MENU

 Μετά τις καταθέσεις των Σοφοκλή Πιλάβιου, Χρήστου Σάββα, Δημήτρη Μελισσανίδη και Γιάννη Αλαφούζου, η πολύκροτη δίκη των «28» για τη «Συμμορία» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με κατηγορούμενο μεταξύ άλλων και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, συνεχίστηκε το πρωί της Παρασκευής (7/2) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. 

Αυτή τη φορά κατέθεσαν το άλλοτε μέλος της ΚΕΔ, Κύρος Βασάρας που κλήθηκε να μιλήσει για όσα γνωρίζει αναφορικά με τον καταρτισμό των πινάκων διαιτησίας το καλοκαίρι του 2012, αλλά και ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Τάκης Φύσσας σχετικά με την ένορκη κατάθεση που είχε δώσει για το παιχνίδι Ατρόμητος - Ολυμπιακός, που βρίσκεται στον φάκελο της δικογραφίας.

Από τους κατηγορούμενους ήταν παρόντες οι κ.κ. Κουρίδης, Δούρος, Παπακωνσταντίνου, Ιωαννίδης, Σπάθας.

Ο Τάκης Φύσσας ήταν καταπέλτης στην κατάθεση του που κράτησε σχεδόν 1.5 ώρα. Υποστήριξε ότι είπε στον ανακριτή όσα του είπε ο Ρικάρντο Σα Πίντο προσθέτοντας ότι «δεν παίρνω πίσω τίποτα απ' όσα είπα». Ο Κύρος Βασάρας υποστήριξε ότι οι πίνακες το καλοκαίρι του 2012 δεν ήταν παράνομοι, και ότι τα άλλα δύο μέλη της ΚΕΔ, στην επίμαχη συνεδρίαση της 13ης Αυγούστου, του έφεραν έτοιμους τους πίνακες της Σούπερ Λιγκ και είχαν την πλειοψηφία να τους περάσουν.

ΩΡΑ 9.20: Ξεκίνησε η κατάθεση του Τάκη Φύσσα.

«Είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Σα Πίντο, μία εβδομάδα πριν από το παιχνίδι (σ.σ. Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-1), την επομένη του αγώνα τον πήρα να ρωτήσω πως είναι, μου είπε κάποια πράγματα, τα είπα στον Αλαφούζο που τα είπε στον ανακριτή.

Όταν με κάλεσε ο ανακριτής, τα είπα, με κάλεσε ο ανακριτής, δεν πήγα μόνος μου.

Μου είπε ότι δέχθηκε πίεση πριν από το παιχνίδι, να μην βάλει κάποιους παίκτες, δεν μου ανέφερε ποιους. Μου είπε ότι ήταν από τον πρόεδρο και τον διευθυντή της ομάδας και ότι αποφάσισε να φύγει μετά τον αγώνα. Είδα τον αγώνα και τον είδα στο τέλος να αποχαιρετάει τους παίκτες, την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε».

Υπήρχαν κι άλλα θέματα και έφυγε;
«Μου είπε συγκεκριμένα για αυτό το θέμα, δεν μου είπε αν είχε κι άλλα.. Μείναμε μόνο σ' αυτό το γεγονός. Είμαι πρωταθλητής Ευρώπης, αυτό στο ποδόσφαιρο θωρούμε ότι δεν είναι σωστό. Ο προπονητής είναι αυτός που φτιάχνει την 11άδα. Θεώρησε ότι δέχτηκε παρέμβαση. Δεν μου είπε τους λόγους. Μου είπε ξεκάθαρα ότι "δεν θα παίξουν 4-5 ποδοσφαιριστές που εγώ ήθελα να βάλω και γι' αυτό αποφάσισε να παραιτηθεί.

Από αυτό που εξέλαβα ένιωσα ότι αισθάνθηκε μειωμένος και ότι έγινε παρέμβαση στη δουλειά του. Ότι έγινε μια πολύ μεγάλη παρέμβαση στο έργο του.

Δεν μου ανέφερε πρόσωπα, εγώ μπήκα στη διαδικασία να δω ποιοι δεν αγωνίστηκαν. Μίλησα με Κατσουράνη, και μου είπε ότι όντως, δεν έπαιξε σε αυτό το παιχνίδι γιατί δεν ήταν έτοιμος.

Ο Ατρόμητος είναι μια ομάδα που βρίσκεται στη μέση τη βαθμολογίας, ένας αγώνας με τον Ολυμπιακό πάντα είναι σημαντικός.

Ούτε είχα ακούσει κάτι, ούτε υπαινίχθηκα κάτι, μετέφερα μόνο ό,τι μου είπε ο Σα Πίντο. Στον ανακριτή ανέφερα ό,τι μου είπαν. Μόνος μου δεν θα πήγαινα, με κάλεσε ο ανακριτής και πήγα.

Έχω προσφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έχω κάνει αυτά που έχω κάνει, έχω μια ζωή όμορφη με την οικογένεια μου, δεν έχω αντιδικίες, σηκώθηκα λοιπόν ένα πρωί, κατασκεύασα μια ιστορία για να δημιουργήσω προβλήματα;

Ο Ρικάρντο Σάντος (σ.σ. βοηθός Σα Πίντο) μου είπε ότι μιλώντας με τον Σα Πίντο, του είχε πει ότι είχε νιώσει κάποια πίεση και γι’ αυτό έφυγε. Ο Φερνάντο Σάντος μου είπε ότι του μίλησε και του είπε ότι έφυγε για κάποιο λόγο.

Δεν μπορώ να σας πω για το 2011-2015. Σαν ποδοσφαιριστής σίγουρα έχω βιώσει αδικίες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται όλο αυτά τα χρόνια, αυτό υπάρχει στην αντίληψη όλων των Ελλήνων, πόσο μάλλον σε μένα που αγωνιζόμουν. Δεν μπορώ να ξέρω τι γινόταν, ένιωθα ότι οι αποφάσεις δεν ήταν σωστές. Μπορεί να έγιναν ανθρώπινα λάθη αλλά πέρναγε ότι ορισμένα λάθη μπορεί να είχαν δόλο. 

Ευτυχώς έχουμε την εθνική ομάδα που κρατούσε ψηλά τη σημαία. Υπάρχει μια διάθεση να αλλάξει προς το καλύτερο το ποδόσφαιρο. Οι ξένοι διαιτητές τώρα, είναι ακόμη ένα βήμα προς την καλύτερη εξέλιξη των αγώνων. Ο Παναθηναϊκός όλα αυτά τα χρόνια έχει αδικηθεί».

Στη συνέχεια κλήθηκε να απαντήσεις σε ερωτήσεις του Εισαγγελέα κ.Λακαφώση:

«Δεν είχα κάτι άλλο μεμπτό στη ζωή μου για να με καλέσει ο ανακριτής. Μου είχε τηλεφωνήσει ο κ. Αλαφούζος και μου είχε πει ότι είχε πάει στον ανακριτή».

Λακαφώσης: Μου κάνει εντύπωση ότι πήγατε εξοπλισμένος στον ανακριτή, με έγγραφα. Γιατί πήγατε οργανωμένος;

Φύσσας: Τα έγγραφα αυτά τα βρήκα από το ίντερνετ. Οπουδήποτε μπορούσες να τα βρεις. Έψαξα γι’ αυτούς που θεώρησα ότι δεν έπαιξαν, ενώ προηγουμένως είχαν παιχνίδια στα πόδια τους

Λακαφώσης: Τον πιστέψατε όταν σας μίλησε;

Φύσσας: Επειδή είμαι ποδοσφαιριστής, θεώρησα ότι έγινε παρέμβαση στο έργο του. Ο Σα Πίντο όταν με πήρε ήταν πυρ και μανία γιατί έγινε παρέμβαση στο έργο του. Στο ποδόσφαιρο πολλές φορές έχει συμβεί ο πρόεδρος να επεμβαίνει στο έργο το προπονητή.

Εισαγγελέας: Διατυπώθηκε ο σκοπός της παρέμβασης στον Σα Πίντο;

Φύσσας: Όχι, θεώρησα ότι έγινε παρέμβαση στη δουλειά του. Είναι σοβαρό. Και αυτός το ίδιο θεώρησε. Μετά τη συνομιλία με τον Κατσουράνη, διαπίστωσα ότι οι Κυβρακίδης και Ναπολεόνι έπαιξαν τελικά.

Εισαγγελέας: Στην ανάκριση είπατε ότι δεν παίξανε.

Φύσσας: Στην 11άδα δεν έπαιξαν. Παρακολουθούσα το παιχνίδι από το σπίτι με τα παιδιά μου, έβλεπα αποσπασματικά ορισμένες φάσεις. Ο προπονητής όπως μου τα μετέφερε,  με έβαλε στη διαδικασία να ψάξω να βρω ποιοι δεν έπαιξαν. Εγώ αυτά που είπα είναι αυτά που μου μετέφερε. Με πήρε ο προπονητής και μου είπε ότι του ειπώθηκε κάποιοι ποδοσφαιριστές να μην παίξουν.

Λακαφώσης: Και στο Πλατανιάς - Ατρόμητος έγιναν αλλαγες, γιατί να μην ήταν στημένο;

Φύσσας: Ήταν πεπεισμένος ότι έγινε παρέμβαση στο έργο του, ήταν έξαλλος και γι’ αυτό παραιτήθηκε. Μετέφερα στον Αλαφούζο, αυτά που μου είπε ο Σα Πίντο για το συγκεκριμένο παιχνίδι για το οποίο την επόμενη ημέρα παραιτήθηκε. Πήρα τον Ρικάρντο Σάντος τηλέφωνο και μου απάντησε ότι μίλησε μαζί του, ότι ένιωσε κάποιους είδους ενόχληση από την ομάδα, δεν του άρεσε και γι’ αυτό παραιτήθηκε.

Ακολούθως απάντησε σε ερωτήσεις του δικηγόρου του Βαγγέλη Μαρινάκη, κ. Δημακόπουλο:

Φύσσας: Εγώ δεν μίλησα καθόλου για τον Ολυμπιακό. Πήγα να πω αυτό που μου μετέφερε ο προπονητής. Είπα ακριβώς αυτά. Το σκορ το δείχνει ότι το πάλεψε μέχρι το τέλος.

Έπειτα απάντησε σε ερωτήσεις του κ. Μπαταγιάννη, δικηγόρου των Σπανού και Αγγελόπουλου:

Μπαταγιάννης: Ο Σα Πίντο έφυγε τσακωμένος;

Φύσσας: Θυμάμαι ότι μου είπε, ότι τους είχα πει ότι θα φύγω και έφυγα.

Μπαταγιάννης: Μετά ο Σα Πίντο προσλήφθηκε πάλι;

Φύσσας: Ναι. Ο Σα Πίντο ξαναέκανε προπονητής στον Ατρόμητο για τους δικούς του λόγους. Είναι ένας καλός προπονητής, τώρα είναι στην πορτογαλική Μπράγκα.

Μπαταγιάννης: Είχε διαδοχικά παιχνίδια εκείνη την εβδομάδα ο Ατρόμητος;

Φύσσας: Ναι, ο Ατρόμητος έπαιζε ανά τρεις ημέρες εκείνη την περίοδο. Κάποιες φορές οι ομάδες κάνουν rotation σε αυτή την περίπτωση. Κάτι τέτοιο δεν μου είπε ο κ. Σα Πίντο.

Μπαταγιάννης: Τι άποψη έχετε για τον Σπανό;

Φύσσας: Έχει ένα νοικοκυρεμένο σωματείο. Πάντα ο Ατρόμητος ήταν ομάδα που όλοι χαιρόντουσαν να τη βλέπουν. Προσπαθούσε ποδοσφαιρικά να πετύχει τους στόχους του. Έχω πολύ καλή άποψη και για τον κύριο Αγγελόπουλο, είχα μαζί του κάποιες επικοινωνίες για παίκτες του Ατρόμητου που θέλαμε στην Εθνική. Έχω την άποψη ότι ήταν ένας σωστός άνθρωπος, όχι βρώμικος. Δεν μπορώ να διακρίνω αν ήταν μιλημένο το παιχνίδι. Δεν είχα κάνει καμία ενέργεια, πήγε ο Αλαφούζος, και μετά κλήθηκα και πήγα στον ανακριτή μετά από μισή ώρα. Η κρίση μου ήταν επηρεασμένη από όσα μου είχε πει ο κ. Σα Πίντο. Δεν ξέρω τι είπε ο Κατσουράνης στον Σα Πίντο. Με ρωτάτε για τον Κατσουράνη και τον Ολυμπιακό; Είναι αλήθεια, είναι κόκκινο πανί, έχει τα θέματα του. Πήγε ο Αλαφούζος, με πήρε τηλέφωνο, μετέφερα αυτά που μου είχε πει ο Σα Πίντο.

Μπαταγιάννης: Γνωρίζετε αν ήταν ύποπτος από την ΟΥΕΦΑ ο αγώνας;

Φύσσας: Δεν γνωρίζω πραγματικά.

Μπαταγιάννης: Γνωρίζετε αν πριν μια εβδομάδα είχε παίξει Ατρόμητος - ΠΑΟ

Φύσσας: Θυμάμαι ναι, αυτός ο αγώνας δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έγινε.

Μπαταγιάννης: Είχατε πρόβλημα ότι δεν πάει καλά η ομάδα

Φύσσας: Η ομάδα έκανε μια ήττα αλλά η ήττα δεν άλλαξε προγραμματισμό και το πλάνο της ομάδας.

Μπαταγιάννης: Σας ζητήθηκαν ευθύνες γι’ αυτή την ήττα;

Φύσσας: Όχι, καμία ευθύνη

Μπαταγιάννης: Αν δεν σας έπαιρνε τηλέφωνο, το περιστατικό ήταν τέτοιο για να πάτε από μόνος σας;

Μέχρι τότε δεν ειχα πάει, αν δεν με έπαιρνε δεν θα πήγαινα. Με πήρε και αναγκαστικά πήγα. Όταν με ρώτησε για την κρίση μου ο ανακριτής, εκείνη την ώρα του είπα αυτά τα πράγματα. Δεν είχα έγγραφα μαζί μου, όταν με πήρε τηλέφωνο είδα ποιοι παίκτες ήταν. Ένα κουμπάκι ήταν…

ΩΡΑ 10.37: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση. Μικρή διακοπή

Βασάρας: «Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι ήταν παράνομοι οι πίνακες»

ΩΡΑ 10.53: Ξεκινάει η κατάθεση του Κύρου Βασάρα. Στις 13/8/12 είχε οριστεί να γίνει μια συνεδρίαση της ΚΕΔ. Ζήτησα να κάνουμε μια προεργασία ώστε στη συνεδρίαση να αποφασίσουμε για τα ονόματα. Ενημερώθηκα από Πιλάβιο ότι στη συνεδρίαση θα ήταν τρια μέλη και ότι θα απουσίαζαν οι κ. Σαρρής και Σάββας. Δεν γνωρίζω αν έγιναν τηλεφωνήματα για αναβολή της συνεδρίασης. Είχα συμμετάσχει σε συνεδριάσεις τις προηγούμενες χρονιές.

Στις 1 μ.μ. τελικά συνεδριάσαμε, τότε δεν είχα ευθύνη για ορισμούς διαιτητών στην κατηγορία. Η συμμετοχή μου στην Επιτροπή για τους πίνακες ήταν ισότιμη με τους άλλους δύο. Τα δύο άλλα μέλη μου είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε για τους διαιτητές. Η στάση τους ήταν που με πείραξε. Όπως την προηγούμενη χρονιά κάναμε μια διαδικασία για ποιον λόγο δεν επαναλάβαμε την ίδια διαδικασία. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε καθίσει από το πρωί και εξετάσαμε αναλυτικά τους πίνακες προτού αποφασίσουμε.

Ήμουν μέλος της ΚΕΔ, έπρεπε να συμμετέχω. Θεώρησα σωστό για τη δική μου ιστορία, να συνεχίσω τη διαδικασία, και να πάρω κάποιες αποφάσεις.  Έπρεπε να βγουν οι διαιτητές, να μπουν στον πίνακα γιατί την επόμενη εβδομάδα ξεκινούσε το πρωτάθλημα. Δεν αναφέρθηκα σε ονόματα όσον αφορά τις αντιρρήσεις μου. Σε τεχνικά θέματα. Στο διάστημα που έγινε το ΔΣ της ΕΠΟ ήμουν σε σεμινάριο της ΟΥΕΦΑ. Μία ημέρα πριν θεώρησα σωστό να ενημερώσω για να γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε. Εξέφρασε τις αντιρρήσεις μου με την επιστολή. Δεν αναφέρθηκα ποτέ σε ονόματα, ούτε στην επιστολή μου.

Υπήρχαν δημοσιεύματα ότι είπα για παράνομους πίνακες, πράγμα το οποίο δεν έγινε, δεν το ισχυρίστηκα ποτέ. Θεώρησα ότι έπρεπε να ενημερώσω τον πρόεδρο της ΕΠΟ.

Σε αντίθεση με τα άλλα μέλη της Επιτροπής, εγώ είχα συμβόλαιο με την ΕΠΟ. Έληξε το καλοκαίρι του 2012, δεν ανανεώθηκε και αποχώρησα. Απλά μετά συνέχισα μέχρι τον Γενάρη του 2013 όπου μου ανακοινώθηκε ότι δεν θα ανανεωθεί η συνεργασία. Η δική μου απασχόληση ήταν να παράγω διαιτητές. Έβγαζα το μοντέλο για την εκπαίδευση των διαιτητών.

«Δεν είχα καμία πίεση»

Οι Έλληνες διαιτητές είχαν πολύ καλή εκπαίδευση, η οποία μάλιστα ενισχύθηκε με τον ερχομό του Χιου Ντάλας. Δεν θεωρώ λοιπόν, ότι ευθύνεται η εκπαίδευση των διαιτητών για ότι είχε γίνει εκείνη την εποχή και ότι είχε ακουστεί. Αυτός που λέγεται ότι ελέγχεται η ΕΠΟ, πρέπει να το αποδείξει, δεν το κάνει με αποτέλεσμα να έρχομαι μετά ως μάρτυρας σε δίκη. Δεν είχα καμία πίεση όσο διάστημα ήμουν στην ΚΕΔ από κανέναν.

Συνέχεια, μετά από τις αξιολογήσεις, όλες οι Ενώσεις ήθελαν κάτι παραπάνω. Γι’ αυτό κι εγώ διαφωνούσα να είναι μεγάλος ο αριθμός των διαιτητών. Ποτέ κανείς δεν μου είπε ότι πρέπει να βοηθήσουμε κάποια Ένωση. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 όριζα διαιτητές. Ποτέ δεν μου ζητήθηκε να βάλω κάποιον διαιτητή σε παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι δεν διαφώνησα για τον αριθμό των διαιτητών αλλά για τον αριθμό των υποψηφίων.

«Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω δόλο στον Γιάχο»

Βεβαίως και γνωρίζω τον κύριο Γιάχο, θυμάμαι τον τελικό του Αστέρα Τρίπολης με τον Ολυμπιακό. Κραυγαλέα λάθη έχουν γίνει σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Ακόμη και πέντε άτομα να είναι σε έναν αγώνα, μπορεί η συγκεκριμένη στιγμή να έχει διαφύγει και από τον επιπρόσθετο. Και στον συγκεκριμένο αγώνα υπήρχαν πέντε διαιτητές. Δεν μπορώ να πω ότι διακρίνω ότι υπάρχει δόλος σε αυτό το γεγονός. Λάθη γίνονται, τα συνεχόμενα λάθη δεν συγχωρούνται. Αν από κάποιον επηρεαστεί ο διαιτητής, το νούμερο ένα είναι ο παράγοντας. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να δεις, αν ένας διαιτητής κάνει συνεχόμενα λάθη υπέρ μιας ομάδας.

Οι διαιτητές είναι μόνοι τους και μόνοι πρέπει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Είχα την τύχη να έχω 15 χρόνια στην Α’ εθνική, εγώ ξέρω τι έχω περάσει. Ορισμένες στιγμές υπάρχουν άστοχες δηλώσεις που οπλίζουν το χέρι κάποιου τρελού. Δεν έχω απόδειξη, ένδειξη να πω κάποια πράγματα για κάποιο γεγονός.

Απαντάει σε ερωτήσεις του εισαγγελέα κ. Λακαφώση.

Για να έχουμε απαρτία έπρεπε να ήταν τρία μέλη στη συνεδρίαση. Ξέραμε ότι η συνεδρίαση θα γίνει στις 11.00. Ήμουν εκεί και περίμενα. Ο Πιλάβιος μου είπε ότι ο Σαρρής και ο Σάββας δεν θα ήταν για να μην επηρεάσει την κρίση και των υπόλοιπων μελών, δεδομένου ότι ακολουθούσαν εκλογές στην ΕΠΟ. 

Ότι ακούς, ακούμε όλοι. Ποτέ δεν υπήρξαν πρόεδρος στην Επιτροπή Διαιτησίας στην Ελλάδα. Αυτό το έλεγαν κάποιοι που ήθελαν να βλέπουν τον Βασάρα, να προΐσταται στην ΚΕΔ. Εκείνη την περίοδο ήμουν μέλος με συγκεκριμένη αρμοδιότητα, δεν όριζα διαιτητές εγώ.

Στις 13/8 έγινε πραγματική συνεδρίαση. Στις συνεδριάσεις για τους πίνακες δεν κρατούσαμε πρακτικά. Το ποιος έλεγε ναι, ποιος έλεγε όχι για ένα διαιτητή, δεν υπάρχει πουθενά καταχωρημένο. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που μπορεί να μην είχε διάρκεια πέντε λεπτά αλλά 40, εγώ είπα εξέφρασα τις αντιρρήσεις μου, τις εξέφρασα με την επιστολή μου. Οι αντιρρήσεις μου δεν ήταν επί ονομάτων, δεν καταγραφήκαν πουθενά.

Ο κ. Λακαφώσης διαβάζει την κατάθεση Βασάρα και σχολιάζει: «Οι αντιρρήσεις σας ήταν επί προσώπων, θέλω να μου πείτε ποιοι έπρεπε να μπουν και δεν μπήκαν, και ποιοι δεν μπήκαν παράνομα».

Βασάρας: Είπα να εφαρμοστούν πιο κλειστά κριτήρια. Κριτήριο ήταν η απόδοση των διαιτητών. Θυμόμουν ότι ένα από τα κριτήρια, δεν μπορούσαμε να είχαμε διαιτητές πάνω από 41. Η δική μου αντίρρηση ήταν ότι ένας διαιτητής που πέρασε τα τεστ, επειδή ήταν 42, δεν έπρεπε να τον αποκλείσουμε. Εξέφρασε με την εμπειρία που είχα κάποιες απόψεις. Ζήτησα να υπάρχουν και υποψήφιοι ανόδου που τον εφάρμοσα πρώτη φορά εγώ. Διαιτητές β’ εθνικής έπαιξαν Κύπελλο και Α’ Εθνική και πήραν εμπειρίες. Ήθελα να τους κατευθύνω σε μία λογική, να μην καταστραφεί κάποιος διαιτητής από ένα παιχνίδι. Δεν αναφέρθηκα σε ονόματα. Διεθνής βοηθός που είχε σταθερή απόδοση βγήκε από τον πίνακα επειδή είχε την ατυχία να είναι 41.

Το όλο θέμα ήταν η στάση, έλλειψη σεβασμού. Οι αντιρρήσεις ήταν επί των αρχών. Δεν είπα ότι κάτι έγινε παράνομα, είχα ζητήσει από τα μέλη να συναντηθούμε σε προγενέστερο στάδιο. Δεν διαφώνησα επί συγκεκριμένων ονομάτων αφού έβλεπα ότι και να πω δύο θα ήταν. Αποδεκτό ήταν, δημοκρατία έχουμε.

Λακαφώσης: Τι σημαίνει αυτό που καταθέσατε ότι «με αναγκάζετε να απέχω»;

Βασάρας: Όταν λέω απέχω, δεν σημαίνει απέχω από τη συνεδρίαση, Μου έδωσαν μία λίστα, ήταν τζάμπα κόπος, να πω εγώ τι; Είχαν έτοιμο τον πίνακα. Έκανα ερωτήσεις, πήρα τις απαντήσεις μου. Το χαρτί που μου έδωσαν με τα ονόματα, ήταν αυτό που αναρτήθηκε. Πάτησαν ένα κουμπί, τους έστειλαν στο γραφείο Τύπου και αναρτήθηκε. Μετά την ανάρτηση δεν έκανα κάτι…

Δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον πρόεδρο της ΚΕΔ για την επιστολή μου. Θεωρώ ότι η στάση του Δούρου και του Μπριάκου στη συνεδρίαση ήταν αλαζονική. Η στάση τους απέναντι στο πρόσωπο μου, ήταν λάθος. Έπρεπε να ενημερώσω ότι καλό θα ήταν τέτοιες στάσεις να μην γίνονται στο μέλλον.

Στα πλαίσια να επιβεβαιώσω την ορθή ανάρτηση των πινάκων στην ιστοσελίδα έβαλα την υπογραφή μου.

ΩΡΑ 12.25: Η δίκη διεκόπη για 30 λεπτά.

ΩΡΑ 1.14: Συνεχίζεται η διαδικασία με ερωτήσεις από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων.

Οι διαιτητές που προστέθηκαν στον πίνακα εκείνη την περίοδο, δεν είχαν κάτι επιλήψιμο. Ορισμένοι ήταν και από τη λίστα των διαιτητών που ήταν υπό προαγωγή.

Δημακόπουλος: Είχατε κάποιο στοιχείο για σκοπιμότητα στην επιλογή των διαιτητών που προστέθηκαν στον πίνακα;

Βασάρας: Όχι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο.

Δημακόπουλος: Ποια είναι η γνώμη σας για Χιου Ντάλας;

Βασάρας: Ήταν μέλος της ΚΕΔ, είχε τον έλεγχο της εκπαίδευσης της πρώτη κατηγορίας. Για πολύ λίγο χρονικό διάστημα είχε και την ευθύνη των ορισμών. Για μένα είναι ένας αξιόλογος και εξαιρετικός άνθρωπος. Σύμφωνα με το συμβόλαιο του έρχονταν ορισμένες μέρες, κάθονταν και έφευγε.

Με το άκουσμα σε διάφορα μέσα ότι μίλησα για παράτυπη οργάνωση στην αξιολόγηση των διαιτητών, έστειλα την επιστολή. Του είπα του Σαρρή ότι δεν τέθηκε κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό έστειλα την επιστολή, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις.

Κάθε εβδομάδα υπάρχουν δηλώσεις, σε όλη την Ευρώπη γίνονται δηλώσεις, απλώς έχουν ένα όριο. Στην ΟΥΕΦΑ η συμπεριφορά των παραγόντων από τη στιγμή που μπαίνουν στο γήπεδο μέχρι να φύγουν, τιμωρούνται.

Σπάθας και Γιάχος ήταν διεθνείς διαιτητές, όταν όριζα εγώ δεν μου είχαν δώσει αφορμή. Αν υπήρχε κάτι θα σας το έλεγα. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της τιμωρίας, οι διαιτητές δεν πρέπει να τιμωρούνται, η ΚΕΔ είναι αυτή που αποφασίζει για τιμωρίες και η απόφαση της είναι τελεσίδικη, σύμφωνα με τον κανονισμό. Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου του Γιώργου Σαρρή, είπε: Στη συνεδρίαση της 13ης Αυγούστου κατατέθηκε μια λίστα με ονόματα διαιτητών. Ήμουν στο εξωτερικό εκείνο το διάστημα γι’ αυτό και έστειλα την επιστολή στις 2/9.

«Δεν με πίεσε κανένας για να βάλω τον Κωνσταντινέα στο Ξάνθη - Ολυμπιακός».

Δεν θα δεχόμουν με τίποτα να μου έλεγαν ότι «πρέπει να βάλεις αυτούς τους δύο διαιτητές στον πίνακα. Δεν με πίεσε κανένας για να βάλω τον Κωνσταντινέα τον Γενάρη του 2012 στο Ξάνθη - Ολυμπιακός. Αν κάποιος με έπαιρνε τηλέφωνο να είστε σίγουροι ότι θα το είχα καταγγείλει. Ποτέ δεν είχα συζήτηση με τον Σταθόπουλο για απόδοση διαιτητών. Ποτέ δεν μου είπε κανείς, ότι είπε ο Σταθόπουλος να βάλω τον Κωνσταντινέα στο Ξάνθη - Ολυμπιακός.

Ήμουν παρών στην συνεδρίαση της ΚΕΔ που καταρτίστηκαν οι πίνακες, τον Αύγουστο του 2012, αυτά που λέει ο Σάββας ότι δεν ήμουν, δεν ισχύουν. Τους πίνακες διαιτητών της Σούπερ Λιγκ τους υπέγραψα στις 20 Αυγούστου.  Οι πίνακες που υπέγραψα ήταν οι ίδιοι με αυτούς που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Οι πίνακες της Σούπερ Λιγκ έπρεπε να βγουν εκείνη την ημέρα, στις 13/8. Ο πίνακας που μου δόθηκε, αναρτήθηκε, δεν συμπληρώθηκε κάτι.

Θεωρώ ότι υπάρχει μια τεράστια πίεση προς τους διαιτητές. Δεν θεωρώ ότι η εκπαίδευση παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Θεωρώ ότι ο Έλληνας διαιτητής έχει δυνατότητες αλλά η πίεση που δέχεται είναι αφόρητοι. Το πρώτο πρόβλημα είναι οι παράγοντες που ασκούν την πίεση και όχι οι διαιτητές. Δεν ξέρω αν χαρακτηρίστηκε «γιδοβοσκός» ο ξένος διαιτητής στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, αλλά δεν με εκπλήσσει κιόλας.

Με τη χρήση var μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη για ένα γεγονός που δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη των διαιτητών ή για ένα φανερό λάθος.

Δεν είχα αντιρρήσεις για την παραμονή του Γιάχου στους πίνακες. Θεωρώ στο διάστημα που είχα τους ορισμούς, είχα να κάνω με καλές διαιτησίες, υπήρχαν και λάθη αλλά ήταν υπό έλεγχο. Επί ημερών μου ο πίνακας είχε πολλούς διαιτητές, 23. Ο επιπρόσθετος βοηθός έχει συγκεκριμένο χώρο ευθύνης στον αγωνιστικό χώρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου του Γιάχου, κ. Περπατάρη, για τον τελικό του Κυπέλλου, είπε: «Στον τελικό σφυρίζουν περισσότερο διεθνείς διαιτητές».

Περπατάρης: Υπάρχει περίπτωση να οριστεί διαιτητής κάποιος αμφισβητούμενος διαιτητής

Βασάρας: Αυτός που θα το έκανε, θα ήταν…

Περπατάρης: Οι διαιτητές στον τελικό είχαν σύστημα ενδοεπικοινωνίας;

Βασάρας: Το 2013 ναι. Όταν μιλάει ένας, τον ακούνε όλοι. Όλοι οι διεθνείς θα ήταν κατά εμένα στη λίστα των υποψηφίων για τον τελικό, όχι μόνο ο Γιάχος. Όσο εγώ ήμουν στην ΚΕΔ, δεν υπέπεσε κάτι μεμπτό στην αντίληψη μου που να με αναγκάσει να βάλω κάποια πειθαρχική ποινή σε διαιτητές. Όσο ήμουν στην ΚΕΔ, δεν ήρθε κανένα χαρτί στα χέρια μου για τους διαιτητές. Δεν γνωρίζω πως λειτουργεί το Sportsradar. Θα σας πω κάτι, στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος.

ΩΡΑ 2.54: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Βασάρα και η συνεδρίαση. Στις 13/2 καταθέτουν οι κ.κ. Γκαγκάτσης και Κωνσταντινέας και στις 19/2 ο Αλέξης Κούγιας. Ακολουθούν συνεδριάσεις στις 26/2, 12, 19, 26, και 31/3.

Α.Π.

Όσα έγιναν στη δίκη των «28» - Βασάρας: «Δεν μπορώ να διακρίνω δόλο στον Γιάχο, μου έφεραν έτοιμο τον πίνακα των διαιτητών»
EVENTS