MENU

Στις πρώτες οκτώ συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα και αφορούν τη δίκη της λεγόμενης συμμορίας του ποδοσφαίρου, παράγοντες της δίκης μεταξύ των οποίων κάποιοι εκ των συνηγόρων των 28 κατηγορουμένων εκτιμούν ότι το πιο «δύσκολο» κομμάτι δικογραφίας είναι αυτό που αφορά τον αγώνα Ολυμπιακός – Βέροια 3-0 στις 6/1/2013.

Έχοντας γνώση της δικογραφίας και της μέχρι τώρα αποδεικτικής διαδικασίας αναγνωρίζουν, όπως λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις, ότι αυτό το σκέλος της υπόθεσης έχει τις περισσότερες επιβαρυντικές μαρτυρίες, επομένως δύσκολα οι εμπλεκόμενοι θα «καθαρίσουν».

Ας γυρίσουμε, όμως, πέντε χρόνια πίσω για να δούμε πώς τα γεγονότα που συνέβησαν τότε βρίσκουν εφαρμογή στις παραπάνω εκτιμήσεις και για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τίποτα, τότε, δεν έγινε τυχαία.

Βρισκόμαστε στο Μάιο του 2015. Ο Γκιρτζίκης έχει διαδεχθεί στην προεδρία της ΕΠΟ τον κατηγορούμενο στην υπόθεση, Σαρρή, παίρνοντας το δαχτυλίδι της διαδοχής (από ποιόν άραγε;).

O εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας ολοκληρώνει την προκαταρκτική έρευνα, ασκεί ποινικές διώξεις και την υπόθεση αναλαμβάνει ο ειδικός εφέτης ανακριτής Γιώργος Ανδρεάδης.

Παράλληλα η δικογραφία διαβιβάζεται στην ΕΠΟ και συγκεκριμένα στους «ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς» (συνταξιούχους δικαστές και όχι τακτικούς εισαγγελείς όπως είναι σήμερα), που είχαν οριστεί από την διοίκηση της Ομοσπονδίας (και όχι εκλεγεί από τη ΓΣ της ΕΠΟ μέσα από λίστα του Εισαγγελίας, όπως συμβαίνει σήμερα), η ηγεσία της οποίας αλλά και τα σημαίνοντα υψηλόβαθμα στελέχη της κατηγορούνται για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση» που δρα στο ποδόσφαιρο.

Κι ενώ όλοι πίστευαν ότι το πόρισμα του Κορέα θα θαφτεί και δεν θα απασχολήσει την «ποδοσφαιρική δικαιοσύνη» (sic), ως εκ θαύματος γίνεται γνωστό ότι οι «ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς» από μια δικογραφία που είχε ως κατηγορούμενα 26 πρόσωπα και αναφορές σε πολλούς αγώνες που θεωρούνται χειραγωγημένοι, άσκησαν πειθαρχική δίωξη μόνο για τον αγώνα Ολυμπιακός – Βέροια 3-0 τον Ιανουάριο του 2013.

Τι ήθελε να πετύχει τότε το «σύστημα» που διοικούσε το ποδόσφαιρο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκείνης της περιόδου;

Θεωρώντας δεδομένο ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στο ακροατήριο όσον αφορά το ποινικό σκέλος, ήθελε να κλείσει μια και καλή το θέμα στην «ποδοσφαιρική δικαιοσύνη» με μια αθωωτική απόφαση.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό… Λίγες ημέρες πριν, στις 20 Απριλίου 2015, ψηφίζεται ο «νόμος Κοντονή» ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων ότι  «εντός προθεσμίας πέντε (5) μηνών, υπεύθυνος άσκησης δίωξης πειθαρχικών ποδοσφαιρικών αδικημάτων (σ.σ. ποδοσφαιρικός εισαγγελέας) αναλαμβάνει εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός με βαθμό εισαγγελέα πρωτοδικών, ο οποίος αναπληρώνεται από εν ενεργεία εισαγγελικό λειτουργό με βαθμό αντιεισαγγελέα πρωτοδικών, με τριετή θητεία, η οποία μπορεί άπαξ να ανανεώνεται. Αμφότεροι ορίζονται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου».

Το «σύστημα», με άλλα λόγια, γνωρίζει ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και πλέον η συγκρότηση των δικαιοδοτικών οργάνων δεν θα είναι στην «ευχέρεια» του επίσης κατηγορούμενου, ως μέλους της «συμμορίας», Θεόδωρου Κουρίδη, νομικού συμβούλου της ΕΠΟ και κατά πολλούς «σκιώδους προέδρου» της, εκείνα τα χρόνια.

Θέλει, λοιπόν, να κλείσει τους «ανοιχτούς λογαριασμούς» ιδιαίτερα όταν αυτοί επηρεάζουν την ομάδα που το στήριζε διαχρονικά από το 1997, το όνομα της οποίας εμπλέκεται σε χειραγωγημένο αγώνα σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα.   

Το «σύστημα» έχει φροντίσει να θωρακιστεί. Έχει προνοήσει. Στον πειθαρχικό κώδικα εκείνης της χρονιάς έχει περάσει διάταξη που αναφέρει ότι για να τιμωρηθεί ομάδα για χειραγώγηση αγώνα πρέπει να αποδειχθεί ότι εμπλέκονται στη χειραγώγηση τουλάχιστον τρεις ποδοσφαιριστές.

Πρόκειται για επινόηση που αθωώνει ομάδες και που δεν προβλέπεται στους κανονισμούς της FIFA και της UEFA με τους οποίους δήθεν η τότε ΕΠΟ είχε εναρμονιστεί πλήρως, όπως έλεγε.

Η πειθαρχική δίωξη ασκείται μόνο κατά της Βέροιας και όχι κατά και του Ολυμπιακού και η υπόθεση διαβιβάζεται στο Πειθαρχικό Όργανο της Σούπερ Λιγκ η οποία απαλλάσσει τη Βέροια βάσει της διάταξης στον πειθαρχικό κώδικα περί απόδειξης συμμετοχής τριών ποδοσφαιριστών στη χειραγώγηση αγώνα και επίσης «απαλλάσσει λόγω αμφιβολιών» τον πρόεδρό της Γ. Αρβανιτίδη και τον γενικό της αρχηγό Γ. Λαναρή.

Ο «ποδοσφαιρικός εισαγγελέας» έπειτα από έφεση του Λεβαδειακού που είχε υποβιβαστεί αγωνιστικά αλλά ήθελε να μείνει στην κατηγορία μέσω τιμωρίας της Βέροιας, ασκεί έφεση και η υπόθεση οδηγείται στην Επιτροπή Εφέσεων που τότε αποτελούνταν από συνταξιούχο δικαστή ως πρόεδρο και δύο δικηγόρους ως μέλη.

Η Επιτροπή Εφέσεων συνεδριάζει και αποφασίζει να πάρει επιπλέον 17 καταθέσεις κυρίως ποδοσφαιριστών που αγωνίζονταν ακόμα κι εκείνη την περίοδο στην ομάδα της Ημαθίας. Στην αίθουσα του ΔΣ της ΕΠΟ εμφανίζονται ποδοσφαιριστές της Βέροιας και παράγοντες που καταθέτουν άλλοι επιβαρυντικά για τους κατηγορούμενους και άλλοι όχι.

Στις 8 Ιουλίου η Επιτροπή Εφέσεων αποφασίζει κατά πλειοψηφία την αθώωση των Βέροιας, Αρβανιτίδη και Λαναρή από το αποδιδόμενο σ’ αυτούς πειθαρχικό αδίκημα της αλλοίωση αποτελέσματος.

Η υπόθεση δεν είχε κλείσει ακόμη. Ο Λεβαδειακός επιμένει, προσφεύγει και στο Διαιτητικό Δικαστήριο που εκείνα τα χρόνια λειτουργούσε σε τρίτο βαθμό για όλες τις υποθέσεις. Μαντέψτε.... Η απόφαση στις 3/8/2015 ήταν πάλι αθωωτική. Το σκάνδαλο είχε ολοκληρωθεί και επίσημα.

Έτσι, η υπόθεση έκλεισε για την «ποδοσφαιρική δικαιοσύνη» και πλέον όποια και είναι η απόφαση της ποινικής δικαιοσύνης δεν θα έχει καμία επίπτωση στις ομάδες αλλά μόνο στα φυσικά πρόσωπα. Αυτό ήθελε να πετύχει το «σύστημα».

Μήπως, όμως, η ΕΠΟ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της εκ νέου κίνησης πειθαρχικών διαδικασιών τέτοιων υποθέσεων όταν προκύπτουν «νέα στοιχεία», όπως προβλέπεται και για όσους έχουν καταδικασθεί, στο άρθρο 40 του δικονομικού κώδικα;

Πώς στα χρόνια της «δικής τους» ΕΠΟ «ξεπλύθηκε» το Ολυμπιακός – Βέροια
EVENTS