MENU

Γίνονται θαύματα στο ποδόσφαιρο; Όποιος παρακολούθησε τον αγώνα της Τούμπας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Αρη, ξέρει την απάντηση… Σαφώς και γίνονται θαύματα…

Με θαύμα μοιάζει το γεγονός ότι ο Αρης έφυγε από την Τούμπα με τον βαθμό της ισοπαλίας, σε παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ παρήγαγε ποδόσφαιρο και ο αντίπαλος του αντι-ποδόσφαιρο.

Ο Δικέφαλος με 17 τελικές προσπάθειες (αποτέλεσμα του κυριαρχικού ποδοσφαίρου), σκόραρε δυο φορές. Ο αντίπαλος του που επί 90΄ έτρεχε πίσω από την μπάλα, με 4 τελικές προσπάθειες, σκόραρε 2 φορές.

Η εικόνα του αγώνα, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το τελικό αποτέλεσμα. Η στατιστική απεικόνιση, μιλάει από μόνη της. Η υπεροχή του ΠΑΟΚ ήταν καθολική και απόλυτη σε μια γενική πρώτη ανάλυση όσων είδαμε στην Τούμπα.

Το εύκολο ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί δεν κέρδισε ο ΠΑΟΚ με δεδομένο ότι είχε την υπεροχή και τις ευκαιρίες. Οι λόγοι είναι 2 κατά την προσωπική μου εκτίμηση. Καταρχήν ο παράγοντας Σιδηρόπουλος. Δεν του χρεώνω λάθος που καθόρισε το αποτέλεσμα. Η χρήση VAR δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους διαιτητές.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε έναν διαιτητή να παρασυρθεί… Αυτό ακριβώς έγινε με τον Σιδηρόπουλο. Επέτρεψε το αντι-ποδόσφαιρο του Αρη, και συμμετείχε στην τακτική των παικτών των «κιτρίνων», να καθυστερούν με αστείες προφάσεις το παιχνίδι (σε βαθμό κακουργήματος μάλιστα) για να ανακόψουν τον ρυθμό που προσπαθούσε να επιβάλει ο ΠΑΟΚ στο παιχνίδι.

Ποδόσφαιρο υπό τέτοιες συνθήκες, είναι αδύνατο να παίξει οποιαδήποτε ομάδα. Και πάλι όμως ο ΠΑΟΚ, πεισματικά προσπαθούσε να δημιουργήσει για να κερδίσει το παιχνίδι. Αναφορικά με την παρουσία του Σιδηρόπουλου στην Τούμπα, θα προσθέσω πως επισημάνει πολλές φορές ότι ο δρόμος για τον ΠΑΟΚ φέτος, θα είναι δύσκολος. Πολύ δύσκολος. Δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους αντιπάλους του αλλά και τις βρώμικες συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί για να του κόψουν τον δρόμο.

Μια τέτοια συμμαχία είδαμε χθες στην Τούμπα. Το αντί-ποδόσφαιρο του Αρη και η ανοχή του Σιδηρόπουλου (που ξεκάθαρα επηρεάστηκε από τις αναίτιες επιθέσεις που εξαπέλυσαν εναντίον του όλη την εβδομάδα ο Αρης και το μεγάλο αφεντικό του από το λιμάνι), έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική έκβαση του αγώνα.

Ο δεύτερος λόγος την ισοπαλίας, έχει σχέση με την εμφάνιση του ΠΑΟΚ. Τα φθηνά γκολ που δέχθηκε σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαρού μυαλού στον επιθετικό τομέα, είχαν ως αποτέλεσμα να πετάξει δυο πολύτιμους βαθμούς στο κυνήγι του τίτλου.

Προχωρώντας την ανάλυση θα επισημάνω πως, ο ΠΑΟΚ είχε τα ψυχικά αποθέματα να κυνηγήσει το παιχνίδι παρά το γεγονός ότι βρέθηκε δυο φορές πίσω στο σκορ. Ο ΠΑΟΚ έχει προσθέσει στοιχεία στο παιχνίδι που δεν επιτρέπεται να μην εντοπίσουμε.

Έχει βελτιωθεί σημαντικά η φυσική κατάσταση των παικτών, η ένταση στο παιχνίδι τους αυξήθηκε σε διάρκεια ενώ βλέπουμε παραγωγή φάσεων από κινήσεις που φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα προπόνησης.

Αυτό που δεν διορθώθηκε και κόστισε στον ΠΑΟΚ σε ένα ακόμα παιχνίδι, είναι η αμυντική συμπεριφορά. Το γεγονός ότι η ομάδα δέχθηκε δυο γκολ σε 4 τελικές από τους αντιπάλους, αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού για την τεχνική ηγεσία. Το επισημαίνω καθώς δυο γκολ δέχθηκε ο ΠΑΟΚ και στο Περιστέρι, δυο γκολ δέχθηκε και από την Σλόβαν στην Τούμπα, ενώ δεν κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του, σε κανένα από τα 8 επίσημα παιχνίδια που έδωσε σε Ελλάδα και Ευρώπη από το ξεκίνημα της περιόδου.

Η ομάδα χρειάζεται περισσότερη επιμονή στο τακτικό κομμάτι αμυντικά από τον προπονητή και σίγουρα βελτίωση της ατομικής απόδοσης των παικτών. Ο Πασχαλάκης είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι δεν πατάει καλά στο γήπεδο από το ξεκίνημα της περιόδου, ενώ ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον Βαρέλα. Ο Κρέσπο επίσης είχε θέματα στα περισσότερα από τα παιχνίδια της φετινής σεζόν.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η ομάδα έχει δεχθεί μέχρι τώρα, περισσότερα γκολ απ΄ όσα δέχθηκε στην διάρκεια της περσινής περιόδου. Είναι… βολικό για τους παίκτες και δεν ξέρω ποιον άλλο να φταίει για όλα ο Φερέιρα αλλά, πρέπει να βλέπουμε και την αλήθεια. Δεν μπορεί να έχει ευθύνη ο προπονητής για τον τρόπο που ο Βαρέλα παρακολουθεί τον Ιντέγε να σκοράρει ανενόχλητος στην Τούμπα. Ούτε για τον τρόπο με τον οποίο ο Πασχαλάκης δέχεται το γκολ από τον Ματίγια στη ελεγχόμενη γωνία.

Κλείνω λοιπόν με τον προπονητή. Ο Πορτογάλος θέλει χρόνο. Είτε μας αρέσει είτε όχι, θέλει τον χρόνο του. Προσπαθεί να μάθει την ομάδα ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένος να κερδίζει κάθε Κυριακή. Σαφώς και κάνει λάθη αλλά πως είναι δυνατόν να μην κάνει λάθη, κοουτσάροντας μια ομάδα που είχε διαφορετική φιλοσοφία από την δική του και άλλες κατευθύνσεις, τα τελευταία δυο χρόνια.

Είναι εύκολο να ρίξουμε το ανάθεμα στον προπονητή. Έχει αποδειχθεί διαχρονικά όμως ότι αυτή η νοοτροπία, δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Ο προπονητής οφείλει να πάρει τα μηνύματα (ο Στοχ δικαιούται ευκαιρίας) που προκύπτουν από τα παιχνίδια (φυσικά και από το παιχνίδι κόντρα στον Αρη) και να πράξει ανάλογα. Θα τον κρίνουμε συνολικά και όχι με γνώμονα τα 8 ματς που έδωσε μέχρι τώρα ο Δικέφαλος. Τα δυο εκ των οποίων θυμίζω κόντρα στον Αγιαξ, με πολύ καλές εμφανίσεις από τον ΠΑΟΚ.

Το… θαύμα της Τούμπας, ο Σιδηρόπουλος και ο Φερέιρα
EVENTS