MENU

Είχε ειπωθεί στην αρχή της χρονιάς όταν και έγινε κατανοητό ότι το φετινό «χτίσιμο» της ομάδας υπήρξε προβληματικό, επισημαινόταν από τους πιο ψύχραιμους ακόμα και μετά από παιχνίδια που η ΑΕΚ ικανοποίησε με την απόδοσή της, τονίστηκε από επίσημα χείλη, το είπαν και διάφορα ανεπίσημα και πλέον, όσο υπερβολικό και αν φάνηκε σε κάποιους, επιβεβαιώνεται περίτρανα: φέτος, η ΑΕΚ είναι αναγκασμένη να αντιλαμβάνεται τη χρονιά παιχνίδι με το παιχνίδι, να συνυπολογίζει ιδιαιτερότητες και ειδικές συνθήκες αγωνιστική με την αγωνιστική, να μην κάνει το λάθος να θεωρεί κανέναν αντίπαλο.

Κόντρα στον Βόλο, αυτή η πραγματικότητα αναδείχθηκε εκ νέου: κόντρα σε σαφώς κατώτερη (αλλά καθόλου κακή) ομάδα, με τον αντίπαλο να παίζει με δέκα παίκτες σε όλο το δεύτερο ημίχρονο, με την ΑΕΚ να προηγείται με δυο γκολ διαφορά έντεκα λεπτά πριν την λήξη της αναμέτρησης και παρ' όλα αυτά, η αναμέτρηση έγινε ντέρμπι και αναστεναγμοί ανακούφισης ακούστηκαν μαζικά στη Ριζούπολη με το τελευταίο σφύριγμα.

Ήταν απόλυτα λογικό ότι κάποια στιγμή, όταν θα «πάλιωναν οι πρώτες θετικές εκπλήξεις από την ικανότητα του Κωστένογλου να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να εμπνεύσει εκ νέου τους ξενερωμένους ποδοσφαιριστές, τα αγωνιστικά προβλήματα της ομάδας θα έβγαιναν στην επιφάνεια. Είχε φροντίσει να το ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο προπονητής της ΑΕΚ άλλωστε ακριβώς μετά τη νίκη της ομάδας του στην Τρίπολη, την δεύτερη αγωνιστική. Μετά από εκείνο το παιχνίδι, και ενώ η ΑΕΚ είχε κάνει μια πέρα για πέρα κυριαρχική εμφάνιση με ωραία μπάλα, ο Έλληνας τεχνικός είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να παίζει συνέχεια σε αυτούς τους ρυθμούς η ομάδα.

Στο παιχνίδι με τον Βόλο αναδείχθηκε πάντως και μια άλλη, πιο αισιόδοξη πραγματικότητα για την φετινή ΑΕΚ: ο Νίκος Κωστένογλου, προφανώς επειδή έχει κατανοήσει πλήρως πως η ομάδα που προπονεί διακατέχεται από τρομερές ιδιομορφίες, εμφανίζεται όλο και πιο διαβασμένος, όλο και πιο προετοιμασμένος, έχοντας εναλλακτικά τακτικά πλάνα σε κάθε παιχνίδι. Και όσο ο Κωστένογλου μελετάει τα εκάστοτε προσεχή παιχνίδια της ΑΕΚ, τόσο καλύτερος κόουτς θα γίνεται - και η ΑΕΚ το έχει πολύ ανάγκη αυτό φέτος.

Η κίνηση της αντικατάστασης ανάμεσα στον Γαλανόπουλο και τον Γιακουμάκη και οι ανακατατάξεις που έφερε αυτή σε εσωτερικό επίπεδο στησίματος, έμοιαζε να είναι μια κίνηση που ο Κωστένογλου είχε στο μυαλό του ως εναλλακτική επιλογή σε περίπτωση που το παιχνίδι δεν πήγαινε ιδανικά για την Ένωση. Με το σκορ στο 1-1 και με τον Βόλο να παίζει με δέκα παίκτες, προφανώς ο Έλληνας τεχνικός σκέφτηκε πως το να κάνει νωρίτερα το προαποφασισμένο ανακάτεμα της τράπουλας, δεν είναι κακό. 

Και έτσι έγινε: ο Γαλανόπουλος βγήκε από το ματς, ο Γιακουμάκης πήρε θέση παρτενέρ του Ολιβέιρα, ο Λιβάγια μετακίνηθηκε στο αριστερό άκρο με απεριόριστες ελευθερίες σύγκλησης στο κέντρο και ο Μάνταλος έγινε καθαρό οκτάρι. Η ΑΕΚ φόρτωσε τον άξονα, εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό της πλεονέκτημα, πήρε μέτρα στο γήπεδο και -κυρίως- πάτησε πολύ περιοχή μέσω του οκταριού της: ήταν η παρουσία του Μάνταλου μέσα στο ματς που ουσιαστικά τις έδωσε την νίκη. Το γκολ που διαμορφώνει το 3-1, στο οποίο ο Μάνταλος γίνεται ο άνθρωπος που συνιστά την υπεραριθμία της ΑΕΚ μέσα στην περιοχή του Βόλου, είναι φάση που πρέπει να μελετά το τεχνικό επιτελείο της ομάδας.

Είναι ξεκάθαρο: του πάει του Μάνταλου ο ρόλος του οκταριού. Τουλάχιστον σε τέτοιου τύπου παιχνίδια, πρόκειται μάλλον για την ιδανική θέση που αρμόζει στον αρχηγό της ΑΕΚ και το ματς με το Βόλο διαμορφώνει ένα «δεδικασμένο» που ο Κωστένογλου πρέπει να το έχει στο μυαλό του: στην προσπάθειά του να προσδώσει τακτική ευελιξία στην φετινή ΑΕΚ, ο Μάνταλος ως οκτάρι θα είναι μια κρίσιμη λύση. Δεν είναι μεγάλο μυστικό πως ψιθυρίζεται έντονα ότι ο αρχηγός της ΑΕΚ δεν ψήνεται να παίζει στη συγκεκριμένη θέση αλλά αυτό είναι αφενός παράδοξο (διότι του πάει πολύ) και αφετέρου αδιάφορο: με εμφανίσεις σαν της Κυριακής, ας κάνει την καρδιά του πέτρα.

Κόντρα στον Ολυμπιακό βέβαια, που ακολουθεί ως αντίπαλος, η συζήτηση για την τακτική που οφείλει να ακολουθήσει η ΑΕΚ είναι κομματάκι πιο περίπλοκη. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν καλύτερη αλλά όχι χωρίς τρανταχτά μειονεκτήματα ομάδα και η εξάντληση των πιθανοτήτων για θετικό αποτέλεσμα στο «Καραϊσκάκης» απαιτεί εξαιρετικά σύνθετη, τακτική σκέψη. Κόντρα στον ΠΑΟΚ, δηλαδή την πρώτη φορά που ο Κωστένογλου βρέθηκε να πρέπει προετοιμάσει την ομάδα του για τέτοιου τύπου παιχνίδι, τα αποτελέσματα ήταν ανάμεικτα. Θα κεφαλαιοποιήσει ο τεχνικός της ΑΕΚ όσα έμαθε (παθαίνοντας...) κόντρα στον ΠΑΟΚ. Μεγάλη συζήτηση και θα γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Ένα οκτάρι, μα τι οκτάρι...
EVENTS