MENU

O Ρόμπερτ Φρέντρικ Τσέλσι ή ευρέως γνωστός ως Μπόμπι Μουρ  γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1941 και έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από 27 ακριβώς χρόνια. Συγκεκριμένα γεννήθηκε στο Μπάρκινγκ του Ανατολικού Λονδίνου.

Ο Μπόμπι Μουρ το 1956 υπόγραψε συμβόλαιο μαθητευόμενου με τη Γουέστ Χαμ το 1956 κι έκανε την πρώτη του εμφάνιση για την ομάδα στην εντός έδρας νίκη απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με σκορ 3-0 στις 8 Σεπτεμβρίου του 1958.

Από το 1958 μέχρι και το 1974 αγωνίστηκε 544 φορές με τη φανέλα της Γουέστ Χαμ και σκόραρε 24 γκολ.

Ως αρχηγός της Γουέστ Χαμ, ο Μουρ είχε σηκώσει το Κύπελλο Αγγλίας, μετά τη νίκη των Σφυριών με σκορ 3-2 επί της Πρέστον Νοτθ Εντ στον τελικό που διεξήχθη στο στάδιο του Γουέμπλι και είχε επίσης κερδίσει τον τίτλο του Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς. Επίσης το 1964, Ο Μουρ υποβλήθηκε σε εγχείρηση για καρκίνο των γεννητικών οργάνων.

Το 1965, για μια φορά ακόμη στο Γουέμπλι, ο Μουρ σήκωσε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, μετά τη νίκη της Γουέστ Χαμ έναντι του Μονάχου 1860 με σκορ 2-0. Παράλληλα, ως πλέι μέικερ και αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας, αποτέλεσε τον άξονα γύρω από τον οποίο ο Ράμζι έχτιζε την ομάδα που θα πραγματοποιούσε την πρόβλεψή του για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλο του 1966.

 

  Μην ξεχνάμε ότι ο «λεοντόκαρδος» όπως τον αποκαλούσαν έπαιζε στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Ο Μουρ για 10 χρόνια αγωνίστηκε ως αρχηγός της Γουέστ Χαμ, μέχρι να πάρει και την μεταγραφή του για την Φούλαμ , όπου εκεί έπαιξε για 3 χρόνια μετρώντας 124 εμφανίσεις και μόλις ένα τέρμα. Στη συνέχεια της καριέρας του αγωνίστηκε σε Σαν Αντόνιο Θάντερ , Σιάτλ Σάουντερς και Χέρνινγκ Φέρμαντ. Το 1977 έφυγε για την Αμερική και μέχρι το 1983, αλλάζοντας αρκετές ομάδες και τελειώνοντας τη σπουδαία καριέρα του.

 

Στα αξιοσημείωτα για εμάς εδώ στην Ελλάδα ήταν όταν ο θρυλικός Άγγλος αμυντικός της Γουέστ Χαμ είχε προσκληθεί από τον εμβληματικό Νίκο Γουλανδρή, προκειμένου να φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού του Ολυμπιακού σε φιλικό ματς με την Κορίνθιανς.

Στην καριέρα του σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Εθνική Αγγλίας, με την οποία πέτυχε ουκ ολίγες διακρίσεις. Μεγαλύτερη από αυτές ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στη Δυτική Γερμανία με 4-2.

Στις 29 Μαΐου 1963, ο εικοσιδιάχρονος Μουρ στέφθηκε για πρώτη φορά αρχηγός της Εθνικής Ανδρών της χώρας του, κατά τη 12η μόλις εμφάνιση του, έναντι της Τσεχοσλοβακίας, έπειτα από τραυματισμό του Τζίμι Άρμφιλντ. Ήταν, και συνεχίζει να είναι ο νεότερος αρχηγός της Εθνικής Ανδρών της Αγγλίας στο ποδόσφαιρο.

Με τη φανέλα της Εθνικής Αγγλίας αγωνίστηκε 108 φορές από το 1962 έως και το 1973.

Από την παρουσία του στην Εθνική βγήκε και το προσωνύμιο «λεοντόδαρδος».

Η προπονητική του καριέρα ήταν σύντομη, μιας και ως προπονητής δούλεψε από το 1980 μέχρι το 1986.

Τον Απρίλιο του 1991 ο Μπόμπι Μουρ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου. Τελικά ο θρυλικός Μπόμπι Μουρ έφυγε από τη ζωή στις 24 Φεβρουαρίου του 1993 από την επάρατη νόσο.

Ένας θρύλος έφυγε αλλά αυτά που άφησε τον έχουν κάνει αξέχαστο…

Η προτομή του ακόμα και σήμερα δεσπόζει στην είσοδο μιας θύρας στο Γουέμπλει.

Μπόμπι Μουρ: Ο... λεοντόκαρδος ηγέτης της Αγγλίας (pics/vids)