Το όνομά του συζητιέται πολύ, τα social έχουν πάρει «φωτιά» και οι Βέλγοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Στην «πρώτη» του Κωνσταντίνου Καρέτσα με τη γαλανόλευκη όφειλαν να είναι εκεί! Η εφημερίδα Nieuwsblad με τον δημοσιογράφο Marnik Geukens βρέθηκαν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, παραμονές του αγώνα με τη Σκωτία και παρουσιάζουν σε ένα εκπληκτικό αφιέρωμα τον 17χρονο «θεό».
«Αθήνα – Δεκαεπτά ετών. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Γκενκ. Και όμως, στην Αθήνα ήδη θεωρείται ένας «γιος των θεών». Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας επέλεξε να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδας, προκαλώντας ενθουσιασμό στους Έλληνες φιλάθλους, αλλά και απογοήτευση στους Βέλγους. Την παραμονή του πιθανού του ντεμπούτου κόντρα στη Σκωτία, βρεθήκαμε στην ελληνική πρωτεύουσα για να καταγράψουμε το κλίμα.
«Η επιλογή ήταν καθαρά θέμα καρδιάς»
Η οικογένεια Καρέτσα προσγειώθηκε στην Αθήνα με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 10 βαθμούς. Οι γονείς του, Βάιος και Ειρήνη, μπορεί να γεννήθηκαν στο Βέλγιο, αλλά μεγάλωσαν με τις ελληνικές τους ρίζες βαθιά χαραγμένες. Ο πατέρας του κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η μητέρα του από την Αθήνα.
«Όσον αφορά την καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο, συζητάμε τα πάντα μαζί», αποκαλύπτει ο πατέρας του, Βάιος. «Όμως, για την εθνική ομάδα, η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική του. Ο Κωνσταντίνος δεν το είπε ποτέ ξεκάθαρα, αλλά καταλάβαμε ότι η Ελλάδα είχε πάντα ένα μικρό προβάδισμα στην καρδιά του».
Η μητέρα του, Ειρήνη, συμπληρώνει: «Από μικρός μιλούσε ελληνικά στο σπίτι. Έμαθε ολλανδικά μόλις στο νηπιαγωγείο. Στην οικογένειά μας δεν γιορτάζουμε μόνο γενέθλια, αλλά και τις ονομαστικές εορτές – κάτι που είναι βαθιά ελληνικό».
Η «μάχη» Ελλάδας-Βελγίου
Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε στις μικρές εθνικές ομάδες του Βελγίου, ο Καρέτσας εντυπωσιάστηκε από την επιμονή της ελληνικής ομοσπονδίας, που δεν σταμάτησε να τον διεκδικεί για την Εθνική Ανδρών.
Ωστόσο, το Βέλγιο δεν εγκατέλειψε τη μάχη τόσο εύκολα. Ο Βινσέντ Μάναερτ, αθλητικός διευθυντής της Βελγικής Ομοσπονδίας, επισκέφθηκε την οικογένεια στο σπίτι της στο Γκενκ και έκανε ό,τι μπορούσε για να τον πείσει να παραμείνει διεθνής με τους «Κόκκινους Διαβόλους». «Του μίλησε για δύο ώρες», θυμάται ο πατέρας του. «Ήταν πολύ πειστικός, και για λίγες μέρες ο Κωνσταντίνος φάνηκε να αμφιταλαντεύεται».
Η μητέρα του προσθέτει χαμογελώντας: «Τουλάχιστον του άρεσε η λιμβουργιανή τάρτα βερίκοκου που του προσφέραμε!».
Όμως, η τελική απόφαση είχε ήδη παρθεί. Όπως μαρτυρά και το όνομά του – Κωνσταντίνος, δηλαδή «ο σταθερός» – δεν αλλάζει εύκολα γνώμη. Το τελικό «ναι» ήρθε όταν δύο τεχνικοί διευθυντές της ελληνικής ομοσπονδίας και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του στo Γκενκ μετά από έναν αγώνα με τη Γάνδη.
«Μίλησαν για ώρες», αποκαλύπτουν οι γονείς του. «Και τότε ήταν που ο Κωνσταντίνος ανακοίνωσε ότι θα παίξει για την Ελλάδα. Η οικογένεια είναι ενθουσιασμένη, αλλά δυσκολευτήκαμε να βρούμε εισιτήρια για όλους».
Ο Καρέτσας στο νέο του περιβάλλον
Ο 17χρονος προσαρμόζεται γρήγορα στη νέα του πραγματικότητα. Στην πρώτη του βιντεοκλήση με τους γονείς του, τους έδειξε με καμάρι τη νέα του εμφάνιση. «Ήταν αστείο», λέει ο πατέρας του. «Ήταν σαν να έκανε προπόνηση με τη Γκενκ – ίδια χρώματα, ίδιος χορηγός. Μόνο το σήμα ήταν διαφορετικό».
Η γλώσσα επίσης δεν είναι πρόβλημα. «Οι Έλληνες είναι φωνακλάδες, μιλούν πολύ γρήγορα μεταξύ τους», λέει γελώντας ο Βάιος. «Αλλά ο Κωνσταντίνος ξέρει ελληνικά αρκετά καλά, και η συζήτησή του με τον προπονητή έγινε εξ ολοκλήρου στα ελληνικά».
Στην προσαρμογή του βοήθησε και η παρουσία του Χρήστου Τζόλη, με τον οποίο ταξίδεψαν μαζί από το Βέλγιο στην Αθήνα. «Είναι μια νεανική ομάδα, και ο Κωνσταντίνος θα νιώσει γρήγορα σαν στο σπίτι του».
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Δεν χαρίζω θέσεις – τις κερδίζουν στο γήπεδο»
Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα με τη Σκωτία, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε με θερμά λόγια για τον Καρέτσα. «Τον παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε. «Το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο. Ήταν μια δύσκολη απόφαση για εκείνον, καθώς μεγάλωσε στο Βέλγιο και τους οφείλει πολλά. Αλλά τελικά διάλεξε με την καρδιά του».
Και ξεκαθάρισε: «Δεν κάνω δώρα σε κανέναν. Όποιος φορά τη φανέλα της εθνικής, το κάνει επειδή το αξίζει. Ο Κωνσταντίνος και άλλοι νέοι παίκτες κέρδισαν τη θέση τους με τις εμφανίσεις τους».
Μάλιστα, το εκπληκτικό αφιέρωμα της Nieuwsblad κλείνει με την υποσημείωση πως «δεν είναι απλά μια επιλογή. Είναι μια επιστροφή στις ρίζες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: