MENU

Είναι εξάρτηση. Δεν κόβεται. Είναι σκέτη παραμύθα, αλλά όλοι οι οπαδοί είναι εθισμένοι. Μεταγραφές. Ποιός δεν φτιάχνεται με τις μεταγραφές; Ποιος δεν φτιάχνει υγρά όνειρα με την ομαδάρα που δημιουργείται με τους νέους παιχταράδες που καταφθάνουν; Ποιος δεν ψήνεται; Ποιος δεν πωρώνεται, ποιος δεν πιστεύει πως «φέτος θα τα σαρώσουμε όλα»;

Το κακό είναι πως κάθε χρόνο έρχεται το φθινόπωρο να αποδομήσει τα όνειρα θερινής νυκτός. Το γήπεδο -όπως πάντα- φανερώνει την γυμνή αλήθεια και οι «παικταράδες» του καλοκαιριού γίνονται άφαντοι τον χειμώνα.

Με εξαίρεση λίγες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού (και) οι φετινές καλοκαιρινές μεταγραφές των ομάδων της Super League είχαν ελάχιστη επιρροή στην εικόνα των ομάδων τους. Με εξαίρεση τον Ρουμπέν Σεμέδο, τον Ματιέ Βαλμπουενά, άντε και τον Ντόουγκλας Αουγκούστο ελάχιστα νέα πρόσωπα έχουν καταφέρει να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ναι, αλλά ποια είναι η πιο αποτυχημένη μεταγραφή σε συνδυασμό κόστους / προσφοράς;

ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ βίωσε ένα περίεργο καλοκαίρι, αφού ο μισός μεταγραφικός σχεδιασμός έγινε με το πλάνο ενός προπονητή (Λουτσέσκου) και ο άλλος μισός με βάση τα τακτικά «θέλω» ενός άλλου (Αμπέλ Φερέιρα). Για παράδειγμα, οι μεταγραφές των Ζίφκοβιτς, Ροντρίγκο, Μιχάι, Μελιόπουλου, Στοχ όπως και η επιστροφή του Λάζαρου Λάμπρου είχαν συμφωνηθεί πριν την έλευση του Πορτογάλου τεχνικού, η οποία συνέπεσε χρονικά με την απόκτηση του Ντόουγκλας Αουγκούστο, κάτι που σημαίνει ότι καθαρή επιλογή του νυν τεχνικού του ΠΑΟΚ είναι μόνο ο Άντερσον Εσίτι! Αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό τον μικρό βαθμό συνεισφοράς των καλοκαιρινών αποκτημάτων. Αν απομονώσουμε την… κέντα που έγινε με την περίπτωση του Μελιόπουλου, δεν υπάρχουν αισθητές εκπλήξεις, αφού οι Μιχάι, Ροντρίγκο, Λάμπρου αποκτήθηκαν για να δώσουν βάθος στο ρόστερ, σε μία σεζόν που είχε υπολογιστεί να έχει και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σε ομίλους. Αυτό που δεν κολλάει είναι ο μηδενικός χρόνος συμμετοχής στον MVP του περσινού τσεχικού πρωταθλήματος Μίροσλαβ Στοχ, για τον οποίο ο Δικέφαλος πλήρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, κίνηση που μέχρι στιγμής αποδεικνύεται άστοχη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Θεωρητικά, ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με την πιο αισθητή βελτίωση από τις καλοκαιρινές της κινήσεις. Ο Ρουμπέν Σεμέδο έδεσε την άμυνα, ο Ματιέ Βαλμπουενά κάλυψε και με το παραπάνω το κενό του Κώστα Φορτούνη, ενώ Ελ-Αραμπί και Σουντανί έχουν δώσει πολύτιμες λύσεις στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Νωρίς για να κριθούν είναι οι Λοβέρα, Μπενζιά, Αλέν που αποκτήθηκαν τέλη Αυγούστου, ενώ ως λύση ασφαλείας και για τις δύο πτέρυγες αποκτήθηκε ο Μπρούνο Γκασπάρ που δεν έχει παίξει λεπτό. Αν υπάρχει μία αστοχία ίσως αφορά το γεγονός ότι δεν δόθηκαν δανεικοί (όπως ο Ντουρμισάι και ο Κάιπερς ας πούμε) ο νεαρός Σέρβος στόπερ Σβέτοσαρ Μάρκοβιτς και ο Μπρούνο που φαίνεται πως δεν κολλάει στα τακτικά πλάνα του Πέδρο Μαρτίνς. Αυτός ο τελευταίος ίσως αποκτήθηκε αναίτια / αχρείαστα.

ΑΕΚ

Σε ένα καλοκαίρι που η ΑΕΚ έσπρωξε χρήματα για δυνατά συμβόλαια (Νέλσον Ολιβέιρα, Ντανιέλε Βέρντε) και έκανε αρκετές αριθμητικά κινήσεις, εντούτοις έχει πάρει πράγματα (κι όχι πολλά)  μόνο από δύο παίκτες που ελάχιστοι περίμεναν πράγματα όταν αποκτήθηκαν (Παουλίνιο, Ντέλετιτς). Ο Ολιβέιρα έχασε ένα μήνα με θλάση,  ο Βράνιες κάνει τα προβλεπόμενα, Αθανασιάδης και Σαμπανάτζοβιτς ήταν κινήσεις με το μέλλον, οι απογοητεύσεις είναι εκεί που υπήρχαν οι μεγαλύτερες προσδοκίες. Ο Τσίκο Ζεράλδες που ήρθε με πολλά υποσχόμενο βιογραφικό δεν έχει καταφέρει να προσφέρει το παραμικρό, ο Νταβίντ Σιμάο (αποκτήθηκέ έναντι 400.000 ευρώ) πάει να γίνει νέος… Μοράν, αλλά η μεγάλη απογοήτευση είναι ο Ντανιέλε Βέρντε. Η ΑΕΚ έδωσε στην Ρόμα κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ, δίνει στον Ιταλό ένα από τα πιο παχυλά συμβόλαια και εκείνος δεν έχει προσφέρει το παραμικρό, μένοντας μάλιστα εκτός αποστολής ως υπεράριθμος στο πρόσφατο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Για μία ακόμα σεζόν ο Παναθηναϊκός δεν έβγαλε ούτε ευρώ από τα ταμεία του για να «αγοράσει» παίκτες, ως εκ τούτου βολεύτηκε με δανεικούς κι ελεύθερους, ψάχνοντας για λαχεία και θησαυρούς μες τα σκουπίδια. Μέχρι στιγμής το πρόσημο δεν είναι θετικό, οι νεοφερμένοι σαν να έχουν χαλάσει την περσινή χημεία. Οι Ζαχίντ και Σένκεφελντ δείχνουν τα πιο ενδιαφέρονται στοιχεία και δείχνουν να γίνονται βασικά μέλη της ενδεκάδας, από εκεί και μετά μπαίνουν όλο αστερίσκοι. Ο Γιοάν Μολό ήδη ταλαιπωρεί με πειθαρχικά παραπτώματα, ο Ούβε Μπεχ βρίσκεται μονίμως στο ιατρικό δελτίο, ο Χουάν Χοσέ Περέα δείχνει καλά στοιχεία, όμως είναι ακόμα άγουρος, ο Δημήτρης Κολοβός δείχνει ντεφορμέ και ο Φάουστο που αποκτήθηκε αρχές Σεπτεμβρίου τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Αυτός που έδειξε την πιο ανησυχητική εικόνα πάντως ήταν ο Ποργογάλος αμυντικός Ζοάο Νούνιες, ο οποίος σχεδόν όσα ματς χρησιμοποιήθηκε εκτέθηκε με προσωπικά λάθη που τον έχουν εκπαραθυρώσει ακόμα και από την 18άδα. 

ΛΟΙΠΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ουκ ολίγες ομάδες (ΟΦΗ, Ξάνθη, Βόλος) έχουν κάνει πολύ πετυχημένα ψώνια αυτό το καλοκαίρι, ιδίως από την ξένη αγορά, όμως εδώ ασχολούμαστε με τις πιο αποτυχημένες κινήσεις. Ο Αργεντινός Μπράιαν Σαρμιένο χαρακτηρίστηκε κάποτε από τους Αργεντινούς ως ο διάδοχος του Μέσι (!), όμως κάθε χρόνο ήταν και χειρότερος. Στον Βόλο όμως αγωνίστηκε μόλις 8 λεπτά στην πρεμιέρα πριν «λύσει» την συνεργασία του. 

Ο Λέριν Ντουάρτε το καλοκαίρι του 2014 έγινε πανάκριβη μεταγραφή από τον Άγιαξ, πέρσι έκανε ηχηρή σεζόν με 30 συμμετοχές στην Eredivisie με την Χέρακλες, όμως ήρθε στην Ελλάδα υπέρβαρος και εντελώς unfit. Ο Ολλανδός μέσος έχει εμφανιστεί μόλις για 20 λεπτά με την φανέλα του Άρη και δεδομένα αποτελεί την μεγαλύτερη απογοήτευση για τους κιτρινόμαυρους, έκπληξη και το μηδέν στα αγωνιστικά λεπτά του Πορτογάλου αριστερού μπακ Ζοάο Ταλόχα, που ήρθε από τρεις πολύ γεμάτες σεζόν στην Μποαβίστα.

Ποιά είναι η πιο αποτυχημένη μεταγραφή του καλοκαιριού;