MENU
efeteio

Η μεγαλύτερη δίκη στην ιστορία του ποδοσφαίρου, μια υπόθεσης που για να φτάσει στο ακροατήριο πέρασε από «σαράντα κύμματα», με 28 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μέλη προηγούμενων διοικήσεων της ΕΠΟ, της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, διαιτητές της Α’ κατηγορίας, μεταξύ των οποίων και πρώην διεθνείς, ποδοσφαιριστές κ.α., άρχισε μετ΄ εμποδίων, αφού οι δύο προγραμματισμένες συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αναβλήθηκαν λόγω έλλειψης μαρτύρων.

Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε τον Δεκέμβριο οπότε θα υπάρξει νέα σύνθεση της έδρας έπειτα από κλήρωση.

Παράγοντες της δίκης, που ήταν παρών στις συνεδριάσεις, εκφράζουν σε μεταξύ τους συζητήσεις, προβληματισμούς για την έως τώρα πορεία μιας σημαντικής υπόθεσης, που αφορά το τι γινόταν στον ποδόσφαιρο από το καλοκαίρι του 2012 έως το 2015.

Επισημαίνουν, για παράδειγμα, ότι δεν συνηθίζεται σε μια δίκη με 28 κατηγορούμενους, που είναι πρωτοείσακτη ως υπόθεση  να μην προβάλλεται από κανέναν από τους κατηγορούμενους το πλέον συνηθισμένο αίτημα, που είναι αυτό της αναβολής.

Τονίζουν ότι παρά την απουσία των περισσότερων από τους 26 μάρτυρες και στις δύο συνεδριάσεις υπήρχαν μάρτυρες και ήταν στην κρίση του δικαστηρίου να αρχίσει την εκδίκαση της υπόθεση εξετάζοντας τους παρόντες.

Όμως, όπως υποστηρίζουν, η αναβολή της συζήτησης επειδή οι περισσότεροι μάρτυρες έλειπαν, πρώτον δεν έφερε αποτέλεσμα, αφού ούτε στη δεύτερη συνεδρίαση ήρθαν, δεύτερον προκάλεσε εκνευρισμό στους συνεπείς μάρτυρες, οι οποίοι όπως είναι λογικό άρχισαν να διαμαρτύρονται αφού δεν είναι καθόλου βολικό να αφήνουν τις δουλειές τους και κάποιοι να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα και στο τέλος να μην εξετάζονται επειδή λείπουν κάποιοι άλλοι και τρίτον οδήγησε στην αναβολή της υπόθεσης και τον ορισμό της μετά από δύο μήνες.

Το Δεκέμβριο θα υπάρξει νέα σύνθεση της έδρας για μια ιδιαίτερη υπόθεση, που αφενός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και επειδή ισχυρά πρόσωπα του δημόσιου βίου «κάθονται» στο εδώλιο του κατηγορούμενου και αφετέρου λόγω του αριθμού των κατηγορούμενων και των μαρτύρων θα τραβήξει σε μάκρος.

Οι "8" της "Συμμορίας" και ο κίνδυνος παραγραφής της

Όλα τα παραπάνω, δηλαδή οι αναβολές της δίκης, δημιουργούν τον εξής κίνδυνο: Την παραγραφή του ενός εκ των δύο κατηγοριών που είναι αυτή της σύστασης συμμορίας (η δεύτερη κατηγορία είναι οι αλλοίωση αποτελεσμάτων αγώνων και συνιστά κακούργημα).

Τη συγκεκριμένη κατηγορία αντιμετωπίζουν οχτώ από τους 28 κατηγορούμενους, "βαριά" ονόματα της υπόθεσης, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, τα πρώην μέλη της ΕΠΟ, Θόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος, και τα πρώην μέλη της ΚΕΔ Γιώργος Δούρος και Θανάσης Μπριάκος.

Όπως είναι γνωστό  για ένα έγκλημα που έχει παραγραφεί, δε μπορεί να επιβληθεί ποινή και ο εκάστοτε κατηγορούμενος αφήνεται ελεύθερος.

Τα πλημμελήματα παραγράφονται μετά από 5 έτη. Η παραγραφή, έχει σαν αφετηρία της την τέλεση του αδικήματος αλλά αναστέλλεται (δηλαδή παρατείνεται) κατά το χρονικό διάστημα της κύριας διαδικασίας και μέχρι να γίνει αμετάκλητη η καταδίκη  κατά τρία έτη όσον αφορά τα πλημμελήματα.

Επομένως το σύνολο παραγραφής είναι οκτώ έτη, που σημαίνει ότι τα πλημμελήματα του 2012 παραγράφονται το 2020.

Το ίδιο συνέβη και στην υπόθεση του “koriopolis”, όπου όλα τα πλημμελήματα παραγράφηκαν και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Το ίδιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και τώρα.  Ο έμπειρος από δικαστήρια και μάρτυρας στην υπόθεση, Αλέξης Κούγιας, το δήλωσε απερίφραστα: «Από τώρα σας το προβλέπω, η υπόθεση αυτή θα παραγραφεί. Θα φτάσουμε σε σημείο να μην μπορεί να γίνει κάποιο από τα επόμενα δικαστήρια.»

Η επομένως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της χωρίς να «συμβάλει» στην κωλυσιεργία της υπόθεσης.   

Οι προβληματισμοί για τη δίκη της «συμμορίας» και ο ορατός κίνδυνος παραγραφής
EVENTS