MENU

Τελικά, αρκεί από μόνη της η αλλαγή προπονητή για να αλλάξει πρόσωπο μια ομάδα; Την απάντηση δίνει με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ο Μίχαελ Ενινγκ, που έχει καταφέρει να μαζέψει 10 βαθμούς μέσα σε τέσσερα παιχνίδια.

Δηλαδή, τους διπλάσιους, από όσους είχε ο Αρης, στις πρώτες έξι αγωνιστικής, όταν και έγινε η αλλαγή στην τεχνική του ηγεσία. 

Τι κατάφερε όμως να αλλάξει ο Ενινγκ σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα παραμονής του στην ομάδα; Ποιους τομείς του παιχνιδιού βελτίωσε; Με τι τρόπο κατάφερε να συμμαζέψει την αμυντική εικόνα των Κιτρίνων; 

Το sdna επιχειρεί να δώσει τις απαντήσεις...

1. Σταθερή ενδεκάδα

Με εξαίρεση το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης όπου προχώρησε σε μία και αναγκαστική αλλαγή (αυτή του Δεληζήση αντί του Βέλεθ) ο Γερμανός τεχνικός εμπιστεύτηκε την ίδια ενδεκάδα. Βασίστηκε σε συγκεκριμένο κορμό παικτών, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξει εμπιστοσύνη στους παίκτες που ούτως ή άλλως είχαν κερδίσει θέση βασικών και με τον Απόστολο Τερζή στον πάγκο του Αρη. Ο Ενινγκ, εκτός του ότι διατήρησε τα ίδια πρόσωπα, δεν άλλαξε ούτε και τον σχηματισμό των Κιτρίνων. Αυτό που έκανε ήταν να προσθέσει δικές του πινελιές στο παιχνίδι της ομάδας του, κρατώντας σφιχτές τις γραμμές, κάτι που εκτός των άλλων είχε αποτέλεσμα, με τον Αρη να έχει δεχτεί σε αυτά τα τέσσερα παιχνίδια, δύο μόλις γκολ, πετυχαίνοντας στο ίδιο διάστημα, έξι τέρματα. 
 
 
2. Ενεργοποίησε παίκτες

Και μπορεί σε επίπεδο βασικής ενδεκάδας να μην πείραξε το παραμικρό, ωστόσο, στις αλλαγές του από τον πάγκο ενεργοποίησε ποδοσφαιριστές που ήταν αδρανής το προηγούμενο διάστημα. Τόνσο, Μαντσίνι, Μπα, Λάρσον, Ντουάρτε και Σόουζα είναι οι παίκτες που προήλθαν από τον πάγκο στην διάρκεια των τεσσάρων τελευταίων αγώνων και πήραν την ευκαιρία, όμως κατά πως φαίνεται μόνο οι τρεις πρώτοι είναι εκείνοι που έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του προπονητή, βάσει απόδοσής τους. 


3. Επικοινωνιακός  

Σημαντικό, ίσως και πρώτιστο ρόλο σε μία αλλαγή προπονητή φέρνει η αλλαγή της ψυχολογίας εντός των αποδυτηρίων. Η παρουσία του Ένινγκ είναι γεγονός ότι άλλαξε τον τρόπο δουλειάς και την καθημερινότητα των ποδοσφαιριστών στο Νέο Ρύσιο. 
Μπορεί να μην προχώρησε όπως προαναφέραμε σε ριζικές αλλαγές, ωστόσο, με προσωπικές του ομιλίες, με την επικοινωνιακή αύρα που διαθέτει κατάφερε με το «καλημέρα» να κερδίσει τους πάντες, έχοντας όλους τους παίκτες χαρούμενους δίπλα του. Ακόμα και όσοι δεν έχουν αγωνιστεί επί ημερών του, κάτι καλό έχουν να πουν για τον Γερμανό με τον ίδιο να προσπαθεί με τον τρόπο του να είναι κοντά σε όλους θέλοντας να πάρει από όλους το μέγιστο εντός γηπέδου. 

4. Συμπαγής άμυνα
 
Στην παρουσίασή του είχε πει: «Προτιμώ να κερδίζω με 5-4, παρά με 1-0, μου αρέσει ο επιθετικός τρόπος παιχνιδιού». Δήλωση, που η αλήθεια είναι πως σε πολλούς δεν ήχησε καλά. Παρόλα αυτά όμως τα πρώτα δείγματα γραφής του, δείχνουν πως παίζει πιο πολύ για το 1-0, παρά για το 5-4. Ο Ενινγκ κατάφερε και έκανε την ομάδα του πιο συμπαγή. Έφερε πιο κοντά τις γραμμές κι έτσι διαφοροποίησε τον τρόπο με τον οποίο πρεσάρει η ομάδα σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου. Αλλωστε, όσοι γνωρίζουν καλά τον Γερμανό, τονίζουν πως είναι ένας διορατικός τεχνικός που προσαρμόζεται στις ανάγκες της ομάδας που προπονεί και με βάση τα όσα έχει παρουσιάσει με αυτόν στον πάγκο του ο Αρης, φαίνεται πως γρήγορα αντιλήφθηκε πως στο ελληνικό πρωτάθλημα η άμυνα είναι αυτή που συνήθως φέρνει τις νίκες. Και αυτές είχε ανάγκη ο Αρης.
 

Ετσι μεταμόρφωσε τον Αρη ο Ενινγκ!
EVENTS