άνθρωποι νοσήσουν ταυτόχρονα τον ιό.
 

Είναι καιρός να φροντίσουμε για την υγεία των ανθρώπων.

Θα είμαι πολύ χαρούμενος αν την επόμενη σεζόν μπορέσουμε να ξαναρχίσουμε να παίζουμε και να απολαύσουμε το ποδόσφαιρο. Θα είναι ένας καλός στόχος».


- Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο τρόπος που η ανθρωπότητα διαχειρίζεται και συνυπάρχει με τη φύση αποτελεί την «πηγή του κακού»;

«Δεν έχω τη γνώση να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Η ιστορία της ανθρωπότητας μας διδάσκει ότι μια πανδημία θα μπορούσε να κοστίσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Και αυτό με κάνει πολύ λυπηρό.
Αλλά κάθε μέρα ξυπνάω θετικά, θυμωμένα, με κίνητρο. Θα καταστρέψουμε αυτόν τον ιό. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό. 


Όλοι μαζί πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας για να προστατέψουμε τους γονείς μας και τα παιδιά μας. Η Ιταλία θα κερδίσει αυτή τη μάχη». 

 

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στραματσόνι: «Ευχαριστώ το Θεό για την Ελλάδα, ελπίζω ότι δεν θα γίνει όπως στην Ιταλία»!
EVENTS