MENU


Είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που ο Παναθηναϊκός δεν βιάζεται να βρει έναν τεχνικό διευθυντή και δεν τον ψάχνει-αναζητά εντός των παραδοσιακών και πατροπαράδοτων ελληνικών ορίων. 
  
Οι πράσινοι ετοιμάζονται να εντάξουν στο δυναμικό τους τον πρώτο Football Director από την ισπανική ποδοσφαιρική δεξαμενή και ο 45χρονος Τσάβι Ρόκα έχει ήδη συμφωνήσει προφορικά με το «τριφύλλι» για διετές συμβόλαιο συνεργασίας.Από πλευράς προσώπου θα γίνει ο 14ος επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος, ή 13ος αν προτιμάτε, σε περίπτωση που πιαστεί «διπλός» ο Νίκος Νταμπίζας υπό την έννοια ότι εργάστηκε δύο φορές στο σύλλογο. 

Από τον Βέλιμιρ Ζάετς που έκανε την αρχή, τον Σπύρο Λιβαθηνό, τον Γιάσμινκο Βέλιτς, τον Κώστα Αντωνίου, τον Κάρλος Φρέιτας, τον Κώστα Ελευθεράκη, τον Νίκο Νταμπίζα, τους Τάκη Φύσσα και Λεωνίδα Βόκολο, τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, τον Νίκο Λυμπερόπουλο, τον Ντίνο Διαμαντόπουλο και τον Νίκο Νταμπίζα, μόνο ο Πορτογάλος Κάρλος Φρέιτας ήταν τόσο εκτός της ελληνικής αγοράς όσο και του Παναθηναϊκού παρελθόντος, σε ένα πολύ ιδιαίτερο τάιμινγκ είναι η αλήθεια από πάσα άποψη (βλέπε απαρχή διάλυσης της πολυμετοχικότητας).  


Η ειδοποιός διαφορά όλων των παραπάνω σε σχέση με τον Τσάβι Ρόκα, εμπεριέχεται στην ισπανική καταγωγή του, το ποδοσφαιρικό του μεγάλωμά στη Λα Μασία και τη συμβατότητα του έργου του στην Κύπρο σε σχέση με αυτό που αναλαμβάνει στον Παναθηναϊκό. 

Από πλευράς νοοτροπίας κόσμου και παραγόντων, ιδιαιτεροτήτων στο παρασκήνιο και τη διαιτησία, μπάτζετ ομάδας και απολαβών συμβολαίων, ο Ρόκα θα συναντήσει παρεμφερή δεδομένα στο «τριφύλλι». 

 


Στην Κύπρο τα πήγε περίφημα, όλες οι πληροφορίες από τη Νησί συνηγορούν στο ίδιο συμπέρασμα, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να το αμφισβητήσει ο οιοσδήποτε.

Με μία εξαίρεση: στην ΑΕΚ Λάρνακας η επιτυχία του εγχειρήματός του δεν στηρίχθηκε στην Ακαδημία της, αλλά σε ξένους (Ισπανούς ως επί το πλείστον, από μικρότερες κατηγορίες και όχι απαραίτητα σε μικρές ηλικίες) παίκτες που, παρά την αρχική γκρίνια, στην πράξη την ανέβασαν επίπεδο.  

Στον Παναθηναϊκό το πλάνο που του ανέλυσαν (και δέχτηκε περιχαρής), εμπεριέχει λίγους ξένους και ανάδειξη παικτών από τα σπλάχνα, την Ακαδημία του συλλόγου.

Εξήγηση ασφαλώς και υπάρχει και είναι προφανής: η Ακαδημία του Παναθηναϊκού ουδεμία σχέση έχει με την Ακαδημία της συμπαθούς ομάδας της Λάρνακας από πλευράς ποιότητας στα φυτώρια της. 

Ως εκ τούτου, η παραπάνω εξαίρεση έχει άμεση συνάρτηση με την προσαρμογή στα δεδομένα κάθε συλλόγου και τους στόχους που η κάθε διοίκηση θέτει.   
  
Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι τόσο οι ικανότητες του Ρόκα και η συμβατότητά του με τα υπάρχοντα δεδομένα και «θέλω» του Παναθηναϊκού στην παρούσα χρονική συγκυρία, όσο το να υπάρξει επιτέλους σταθερότητα σ’ ένα πλάνο.

Διότι εάν δεν υπάρξει, δεν μπορεί να υφίσταται πρόοδος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα παρά μόνο «μπρος-πίσω». 

Η μαγική λέξη είναι «σταθερότητα» που τόσο επιδεικτικά αγνοείται όλα αυτά τα χρόνια στο «τριφύλλι»… 

Ο Γκόρντον Σίλεντενφελντ σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην Κύπρο το περιέγραψε με δεικτικό τρόπο μεν, αλλά με αφοπλιστική σαφήνεια.Τα σκαλιά «επιβίωση», «κανονικότητα», «Παναθηναϊκός», όπως τα έχει ορίσει το «τριφύλλι», πρέπει να ανεβούν ένα-ένα, με σταθερά και σίγουρα βήματα. Ειδάλλως, θα γίνεται διαρκώς ένα βήμα μπρος και πέντε πίσω.  Υ.Γ.: Αμέσως μετά την προφορική συμφωνία του με τον Αλαφούζο για διετές συμβόλαιο, ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Δώνη. 

Οι δυο τους γνωρίζονται από τη συνύπαρξη τους στο κυπριακό πρωτάθλημα και υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση για τη δουλειά τους. 


Είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό ο τεχνικός διευθυντής και ο προπονητής να λειτουργήσουν ως «ένα» καθ’ όλη τη διάρκεια της συνύπαρξής τους στο σύλλογο.

Πιο σημαντικό ίσως, απ’ όλα τα υπόλοιπα. Το «τριφύλλι» έχει πληρώσει πολλάκις στο παρελθόν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ τεχνικών διευθυντών και προπονητών, άτυπες… κούρσες για το ποιος θα έχει μεγαλύτερη επιρροή προς τη διοίκηση, ακόμα και χωρισμούς σε… στρατόπεδα εντός των πράσινων τειχών, που σε κάθε περίπτωση, αργά ή γρήγορα, αποδεικνύονται αυτοκαταστροφικά για τους ίδιους και κατ’ επέκταση για το σύλλογο.

Υ.Γ.1: Υπήρχε και μία περίπτωση Γερμανού υποψηφίου που έπαιξε πολύ ψηλά στη λίστα του Παναθηναϊκού για τη συγκεκριμένη θέση, με πιο πιασάρικο βιογραφικό και μεγαλύτερο επικοινωνιακό «γκελ». 

Η ειδοποιός διαφορά της περίπτωσής του ήταν ότι στη διαδρομή της καριέρας του δούλευε με πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ και ως εκ τούτου το πλαίσιο από το οποίο διάλεγε παίκτες εμπεριείχε συμβόλαια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Αρα ήταν εκ των πραγμάτων ασύμβατος με τον Παναθηναϊκό. Συν τοις άλλοις, η ηλικία του (περίπου 60 ετών) εμπεριείχε μικρότερο εύρος φιλοδοξίας. Υ.Γ.2: Ανεπίσημα, ο Τσάβι Ρόκα έχει ήδη πιάσει δουλειά στον Παναθηναϊκό. Μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα για την ομάδα, τους παίκτες της πρώτης ομάδας και της Ακαδημίας, τις ανάγκες και τους στόχους της.

Γνώριζε ήδη αρκετά και διαρκώς εμπλουτίζει τη γνώση του. 

Επίσημα, βρισκόμαστε στην ανταλλαγή (μέσω mail) των συμβολαίων για τις λεπτομέρειες στα ψιλά γράμματα των όρων του (εισιτήρια για Ισπανία, σπίτι στην Αθήνα, σχολείο των παιδιών του).

Σε μία εβδομάδα προβλέπεται να έρθει στην Αθήνα, να μεταβεί στο Κορωπί για να παρουσιαστεί ενώπιων των παικτών και του προπονητή στα αποδυτήρια της ομάδας, κατόπιν θα αποχωρήσει για την Ισπανία και θα επιστρέψει στις αρχές του Δεκέμβρη για να πιάσει και τυπικά-επίσημα δουλειά. 
 

Παναθηναϊκός: Ο συμβατός Τσάβι Ρόκα και το κυρίαρχο ζητούμενο
EVENTS