MENU

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ξεκάθαρα σε ανοδική πορεία. Με τέσσερις ισχυρές δυνάμεις, αύξηση ενδιαφέροντος, επενδύσεων, ταλέντου. Το άθλημα αποκτά ξανά τη χαμένη αίγλη προηγούμενων ετών, για πολλούς και διάφορους λόγους. Το σημείο που δεν αλλάζουν πολλά, είναι τα έσοδα των ΠΑΕ. 

Σε αντίθεση με τις προηγμένες ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει δημοφιλή κλαμπ τα οποία παίρνουν μια σοβαρή χορηγία συνήθως για τη φανέλα τους και ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο υψηλό μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς συγκριτικά με τα υψηλότερα πρωταθλήματα είναι… ψίχουλα. 

Μέσω αυτών των χρημάτων γίνεται ο προγραμματισμός και οι μεγαλομέτοχοι βάζουν το χέρι στην τσέπη στις περισσότερες σεζόν, αν όχι σε όλες. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το κέρδος από πιθανές πωλήσεις παικτών, όμως αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να προϋπολογιστεί. Διότι κανείς δεν ξέρει για ποιον παίκτη θα φτάσει πρόταση κι αν έρθει σε ποιο ύψος θα είναι. Για παράδειγμα η ΑΕΚ δεν υπολόγιζε να πουλήσει σε αυτά τα ποσά τον Λιβάι Γκαρσία πριν μερικούς μήνες. 

Την πραγματική διαφορά, την κάνει η UEFA. Η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα χρήματα που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ο Παναθηναϊκός τελευταία φορά που έπαιξε Champions League (2010-11) τα έσοδα ήταν λιγότερα απ’ αυτά που παίρνουν τώρα οι ομάδες για απλή συμμετοχή στη League Phase του Europa League. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης του «τριφυλλιού», ο Γιάννης Αλαφούζος είχε δηλώσει πως μέσω μίας συμμετοχής στα… αστέρια, λύνεται το οικονομικό ζήτημα των «πράσινων». Φέτος παίζοντας στο Conference League η ομάδα έβαλε στα ταμεία της λίγο κάτω από 10.000.000 ευρώ. 

Κατά συνέπεια, όση απογοήτευση κι αν υπάρχει στις ομάδες πλην Ολυμπιακού ενόψει των πλέι οφ, η συγκεκριμένα διαδικασία για τις θέσεις 1-4 είναι άκρως ενδιαφέρουσα και ένα αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει ισορροπίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η 2η απ’ την 3η θέση απέχει 3 βαθμούς, η 3η από την 4η απέχει 4 βαθμούς. Σε 6 ντέρμπι, αυτές οι διαφορές καλύπτονται. 

Η 2η θέση οδηγεί προκριματικά Champions League, άρα σχεδόν εξασφαλίζει ευρωπαϊκή παρουσία και φυσικά παραμένει ανοιχτή η προοπτική για τη League Phase της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης. Με λίγη τύχη και με μια καλή παρουσία, τα πάντα γίνονται. Κάτι που θα σημαίνει 40.000.000 ευρώ. 

Ποσό που θα πάρει ο διαφαινόμενος πρωταθλητής, Ολυμπιακός, καθώς πρέπει να έρθουν τα πάνω-κάτω για να μην είναι στη League Phase. Άρα μοιάζει να έχει αυτόματα τεράστιο πλεονέκτημα από τώρα για την επόμενη σεζόν. Με έναν αστερίσκο που κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. 

Οι άλλοι τρεις διεκδικούν την πιθανότητα να πάρουν κι αυτοί ένα τόσο μεγάλο ποσό αν κατορθώσουν να μπουν στη League Phase του Champions League. Ακόμη κι αν δεν το πετύχει ο δεύτερος, δε θα είναι… θαύμα η συμμετοχή στη League Phase του Europa League η οποία δίνει 20.000.000. 

Άρα και η 3η θέση που πιθανότατα οδηγεί στα προκριματικά του Europa League, είναι τεράστιο δέλεαρ. Κοινώς πέραν του Ολυμπιακού, το καλύτερο πλασάρισμα για τους άλλους τρεις είναι τεράστια υπόθεση κι ας μην έχει την αίγλη ενός τίτλου, ή ας μην δίνει χαρά στον κόσμο που σαφώς περίμενε τίτλους για να θεωρήσει τη σεζόν επιτυχημένη. 

Τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί αναφορικά με τα λεφτά που δίνει η UEFA. Αυτό που μας έμοιαζε σημαντικό έσοδο, πλέον έχει γίνει το σημαντικότερο όλων για ομάδες με τα δεδομένα των ελληνικών. Δηλαδή κλαμπ που δεν έχουν τα έσοδα των προηγμένων πρωταθλημάτων λόγω των εκεί συμφωνιών ή της εμπορικότητας του προϊόντος, αλλά η είσπραξη τέτοιων ποσών από την UEFA μπορεί να διαφοροποιήσει όχι μόνο την ερχόμενη σεζόν αλλά να διορθώσει οικονομικά τα επόμενα χρόνια. 
 

Τα λεφτά της UEFA κάνουν τα πλέι οφ στόχο για όλους