MENU

Θα μπορούσε να είναι ένα προσωπικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε δύο μεγάλους επιχειρηματίες που ανήκουν στην οικονομική ελίτ της χώρας. Μία προσωπική κόντρα, ένας διαξιφισμός, μία έντονη αντιπαράθεση από αυτές που συμβαίνουν καθημερινά στον κόσμο του επιχειρείν. Αν ήταν έτσι, τότε δεν θα έπεφτε λόγος σε κανέναν.

Υπάρχει όμως μία σημαντική ιδιαιτερότητα που καθιστά αυτή την έντονη κόντρα του Σωκράτη Κόκκαλη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μία υπόθεση δημόσιου συμφέροντος. Οι δυο τους από το 1991 μέχρι σήμερα, για 28 συναπτά έτη δηλαδή, έχουν στα χέρια τους τον Ολυμπιακό έχοντας σημαδέψει ο καθένας με τον τρόπο του μία ολόκληρη εποχή. Τα λόγια τους έχουν μεγάλη πρακτική, αλλά και σημειολογική σημασία, αποτελούν ιστορικά κειμήλια. Μέσα από αυτά θίγονται για πρώτη φορά σε δημόσια θέα θέματα που κρύβονταν επί σειρά ετών στο σκοτάδι, κανείς δεν τολμούσε να τα αγγίξει.

Η απάντηση του Βαγγέλη Μαρινάκη μέσω της ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε. στην εταιρία Intrakat και ουσιαστικά στον Σωκράτη Κόκκαλη δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από όσα λύνει. Αφήνει αιχμές, κενά, υπόνοιες που μόνο μία νέα τοποθέτηση μπορεί να διαλευκάνει. 

Τι εννοεί, λέγοντας ότι: «Η INTRAKAT είχε αποκτήσει το οικόπεδο αυτό από τη ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε. κατά την περίοδο που ιδιοκτήτης της ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε. και της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ήταν ο Σωκράτης Κόκκαλης, στερώντας με αυτό το τρόπο ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο από την ομάδα μας». Τι είδους μεταβίβαση ήταν αυτή; Έναντι ποιου αντιτίμου; Ήταν μία πώληση φάντασμα που ζημίωσε τον Ολυμπιακό; Οι διαδικασίες είχαν την απαιτούμενη διαφάνεια;

Στην προσωπική ανακοίνωση που ακολούθησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν λες τίποτα στον κόσμο του Ολυμπιακού για τη δραστηριότητα, με τις ευλογίες σου, του στενού σου συνεργάτη Θωμά Μητρόπουλου ενάντια στην ομάδα μας». 

Ποιος είναι και ποιος ήταν ο ρόλος του Θωμά Μητρόπουλου; Τι πόστο είχε στον Ολυμπιακό (υπήρξε μέχρι και μέλος του Δ.Σ.) επί ηγεσίας Σωκράτη Κόκκαλη; Με ποιο τρόπο βοήθησε τον Ολυμπιακό να πάρει συνεχόμενα πρωταθλήματα; Πόσο καθοριστικός και παρεμβατικός ήταν ο ρόλος του; Υπάρχουν σκιές σε αυτά τα πρωταθλήματα που κατέκτησαν οι ερυθρόλευκοι επί ημερών Σωκράτη Κόκκαλη;

Αν, όπως υποστηρίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης «ο Θωμάς Μητρόπουλος έχει την δύναμη να δραστηριοποιείται κατά του Ολυμπιακού», τότε πιθανότατα είχε την δύναμη στο παρελθόν να δραστηριοποιείται και υπέρ του Ολυμπιακού, έτσι δεν είναι; Είτε ισχύουν και τα δύο είτε τίποτα από όλα αυτά.

Τι ισχύει τελικά με το Στάδιο Καραϊσκάκης; Τι σημαίνει η φράση: «Έχεις το θράσος να αναφέρεσαι στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ξέρεις καλά, ότι είσαι ο μόνος, που αποκόμισε κέρδη εκατομμυρίων ευρώ πουλώντας μετοχές του γηπέδου στον Λαυρεντιάδη και εισπράττοντας εκατομμύρια ευρώ και από εμένα». Πως έγινε η συγκεκριμένη μεταβίβαση; Τι θα γίνει με το ληξιπρόθεσμο δάνειο και τις οφειλές σε αυτό; Πως αποκόμισε ο Σωκράτης Κόκκαλης κέρδη εκατομμυρίων, πόσα είναι αυτά και με ποιο τρόπο; Που ανήκει τελικά το γήπεδο; Ερωτήματα στα οποία ο κόσμος του Ολυμπιακού (και όχι μόνο) πρέπει να πάρει τις απαντήσεις του.

Τι εννοεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης λέγοντας: «Ο Ολυμπιακός ήταν για εσένα το όχημα για την προώθηση των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεών σου. Αυτές γιγαντώθηκαν κατά την περίοδο που ήσουν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός»; Μήπως αναφέρεται στην περίφημη «διαπλοκή», η οποία ήταν σημείο αναφοράς της εποχής του Σωκράτη Κόκκαλη στους ερυθρόλευκους; Και τι παραπάνω στοιχεία έχει να προσθέσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε αυτή την γενική και αόριστη τοποθέτηση; 

Ενδείξεις για όλα αυτά τα ερωτήματα υπήρχαν εδώ και καιρό. Τώρα πλέον ζητούνται και αποδείξεις, ο Βαγγέλης Μαρινάκης οφείλει σε όλους να μιλήσει ακόμα πιο ξεκάθαρα. Αν γνωρίζει κάτι περισσότερο είναι ιστορικό του χρέος να το καταθέσεις. Χρέος όχι ως προς τον Ολυμπιακό, αλλά ως προς την ελληνική κοινωνία…

Βαγγέλη βγάλε τα πάντα στη φόρα!
EVENTS