MENU

Βλέπεις τα κομμάτια μπροστά σου. Κοιτάς τη γενική εικόνα στο κουτί. Αδύνατο να τα συνδέσεις, εξωφρενικό να μπορέσεις να βγάλεις συμπέρασμα. Ένα πέναλτι που δεν δίνεται, ένα δεύτερο πέναλτι που δεν δίνεται, ριπλέι που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, VAR τα οποία δεν χρησιμοποιούνται και το πρωτάθλημα της Super League σε απόγνωση. Την ίδια στιγμή, μια αγοραπωλησία, μερικές αγωγές, μερικές απειλές και η Ελλάδα πιστή σε ό,τι πρεσβεύει τα τελευταία χρόνια. Το βασίλειο του ό,τι να ‘ναι! Εκτός αν συνδέσεις τα κομμάτια και αρχίζεις να βλέπεις να σχηματίζεται το παζλ. Είναι όλα άσχετα μεταξύ τους ή τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα που μοιάζουν με ιδιοφυές σχέδιο;

Δράση και αντίδραση!

Περίμενε κανείς ότι ξαφνικά θα γινόμασταν πολιτισμένοι; Ότι δε θα βρίσκαμε τρόπο να εξευτελίσουμε και την τεχνολογία, με αναλύσεις επί αναλύσεων, οι οποίες εντέλει ακυρώνουν την ίδια τη λογική του VAR; Σαφέστατα και όχι. Πόσες αγωνιστικές θα περίμενε ο πλέον ανυποψίαστος φίλαθλος του ελληνικού πρωταθλήματος ότι θα περάσουν πριν αρχίσουν οι μουρμούρες; Πολύ σωστά, η απάντηση είναι μία! Μόλις στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος είχαμε το πρώτο σκάνδαλο, με τον μη καταλογισμό του πέναλτι στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο διαιτητής συμβουλεύτηκε την οθόνη, αλλά το πλάνο που του έδειξαν απείχε από την πραγματικότητα, όσο απέχει το GNTM από τη λογοτεχνία.

Η Nova αναγκάστηκε να πάρει θέση, αναφορικά με το πλάνο που είδαν οι διαιτητές και να διαχωρίσει τη θέση της. Ήταν, να υπενθυμίσουμε 24 Αυγούστου, όταν διεξήχθη το ματς υπό τον Στέφανο Κουμπαράκη. «Η Nova, είτε ως τηλεοπτικός μεταδότης, είτε ως παραγωγός των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, παράγει το τηλεοπτικό σήμα σύμφωνα με τις πλέον εξελιγμένες διεθνείς τεχνικές προδιαγραφές για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων ποδοσφαίρου. Για την λειτουργία του VAR και σύμφωνα με τις υποδείξεις των θεσμικών οργάνων της διαιτησίας (FIFA/ΕΠΟ), το τηλεοπτικό σήμα, από όλες τις κάμερες, μεταδίδεται χωρίς οποιαδήποτε επεξεργασία από τη Nova στο ειδικά διαμορφωμένο και εξοπλισμένο χώρο του VAR. Επιπλέον στην διάθεση της ομάδας του VAR βρίσκεται και η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση όπως την βλέπουν όλοι οι τηλεθεατές. Στο σημείο στο οποίο τελειώνει και η εμπλοκή της Nova.

Η επιλογή και η αξιοποίηση των τηλεοπτικών εικόνων από όλες τις κάμερες για καταλογισμό οποιαδήποτε πιθανής παράβασης (off side , πέναλτι, κτλ.) αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των αρμοδίων της διαιτησίας, χωρίς οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ της ομάδας του VAR και της ομάδας παραγωγής της Nova. Ως εκ τούτου οποιαδήποτε ανάμειξη της Nova σε κριτικές για την λειτουργία του VAR και τις διαιτητικές αποφάσεις είναι εκ του πονηρού και η εταιρεία επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος της για την προάσπιση της εταιρικής της αξίας και φήμης».

Η θέση της συνδρομητικής τηλεόρασης ξεκάθαρη. Παράγει την εικόνα και δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που μεταφέρεται από την αίθουσα του VAR στους διαιτητές. Ήταν η πρώτη από τις πολλές φάσεις που θα σήκωναν συζήτηση, σχετικά με το πώς χρησιμοποιείται το VAR στην Ελλάδα. Και, φυσικά, αφορούσε τον Ολυμπιακό, με τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν 1-0 τον Αστέρα και το πέναλτι του 83ου λεπτού να μην καταλογίζεται ποτέ.

Αντίδραση και δράση!

Δύο μήνες μετά όλα μοιάζουν ίδια, αλλά είναι πολύ διαφορετικά. Ίδια μοιάζει η φάση του προηγούμενου Σαββάτου στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο ΟΦΗ ζητάει πέναλτι με το σκορ στο 1-0 απέναντι στον Ολυμπιακό, ο Στέφανος Κουμπαράκης είναι αυτή τη φορά στο VAR παίρνει πάνω του τη φάση και δεν συμβουλεύει τον Γιάννη Παπαδόπουλο να δει τη φάση. Μήπως τώρα σιγά-σιγά τα κομμάτια αρχίζουν να ενώνονται; Μήπως η γενική εικόνα αρχίζει να σχηματίζεται; Οι ερυθρόλευκοι εκτίθενται από τη χρήση του VAR και σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι οποίες έχουν αλλοιώσει αποτελέσματα υπέρ τους. Λογικό δεν είναι να επιθυμούν να ρίξουν μαύρο στην εικόνα που τους εκθέτει;

Σε αυτή την… αντίδραση του κόσμου, έρχεται η δράση της NOVA. Τέλη Αυγούστου, γράφεται για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του Βαγγέλη Μαρινάκη και της Alter Ego για την εξαγορά της συνδρομητικής πλατφόρμας. Στις 5 Σεπτεμβρίου τα δημοσιεύματα αυξάνονται και κάνουν λόγο για επίσημη πρόταση. Λίγο καιρό μετά, προκύπτει ότι η NOVA έχει προτείνει γραπτώς στην ΕΠΟ την πλήρη απεμπλοκή της από τη λειτουργία του VAR, με πρόφαση ότι θέλει να σταματήσει όλη η παραφιλολογία σχετικά με τις υποτιθέμενες ευθύνες της. Ακολούθησαν ανακοινώσεις, εξώδικα, αγωγές για να φτάσουμε στην αλληλουχία των τελευταίων γεγονότων.

Ένα πέναλτι που δεν δόθηκε, ένας διαιτητής VAR που πήρε πάνω του τη φάση, η εικόνα να εκθέτει τον Ολυμπιακό και ξαφνικά ο κίνδυνος να συνεχιστεί το πρωτάθλημα χωρίς το video assistant referee.  Το κόστος για ξεχωριστή παραγωγή είναι υψηλότατο και πολύ δύσκολα μπορούν να το αναλάβουν η ομοσπονδία ή οι ομάδες, αλλά τα κομμάτια του παζλ έχουν πλέον ενωθεί. Η εικόνα είναι ξεκάθαρη και η δύναμη της εικόνας ήταν αρχής εξ αρχής το πρόβλημα. Εκθέτει…

Var-var-τιλα!
EVENTS