Ένας 45λεπτο αρκούσε για να ξεδιπλώσει ο Κώστας Καρέτσας στα 17 του το πλούσιο ταλέντο του. Ο εκκολαπτόμενος αστέρας της Γκενκ ήταν εκπληκτικός στο ντεμπούτο του με την «Γαλανόλευκη» αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.
Ο Μάρνικ Γκέουκενς του HBVL γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον νεοφερμένο στην Εθνική ομογενή μεσοεπιθετικό, αλλά και το background του. O Βέλγος δημοσιογράφος μίλησε στο SDNΑ για το ντεμπούτο του Καρέτσα παραθέτοντας άγνωστες ιστορίες.
Ο Γκέουκενς σχολίασε το πως ο Καρέτσας αποφάσισε να επιστρέψει στη Γκενκ μετά την σύντομη θητεία του στην Άντερλεχτ, αναφέρθηκε στο οικογενειακό περιβάλλον που έχει συμβάλει στην ομαλή ποδοσφαιρική ανέλιξη του, την σύγκριση με τον Ντε Μπρόινε, την συνεισφορά του αθλητικού διευθυντή της Γκενκ, Ντιμίτρι Ντε Κοντέ, την απόφαση του 'Kos' να επιλέξει την Εθνική, αλλά και την εκτίμηση πως θα παραμείνει και μετά το καλοκαίρι στο βελγικό σύλλογο έχοντας μπροστά του το δέλεαρ της συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

- Μάρνικ πως κρίνεις το ντεμπούτο του Καρέτσα με την εθνική Ελλάδας;
«Μπορούσες να καταλάβεις τον ενθουσιασμό του κόσμου όποτε ακουμπούσε την μπάλα ο 'Kos'. Ήταν καλό το ντεμπούτο του. Δεν έχει συνηθίσει να παίζει από τα δεξιά αν και το έκανε πέρυσι με την Β΄ ομάδα της Γκενκ στην 2η κατηγορία. Αγωνίστηκε όπως γνωρίζετε από τα 16 του στη Β΄ ομάδα της Γκενκ και έπαιξε σε αυτή τη θέση. Φέτος δεν έχει παίξει από τα δεξιά με την Γκενκ, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως ως 10άρι. Δεν εξεπλάγην γιατί τον παρακολουθώ πολύ καιρό και ξέρω τι μπορεί να κάνει.
Όταν είσαι 17 ετών και κάνεις ντεμπούτο με την εθνική ομάδα το λογικό είναι να έχεις άγχος και νευρικότητα, όμως ο 'Kos' δεν είναι τέτοιος τύπος. Μπορεί να έχει άγχος εκτός αγωνιστικού χώρου, όμως στο γήπεδο είναι ένα παιδί που κάνει αυτά που θέλει με την μπάλα στα πόδια».
- Μέχρι που πιστεύεις πως μπορεί να φτάσει ο 'Kos' ;
«Είναι δύσκολο να προβλέψω μέχρι που μπορεί να φτάσει. Παρακολουθώ την Γκενκ εδώ και 30 χρόνια. Έχω δει το ντεμπούτο που έχουν κάνει παίκτες όπως οι Κουρτουά, Ντε Μπρόινε και Τροσάρ.
O Τροσάρ για παράδειγμα χρειάστηκε να παραχωρηθεί δανεικός σε μικρότερες ομάδες από την Γκενκ, ενώ ο Ντε Μπρόινε από τα 16 του έδειχνε τις δυνατότητες του, όπως και ο Καρέτσας και κατάφερε να βελτιώνεται συνεχώς κατακτώντας μάλιστα το πρωτάθλημα με την Γκενκ το 2011. Τώρα ο 'Kos' έχει τούτη την ευκαιρία με την Γκενκ. Είναι πάντως διαφορετικοί ποδοσφαιριστές».
- Μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα τους αναφορικά με το πως θυμάσαι τον Ντε Μπρόινε στην ίδια ηλικία;
«Ο Καρέτσας έχει μεγαλύτερη έφεση στις ντρίμπλες, ο Ντε Μπρόινε παίζει με την μία και κυνηγάει όλες τις μπάλες. Ο 'Kos' γίνεται ολοένα και καλύτερος. Θυμάμαι ένα ματς για το Youth League κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης πριν από δύο χρόνια.
Στον πάγκο της Ατλέτικο βρισκόταν ο Φερνάντο Τόρες, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένα 15χρονο παιδί παίζει τόσο καλά έχοντας μείνει άφωνος. Μπορεί να έχασε σε εκείνο το παιχνίδι η Γκενκ, όμως μπορούσες να δεις πως ξεχώριζε ο Καρέτσας.
Επίσης μπορούσες να δεις πόσο λυπημένος ήταν όταν έφυγε προσωρινά από την Γκενκ για να μεταπηδήσει στις ακαδημίες της Άντερλεχτ, διότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γκενκ. Το σπίτι του βρίσκεται δύο χιλιόμετρα από το γήπεδο της ομάδας. Είναι παιδί της Γκενκ και έπειτα από περίπου 1,5 χρόνο επέστρεψε στον σύλλογο. Ήθελε πάντα να παίζει στη Γκενκ».

- Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας του Κώστα Καρέτσα στο να παραμείνει προσηλωμένος στους στόχους του;
«Είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση του 'Kos' το οικογενειακό του περιβάλλον. Ο πατέρας του είναι πολύ ήρεμος και προσγειωμένος άνθρωπος κάτι που έχει περάσει και στον 'Kos'.
O πατέρας του Καρέτσα ήταν ποδοσφαιριστής και μάλιστα τον ανακάλυψε η ΑΕΚ σε ένα προπονητικό καμπ στο Βέλγιο. Ταξίδεψε μάλιστα στην Αθήνα, αλλά δεν κατάφερε να παίξει στην ΑΕΚ. Ήταν σε κρίση από ότι ξέρω εκείνη την εποχή το ελληνικό ποδόσφαιρο. Νομίζω αγωνίστηκε στον Βόλο. Τελικά επέστρεψε στο Βέλγιο όπου έπαιξε σε χαμηλότερο επίπεδο».
- Θεωρείς πως θα παραμείνει στη Γκενκ ο Καρέτσας το καλοκαίρι;
«Δεν νομίζω να φύγει το καλοκαίρι ο 'Kos' από την Γκένκ. Θέλει να παίζει και η ομάδα του δίνει αυτή την ευκαιρία ενώ διεκδικεί και το πρωτάθλημα. Είτε αγωνιστεί στο Champions League είτε στο Europa League θα είναι ένα νέο βήμα για τον 'Kos'. Η οικογένεια του θέλει να πάει βήμα-βήμα και το σημαντικό είναι να παίζει. Εάν συνεχίσει σε κάποια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα ενδεχομένως να κάθεται στον πάγκο, κάτι που δεν επιθυμούν».

- Ποιος είναι ο ρόλος του αθλητικού διευθυντή της Γκενκ, Ντιμίτρι Ντε Κοντέ στην καριέρα του Καρέτσα;
«Ασφαλώς και έχει παίξει ρόλο ο Ντε Κοντέ. Η Γκενκ βγάζει χρήματα με δύο τρόπους. Η Γκενκ διαθέτει μια πολύ καλή ακαδημία από την οποία προέκυψε και ο Καρέτσας. Ντε Μπρόινε, Κουρτουά, Τροσάρ, Καστάνιε προέρχονται από τα 'σπλάχνα' του συλλόγου.
Ο δεύτερος τρόπος είναι με την αγορά καλών νέων ποδοσφαιριστών. Αυτό είναι το όραμα του Ντιμίτρι Ντε Κοντέ, ο οποίος προτιμά παίκτες με τεχνική κατάρτιση που παίζουν καλό ποδόσφαιρο. Γι' αυτό αγαπά τόσο πολύ τον 'Kos', αλλά το ίδιο και οι οπαδοί της Γκενκ».
- Μεγάλη απώλεια για το βελγικό ποδόσφαιρο η επιλογή της Ελλάδας από τον «Kos»;
«Για να είμαι ειλικρινής επειδή γνωρίζω πολύ καιρό τον 'Kos' και την οικογένεια του, περίμενα να συμβεί αυτό. Δεν ήταν μια απόφαση ενάντια στο Βέλγιο. Πρόκειται για τα παιδιά και τα εγγόνια μιας οικογένειας που μετανάστευσε από την Ελλάδα για να δουλέψει στα ανθρακωρυχεία. Πάντα ήταν μέλη μιας κοινότητας, της ελληνικής στην προκειμένη περίπτωση, όπως υπάρχουν στο Γκενκ η ιταλική και η τουρκική.
Τιμούν την ελληνική παράδοση. Για παράδειγμα δεν κάνουν μόνο πάρτι γενεθλίων αλλά και για την ονομαστική εορτή τους ή πηγαίνουν στην ορθόδοξη εκκλησία. Επίσης ο 'Kos' έμαθε ελληνικά. Μπορεί να μιλά τα φλαμανδικά καλύτερα, αλλά βελτιώνει συνεχώς τα ελληνικά του. Μου είπε χθες (20/3) μετά το ματς πως: 'πήρα την απόφαση να φορέσει τη φανέλα της εθνικής μέσα από την καρδιά του και ξέρω πως έπραξα σωστά γιατί η καρδιά μου είναι ελληνική'.
Ασφαλώς στην αρχή υπήρχε απογοήτευση στο Βέλγιο γιατί χάσαμε ένα μεγάλο ταλέντο από την άλλη όμως υπάρχει σεβασμός γιατί αυτή η απόφαση δεν ελήφθη με γνώμονα τα χρήματα, αλλά με την καρδιά και όλοι το σέβονται αυτό».