MENU

Μπορεί να ήταν μόνο ένα πρώτο δείγμα, όμως δεν παύει να είναι ενθαρρυντικό. Η εικόνα της Εθνικής ομάδας στο παιχνίδι με την Ιταλία στο Ολίμπικο ήταν σαφώς πολύ διαφορετική από αυτήν σε προηγούμενα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Euro 2020. Μία εικόνα που έχει την υπογραφή του Τζον Φαν’τ Σχιπ. Ο Ολλανδός τεχνικός ανέλαβε την ομάδα εν μέσω έντονης αμφισβήτησης, ωστόσο, ο ίδιος προσπαθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις με το γκρουπ που χτίζει.

Το αμυντικό πλάνο

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που η Εθνική παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη κόντρα στην Ιταλία δεν είναι άλλος από το αμυντικό πλάνο που κατάστρωσε ο Τζον Φαν’τ Σχιπ και που υλοποίησαν οι ποδοσφαιριστές του στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολλανδός με τα τρία χαφ, τον Κουρμπέλη, τον Μπουχαλάκη και τον Ζέκα στο χώρο της μεσαίας γραμμής κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τα ατού της Ιταλίας με αποτέλεσμα οι παίκτες του Μαντσίνι να μην βρίσκουν διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί πως και η μετάβαση στην επίθεση, όσες φορές οι Έλληνες παίκτες δοκίμασαν να βγουν μπροστά, έγινε με τρόπο ορθολογικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και να υπάρξουν αυτές οι τρεις πολύ σημαντικές ευκαιρίες, ανεξαρτήτως του ότι δεν έφεραν κάποιο τέρμα.

Το στοιχείο που μπορεί να κάνει τη διαφορά

Πολύ μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός πως ο Φαν’τ Σχιπ φαίνεται πως εμπνέει τους ποδοσφαιριστές του, κερδίζει το σεβασμό τους. Ο Ολλανδός θέλει να κάνει τους Έλληνες παίκτες να καταθέτουν στο χορτάρι ό,τι καλύτερο έχουν σε κάθε παιχνίδι, στοιχείο που διέκρινε την Εθνική μας ομάδα στα χρόνια των μεγάλων επιτυχιών της και που ουσιαστικά ήταν αυτό που την ανέβασε και επίπεδο. Ο Φαν’τ Σχιπ θέλει να δει και πάλι τους Έλληνες παίκτες να βγάζουν τον καλύτερό τους εαυτό και για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα από όλα να τους έχει «κερδίσει» ο ίδιος. Άπαξ, λοιπόν και αυτό συμβαίνει εξηγείται και η διαφορά στη νοοτροπία των παικτών που αρχίζει να υπάρχει.

Κωδικός «πειθαρχία»

Ο τρόπος με τον οποίο ο Ολλανδός διαχειρίζεται θέματα που άπτονται της πειθαρχίας αποτελεί σίγουρα για εκείνον ένα «συν» στην εξίσωση. Ήδη από τις πρώτες του μέρες στην ομάδα έδειξε πως θέλει να μπουν κανόνες που θα τηρούνται από όλους. Κανόνες που θα διέπουν την καθημερινότητα της ομάδας και που μπορεί εκ πρώτης όψης να μοιάζει πως αφορούν απλά πράγματα πλην όμως στο σύνολο τους παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι παίκτες αρχίζουν και αφομοιώνουν αυτούς τους κανόνες και αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να τους σέβονται, όπως ακριβώς άλλωστε ισχύει και στις ομάδες τους. Μία μικρή αργοπορία του Γιάννη Φετφατζίδη τον έθεσε εκτός αποστολής για την αναμέτρηση της Ρώμης, χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει κάτι και για τη συνέχεια αφού όπως ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας ο Ολλανδός, ο παίκτης του Άρη είναι και πάλι μαζί με την ομάδα. Στόχος ήταν να μην επαναληφθεί το ίδιο λάθος και παράλληλα το μήνυμα να φτάσει σε όλους.

Οι απαντήσεις για Παχαλάκη

Κακά τα ψέματα πολλή συζήτηση έγινε από το βράδυ του Σαββάτου γύρω από την επιλογή του Φαν’τ Σχιπ να παρατάξει την ομάδα στην Ιταλία με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια. Κι όμως, οι απαντήσεις που έδωσε στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας και που μοιάζουν απολύτως ειλικρινείς, δεν μπορούν παρά να τον δικαιώνουν. Ο Ολλανδός εξήγησε πως μπορεί ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ να συμπεριλήφθηκε την τελευταία στιγμή στην αποστολή εξαιτίας του τραυματισμού του Μπάρκα, όμως στις προπονήσεις κατάφερε με την παρουσία του να κερδίσει τη θέση στην ενδεκάδα. Ο Φαν’τ Σχιπ θέλει να δείξει σε όλους τους παίκτες πως δεν υπάρχει για κανέναν εξασφαλισμένη θέση στην ομάδα και παράλληλα μπορεί ο κάθε ένας από τους παίκτες που καλούνται με τη συνολική του παρουσία να χτυπήσει την πόρτα της ενδεκάδας. Μπορεί ο Πασχαλάκης να έχασε στα δύο τελευταία ματς του ΠΑΟΚ τη θέση του στην ενδεκάδα από τον Ζίβκοβιτς, ωστόσο, στις προπονήσεις της Εθνικής έβγαλε πολλή ενέργεια, στοιχεία ισχυρής προσωπικότητας καθοδηγώντας και τους συμπαίκτες του. Έτσι, κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του που τον εμπιστεύθηκε για το ματς με τους Ιταλούς. Είναι, λοιπόν, σαφές το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Φαν’τ Σχιπ. Όλοι κρίνονται εκτός των άλλων και από την παρουσία τους στις προπονήσεις και άρα εφόσον κάποιος δίνει το 100% θα μπορεί να διεκδικήσει θέση.

Οι νίκες θα φέρουν ψυχολογία

Επειδή όμως βρισκόμαστε πλέον στην παραμονή της αναμέτρησης με τη Βοσνία, έχει μεγάλη σημασία η Εθνική ομάδα να επιστρέψει στις νίκες. Τα τελευταία χρόνια έμαθε να χάνει και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Κάποια θετικά αποτελέσματα θα τονώσουν σημαντικά και την ψυχολογία της ομάδας, θα κάνουν τους παίκτες να πιστέψουν στους εαυτούς τους και να βγάλουν την ποιότητα που διαθέτουν στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι, θα μπορέσει το «πλάνο Κατάρ» να δρομολογηθεί με μεγαλύτερη ηρεμία αλλά και ακόμα καλύτερο κλίμα στις τάξεις της ομάδας.

Είναι ώρα να πιστέψουμε σε αυτόν τον προπονητή