MENU

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Σάββα Λιβάνιου στη "Live Sport":
 
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός από το ξεκίνημα της περιόδου επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την ισονομία των ομάδων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα και δύο εβδομάδες πριν από το ντέρμπι κορυφής με τον ΠΑΟΚ απέστειλε επιστολή στον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ζητώντας του να παρέμβει στο ελληνικό ποδόσφαιρο! Στην επιστολή οι Eρυθρόλευκοι επισημαίνουν την ανάγκη «να παρέμβει η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υφυπουργού, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η σημερινή κατάσταση και να διαμορφωθούν οι όροι για ένα νέο τοπίο στη διοίκηση και στη λειτουργία του ελληνικού ποδοσφαίρου» και τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην κατεύθυνση αυτή. Η διοίκηση του Βαγγέλη Μαρινάκη απευθύνεται στον Αυγενάκη λες και είναι ο... πρωθυπουργός του ποδοσφαίρου. Το οργανωμένο ποδόσφαιρο έχει δομή, η διοίκηση Γραμμένου στην ΕΠΟ είναι νόμιμα εκλεγμένη και στην παρούσα φάση δεν μπορεί να ανατραπεί με κρατική παρέμβαση.

Το Δ.Σ. της ομοσπονδίας είναι αναποτελεσματικό και δεν έχει δρομολογήσει τις εξελίξεις για την επιστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου στην κανονικότητα, όμως τα όσα υποστηρίζει στην επιστολή της η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι εκτός λογικής για τους ακόλουθους λόγους:
1)Το πρωτάθλημα δεν επηρεάζεται από τα όποια οικονομικά προβλήματα της ΕΠΟ. Η ομοσπονδία συζήτησε το ενδεχόμενο να πάρει δάνειο από την UEFA, αλλά τελικά κρίθηκε πως δεν είναι αναγκαίο για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της εκκρεμότητες.

2) Η ΚΕΔ λογοδοτεί μόνο στη FIFA και δεν υπάρχει κανένα «σύστημα» που να ελέγχει τους διαιτητές. Ο Ολυμπιακός έχει απολέσει στο πρωτάθλημα μόλις τέσσερις βαθμούς και δεν αδικήθηκε στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό και την Ξάνθη, που τελείωσαν ισόπαλα. Στον αντίποδα δεν δόθηκε ένα πέναλτι-μαρς στον Μπαράλες στον αγώνα του Φαλήρου με τον Αστέρα Τρίπολης, το οποίο έληξε 1-0 υπέρ των γηπεδούχων.

3) Μέχρι τώρα το VAR έχει συμβάλει στον περιορισμό των σοβαρών διαιτητικών λαθών που καθορίζουν αποτελέσματα, ενώ η λειτουργία του θα βελτιωθεί με τη χρήση της γραμμής του οφσάιντ. Τεχνικά ζητήματα υπάρχουν στο Video Assistant Referee, σε καμία περίπτωση όμως δεν γίνεται να απαξιωθεί με το έτσι θέλω το VAR από τους πρώτους μήνες λειτουργίας του.
4)Στην επιστολή γίνεται λόγος για «βιομηχανία» διώξεων εναντίον αξιωματούχων της ΠΑΕ, κάτι που δεν ισχύει. Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί είναι ελάχιστες σε σχέση με όσα έχουν ειπωθεί και την τοξικότητα που προκάλεσαν.
 
Κοντή μνήμη
 
Και επειδή προφανώς κάποιοι στον Πειραιά έχουν... κοντή μνήμη, να υπενθυμίσουμε τα εξής: Ο Ολυμπιακός για 20 χρόνια είχε τον πλήρη έλεγχο του ελληνικού ποδοσφαίρου, το πρωτάθλημα είχε απαξιωθεί και ο τίτλος κρινόταν από τον Νοέμβριο με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους διαιτητές. Οι παράγοντες της ΕΠΟ είχαν κάνει δεύτερο σπίτι τους τα γραφεία της Ευελπίδων και η διαφθορά στο ποδόσφαιρο ήταν πολυεπίπεδη. Όλο αυτό το σκηνικό είχε ως αποτέλεσμα να παρέμβουν στην ΕΠΟ πριν από μία τριετία η FIFA και η UEFA. Με συνοπτικές διαδικασίες διόρισαν προσωρινή διοικούσα επιτροπή και πήραν από την εποπτεία της ομοσπονδίας την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Ο αρχιδιαιτητής και οι συνεργάτες του λογοδοτούν στη FIFA κι αυτό συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας.

Ο επικεφαλής της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα, είχε καταγγείλει πως οι Έλληνες διαιτητές δεχόντουσαν εκτεταμένο μπούλινγκ. Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός του Θανάση Τζήλου, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε διευθύνει το παιχνίδι Ξάνθη – Ολυμπιακός.
 
Προβληματική εδώ και χρόνια
 
Στην επιστολή της η ΠΑΕ Ολυμπιακός μιλάει για δεκάδες εξυπηρετήσεις και διευθετήσεις μεταξύ των μελών της Ε.Ε. της ΕΠΟ, τα οποία δημοσίως ο επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA, Χ. Χούμπελς, χαρακτήρισε «μη ανεξάρτητα». Αυτή η κατάσταση πράγματι είναι προβληματική εδώ και χρόνια και γι’ αυτό FIFA και UEFA εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει η σύνθεση του επόμενου συμβουλίου της ΕΠΟ.

Η... εικονική πραγματικότητα του Ολυμπιακού
EVENTS