MENU

Είναι η πρώτη μάχη από τις πέντε που συνολικά θα γίνουν. Ο Ολυμπιακός πάλεψε να μεταφερθεί αυτή η μέρα με πολλούς τρόπους. Μόνο ο Αυγενάκης θα μπορούσε να δώσει λύση για την ομάδα του Πειραιά, όμως κάηκε νωρίς. Η ατζέντα θελημάτων ήταν μεγάλη.

Ο λόγος βέβαια που ήθελε ο Ολυμπιακός να μεταφερθεί αυτή η μέρα ήταν ο εξής απλός. Είχε ευρωπαϊκό αγώνα την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν ανέβει στη Τούμπα. Και σε ένα ντέρμπι λεπτών ισορροπιών, αυτό το στοιχείο γέρνει την πλάστιγγα υπέρ του ΠΑΟΚ.

Βέβαια η ομάδα που τόσα χρόνια βίωνε το Πέμπτη – Κυριακή ήταν ο ΠΑΟΚ. Δεν θυμάμαι να προσπάθησε να αλλάξει κάποια αγωνιστική. Όμως όταν είσαι κακομαθημένο και ο αντίπαλος σου έχει βγάλει όλα τα συμπλέγματα στη φόρα, λειτουργείς με αλαζονεία και απαιτείς παράλογα πράγματα.

Ποδοσφαιρικά, δική μου εκτίμηση είναι πως ο ΠΑΟΚ σήμερα είναι καλύτερα. Στα δύο παιχνίδια με ΠΑΟ για το κύπελλο και στο ένα για το πρωτάθλημα με τον ΟΦΗ, ο ΠΑΟΚ έχει 7-0 σκορ, ενώ με την ΑΕΛ, παρότι κέρδισε δέχτηκε ένα γκολ με αρκετή δόση τύχης από τον αντίπαλο και δεν είχε στο τερέν τους τρεις πιο δημιουργικούς παίκτες του.

Η επιθετικότητα είναι αυτή που δίνει τακτική ισορροπία στον ΠΑΟΚ. Είναι αυτή που του δίνει πνευματική γαλήνη και αυτή που φοβίζει τον αντίπαλο να πάρει μεγάλα ρίσκα.

Από τη στιγμή που ο Φερέιρα άφησε στην άκρη τα σχήματα με Εσίτι στα χαφ, από τη στιγμή που έβαλε τον Βιεϊρίνια στη πίσω ζώνη, από τη στιγμή που μοίρασε το τρικ της τριάδας σε φάση επίθεσης και από τις δύο πτέρυγες, ο ΠΑΟΚ ανέβηκε επίπεδο εμφατικά.

Αυτό θα κάνει και στο ντέρμπι, μιας και η νίκη είναι εξαιρετικά σημαντική, η ισοπαλία διατηρεί προβάδισμα στον αντίπαλο, ενώ η ήττα είναι πολύ κακό αποτέλεσμα. Ο ΠΑΟΚ όμως και ο περίγυρός του, δεν πρέπει να λειτουργεί υπό τον φόβο της ήττας, αλλά πάνω στη προσδοκία της νίκης. Αυτό κάνει τη διαφορά τα τελευταία χρόνια και αυτό πρέπει να διατηρήσει.

Ο ΠΑΟΚ πήρε και ένα δώρο από τον Μάρτινς. Απορούσα βλέποντας τον Βαλμπουενά 90 λεπτά στο Καραϊσκάκη. Σε παιχνίδι υψηλής έντασης, με ένα ακόμη απαιτητικό παιχνίδι να έρχεται, ένας 37χρονός έμεινε στο τερέν μέχρι το τέλος. Το εκμεταλλεύτηκε ο Σακά με αποτέλεσμα να πατήσει ανενόχλητος περιοχή και να δώσει έτοιμο γκολ στον Λακαζέτ. Προφανώς και θα το εκμεταλλευτεί και ο ΠΑΟΚ, μιας και θεωρείται απίθανο ο εξαιρετικός Γάλλος να έχει επανέλθει στις εντάσεις που επιβάλλει το παιχνίδι. Και με       Βαλμπουενά όχι φρέσκο και τον Ποντένσε στην Αγγλία, η τροφοδότηση του Ελ Αραμπί δεν θα είναι κάτι τόσο απλό.

Από την πλευρά του ο ΠΑΟΚ έχει ξεκουράσει δέκα μέρες τους Μίσιτς, Βιεϊρίνια και Μπίσεσβαρ, τους τρεις πιο δημιουργικούς του παίκτες, ενώ Γιαννούλης και Μαουρίτσιο που έπρεπε να πάρουν ανάσες, είχαν μία εβδομάδα για να το κάνουν. Για την ακρίβεια οκτώ μέρες, αφού ο αγώνας με την ΑΕΛ ήταν Σάββατο.

Αυτό που λογικά θα κάνει ο Μάρτινς θα είναι να παρατάξει μία ομάδα με τρεις καθαρούς χαφ, να παίξει για δύο αποτελέσματα και να χτυπήσει στην επιθετική μετάβαση που χωρίς Ποντένσε δεν είναι στα επίπεδα που ήταν.

Το πιο σημαντικό σύμπλεγμα που υπάρχει στον Ολυμπιακό το έχει δημιουργήσει πάντως η ίδια του η διοίκηση. Ακόμη και σήμερα, ψάχνει στα δικαστήρια βαθμούς που έχασε στο γήπεδο. Είναι τόσο μεγάλο το έλλειμα εμπιστοσύνης που έχει ο οργανισμός του Ολυμπιακού στην ίδια του την ομάδα, που μέχρι και ο Μάρτινς δεν χάνει την ευκαιρία να λαϊκίσει ώστε να διώξει ευθύνες από πάνω του.

Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε πιο ρεαλιστικά, να εκμεταλλευτούμε τα πέντε παιχνίδια που θα δώσουμε μέχρι το τέλος, έτσι ώστε να διαβάσουμε σωστά τα καλά και τα στραβά μας και να πάμε παραπέρα.

Πραγματικά δεν φοβάμαι για το αν θα γίνει κάτι στη Τούμπα την Κυριακή. Θεωρώ πως ο κόσμος του ΠΑΟΚ κατατάσσει τον οργανισμό του Ολυμπιακού στη λίστα υποψηφίων προς κάλεσμα στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια και δεν τους παίρνει στα σοβαρά.

Έχει κατανοήσει επίσης πως ζει σε μία χώρα που δεν λειτουργεί ούτε η Πολιτεία, ούτε η δικαιοσύνη, ούτε η λογική, άρα είναι εξαιρετικά πιθανό να αποφασίσουν για τη συμπεριφορά τους όπως βολεύει τον αντίπαλο και όχι ότι προβλέπει ο νόμος.

Για μένα, αν υπάρχει Θεός του ποδοσφαίρου, μετά τα καραγκιοζλίκια που έκαναν με τον Γκαρθία, θα πρέπει να τα πληρώνουν εκατό χρόνια. Και αυτός είναι ένας λόγος που οι παίκτες του ΠΑΟΚ, αυτοί που μας αντιπροσωπεύουν μέσα στο χορτάρι, θα πρέπει να δώσουν ένα κλικ παραπάνω από αυτό που μπορούν. 

Και θα παίξουν και ο Μάρτινς έκανε δωράκι στον ΠΑΟΚ
EVENTS