MENU

Αναλυτικά η συνέντευξη του Τάσου Μπακασέτα στο ΣΠΟΡ ΦΜ:

Για το αν διανύει την καλύτερη αγωνιστική σεζόν στην καριέρα του: «Η αλήθεια είναι ότι η χρονιά έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για μένα. Με την Αλάνιασπορ ξεκινήσαμε πολύ καλά στο πρωτάθλημα και βρεθήκαμε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας για αρκετές αγωνιστικές. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής είναι μια πολύ καλή σεζόν. Και στην Εθνική ομάδα τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, κάναμε τρεις συνεχόμενες νίκες, οι οποίες μας βελτίωσαν τη θέση στο ranking της FIFA. Δεν ξέρω εάν είναι η καλύτερη χρονιά μου, σίγουρα όμως στο ποδόσφαιρο πρέπει να προσπαθείς να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό. Δεν πρέπει να επαναπαύεσαι ποτέ. Υπάρχουν οι προδιαγραφές στο να εξελιχθεί σε μία πάρα πολύ καλή σεζόν για μένα».

Για την προσαρμογή του στο τουρκικό πρωτάθλημα σε συνδυασμό με την παρουσία του Γιώργου Τζαβέλλα και του Μανώλη Σιώπη: «Με βοήθησε πάρα πολύ η παρουσία του Γιώργου Τζαβέλλα και του Μανώλη Σιώπη στην ομάδα. Ουσιαστικά δεν κατάλαβα ότι έφυγα από την Ελλάδα. Με τον Μανώλη ήμασταν συμπαίκτες και στον Πανιώνιο, ενώ με τον Γιώργο, τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουμε καθημερινή επαφή, είμαστε φίλοι. Ο Τζάβε μας βοήθησε πάρα πολύ στην προσαρμογή, μας είπε κάποια πράγματα για την ομάδα και την πόλη. Όλα πήγαν πολύ καλά».

Για το αν ήταν μεγάλη επιθυμία του να αγωνιστεί στο εξωτερικό: «Φιλοδοξία μου ήταν να παίξει στο εξωτερικό, το ήθελα πάρα πολύ. Σίγουρα, δεν είχα σκεφτεί την Τουρκία, αλλά ερχόμενος εδώ, είδα ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με πολλές καλές ομάδες και σίγουρα είμαι χαρούμενος για την επιλογή μου».

Για την ανοδική πορεία της Αλάνιασπορ και τους μελλοντικούς στόχους της: «Η ομάδα δείχνει πολύ καλά στοιχεία. Προσπαθεί να πουλήσει κάποιους ποδοσφαιριστές σε μεγαλύτερα κλαμπ, όπως έχει κάνει στο παρελθόν. Θέλει να ανοιχτεί σε πολλά επίπεδα. Η διοίκηση ετοιμάζει το νέο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Βεβαίως, έχει το δικό της προπονητικό κέντρο με δύο γήπεδα, εγκαταστάσεις, ξενώνες, εστιατόριο. Πληρεί όλες τις προδιαγραφές και δεν έχει να ζηλέψει σε κάτι τους μεγαλύτερους συλλόγους της Τουρκίας ή της Ελλάδας. Όσο περνάει ο χρόνος, θα βελτιώνεται ακόμα περισσότερο».

Για το αν ταιριάζει στον Έλληνα ποδοσφαιριστή το τουρκικό πρωτάθλημα: «Ο Έλληνας παίκτες μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολλά πρωταθλήματα. Εξαρτάται από τον ποδοσφαιριστή, στο πόσο θα δουλέψει για να βελτιωθεί και τι φιλοδοξίες έχει. Μας υποδέχονται πολύ ωραία στην Τουρκία, δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα. Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή η ομάδα με στήριξε και μου παρείχε ότι χρειαζόμουν. Δεν είχα κανένα παράπονο ως προς την υποδοχή και τη φιλοξενία. Ο κάθε ποδοσφαιριστής μέσα από την ομάδα αναδεικνύεται. Όταν ο σύλλογος έχει καλά αποτελέσματα, μπορεί και ο παίκτης ατομικά να πετύχει πράγματα. Είμαστε πολύ καλά στην Αλάνιασπορ, ωστόσο αυτό που μετράει είναι η διάρκεια. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό και να γίνουμε ακόμη καλύτεροι».

Για τη θέση που μπορεί να προσφέρει περισσότερο, αγωνιζόμενος πίσω από τον επιθετικό: «Αισθάνομαι καλύτερα όταν παίζω πίσω από τον επιθετικό. Τώρα φαίνεται περισσότερο γιατί φέτος έχω συνεχόμενα παιχνίδια και οι προπονητές μου με υπολογίζουν σε αυτή τη θέση. Το γεγονός ότι δεν είχα αγωνιστεί στη θέση μου, είχα κι εγώ ένα μερίδιο ευθύνης. Ίσως θα έπρεπε να διεκδικήσω περισσότερα πράγματα. Όλα στη ζωή για κάποιο λόγο γίνονται. Προχωράμε, κοιτάμε μπροστά. Στην Αλάνιασπορ και στην Εθνική ομάδα οι προπονητές μου, με υπολογίζουν γι’ αυτή τη θέση».

Για το αν πέρασε από το μυαλό του ότι δεν θα κληθεί από τον Τζον Φαν’τ Σιπ, από την στιγμή που δεν ήταν στις πρώτες επιλογές του στα ματς του Σεπτεμβρίου: «Όλα σου περνούν από το μυαλό, αλλά εξαρτάται από σένα πως θα αντιστρέψεις την κατάσταση. Στην αρχή ήταν δύσκολο για μένα, αλλά με πείσμωσε για να συνεχίσω στον ίδιο ρυθμό και ακόμα καλύτερα. Δεν ένιωσα αδικημένος και συνέχισα να αγωνίζομαι για να πείσω τον προπονητή να με καλέσει στην Εθνική. Στο ξεκίνημα δεν ήμουν στις επιλογές του. Συνέχισα τις καλές εμφανίσεις με τον σύλλογο μου και μου έδωσε την ευκαιρία ο προπονητής να είμαι στην Εθνική. Αυτό είχε να κάνει με εμένα, δεν είχε να κάνει με τον προπονητή. Νομίζω ότι αξιοποίησα την ευκαιρία που μου έδωσε από τις προπονήσεις μέχρι τους αγώνες. Χρειάζεται να έχεις διάρκεια. Εάν δεν ήμουν καλός ούτε στις προπονήσεις ούτε στα παιχνίδια, δεν θα αγωνιζόμουν. Υπάρχει ανταγωνισμός στην Εθνική ομάδα και είναι ύψιστη στιγμή για κάθε ποδοσφαιριστή να βρίσκεται εκεί. Όταν σου δίνεται η ευκαιρία, πρέπει να είσαι έτοιμος και να την αρπάζεις».

Για την αλλαγή νοοτροπίας στην Εθνική με τον Τζον Φαν’τ Σιπ: «Υπάρχει πολύ μεγάλη αλλαγή. Το πιο σημαντικό είναι ότι ήρθε ένας προπονητής που πίστεψε στις δυνατότητες του Έλληνα ποδοσφαιριστή, όχι μόνο στα αμυντικά του καθήκοντα, αλλά και στη δημιουργία του παιχνιδιού. Βλέπουμε στα τελευταία παιχνίδια, ότι εκτός από τον παθητικό ρόλο, μπορούμε να δημιουργήσουμε. Αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι που προσπαθούσε να περάσει και το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Ξεκινάμε όλοι από το μηδέν σε κάθε προπόνηση και ο προπονητής διαλέγει ποιος παίκτης είναι σε καλή κατάσταση».

Για το πώς εξηγεί την άμεση προσαρμογή των παικτών σε αυτά που θέλει ο προπονητής: «Ήρθε πολύ κοντά με τους παίκτες και ένιωθαν την ασφάλεια του προπονητή. Κέρδισε την εμπιστοσύνη των παικτών από πολύ νωρίς. Ακολουθούμε το πλάνο του στις προπονήσεις και αυτό βγαίνει και στο παιχνίδι».

Για το αν εντοπίζει διαφορές στην ολλανδική από την ελληνική νοοτροπία: «Είναι πολύ μεγάλες οι διαφορές, στα πάντα. Στη νοοτροπία, στο ρυθμό που γίνεται η προπόνηση. Από μικρές λεπτομέρειες μέχρι και πιο ουσιώδη πράγματα, όσον αφορά την τακτική. Είναι πράγματα οφθαλμοφανή, όταν αγωνιζόμαστε».

Για το βασικό κορμό στον οποίο καταλήγει ο Τζον Φαν’τ Σιπ και τα νέα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί: «Αυτό αφορά περισσότερο τον προπονητή και δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό του για το πώς λειτουργεί. Αυτός αποφασίζει στο τέλος της ημέρας. Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος θα παίζουν πάντα αυτοί που είναι στην καλύτερη κατάσταση και θεωρεί ότι μπορούν να βοηθήσουν την Εθνική ομάδα. Ο προπονητής όπως είχε πει θα αξιολογήσει κάποιους παίκτες μέσω των προπονήσεων και των αγώνων. Νομίζω τα νέα παιδιά δίκαια βρίσκονται στην Εθνική ομάδα».

Για τους έμπειρους παίκτες, όπως ο Μανωλάς και ο Παπασταθόπουλος, που δεν βρίσκονται στην Εθνική ομάδα: «Η εμπειρία και η ποιότητα αυτών των παικτών είναι αδιαμφισβήτητη. Σε αυτό το κομμάτι ο προπονητής έχει πάρει θέση κι έχει πει ότι κανένας δεν έχει τελειώσει από την Εθνική ομάδα».

Για τις αλλαγές προπονητών που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Εθνική ομάδα: «Δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να μένουμε στο παρελθόν και να ψάχνουμε τι έκανε ο καθένας. Όλοι έχουμε κάνει λάθη για να φτάσει η ομάδα στο επίπεδο που έφτασε. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε το τώρα. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Διορθώνουμε τα λάθη και συνεχίζουμε. Έχουμε δείξει ενθαρρυντικά σημάδια που μας ενδιέφερε να πάρουμε αποτελέσματα και για την κατάταξη. Συνεχίζουμε να χτίζουμε, για να έρθουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».

Για τη συνέχεια ενόψει προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και Nations League: «Όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά πλέον. Ακόμα και τα φιλικά παιχνίδια. Όλοι πρέπει να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Πρέπει να παρουσιαστούμε έτοιμοι και να πάρουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται. Νομίζω θα το πετύχουμε».

Για την έδρα της Εθνικής και το Ολυμπιακό Στάδιο: «Δεν μπορούμε να έχουμε έδρα το Ολυμπιακό Στάδιο. Υπάρχουν πολλά γήπεδα στην Ελλάδα, όπου θα δείξει ο κόσμος μεγαλύτερη ανταπόκριση. Όπως ήταν το Παγκρήτιο, το «Καραϊσκάκη» είναι κι αυτό ένα πολύ ωραίο γήπεδο, και το «Βικελίδης». Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούν να αποφασίσουν οι παίκτες. Η διοίκηση της ΕΠΟ είναι αυτή που θα πάρει την απόφαση. Δεν ξέρω κατά πόσον εμείς μπορούμε να προτείνουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΠΟ θα πάρει τη σωστή απόφαση».

Για το ότι η Εθνική ομάδα πρέπει να έχει στεγανά και να μείνει έξω από συλλόγους: «Εξυπακούεται ότι η Εθνική είναι υπεράνω όλων. Δεν είναι κάτι περίεργο αυτό που λέμε. Η Εθνική ομάδα πρέπει να αποτελεί μια ομάδα, όπου όλοι θα την υποστηρίζουν και να μην υπάρχουν προβλήματα από τις άλλες ομάδες. Να είναι όλοι μαζί ώστε να έρθουν και οι επιτυχίες. Η Εθνική ομάδα είναι πάνω από όλους, ανεξαρτήτως ποιας ομάδας υποστηρίζουμε. Αν υπάρχει θετική ενέργεια, στο τέλος θα γίνουν καλά πράγματα».

Για το αν έφυγε με πίκρα από την ΑΕΚ: «Είχα φιλοδοξία να αγωνιστώ στο εξωτερικό. Όταν ανανέωσα το συμβόλαιό μου με την ΑΕΚ δεν περίμενα ότι θα γινόταν τόσο γρήγορα. Δεν υπήρξε πίκρα, ούτε από εμένα, ούτε από τον κόσμο προς εμένα. Ήθελα να φύγω αγαπημένα από την ΑΕΚ, να υπάρχει αλληλοσεβασμός και εκτίμηση. Νομίζω πάντα υπήρχε αυτό και ευχαριστώ πάρα πολύ τον κόσμο για τη στήριξή του ακόμα και όταν έφυγα. Είναι κάτι που με έχει αγγίξει πολύ και τους ευχαριστώ και για τα μηνύματα. ‘Εζησα πολύ ωραίες στιγμές στην ΑΕΚ. Έφυγα γεμάτος».

Μπακασέτας: «Έφυγα γεμάτος από την ΑΕΚ»
EVENTS