Σημεία των καιρών. Πάντα σε διακοπές πρωταθλήματος, ειδικά όταν αυτό συνοδεύεται από αρνητικά αποτελέσματα, η κουβέντα πάει στην ανασκόπηση και στη μελλοντολογία. Στην ΑΕΚ ειδικά, ευδοκιμούν αυτές οι σκέψεις. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ψάξει κάποιος τι δεν πήγε καλά μέχρι τώρα στη σεζόν και κυρίως, τι πρέπει να αλλάξει για την επόμενη περίοδο. Ο καθένας έχει σχηματίσει μια άποψη, στη διοίκηση γνωρίζουν, αλλά υπάρχει το μεγάλο ερωτηματικό, που αφορά πως θα κλείσει η ΑΕΚ τη σεζόν στα επτά παιχνίδια που απομένουν.
Περιμένοντας να δούμε εάν η ΑΕΚ μπορεί να απογειώσει τη σεζόν της (με κατάκτηση του πρωταθλήματος), να σώσει την παρτίδα (με έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ) ή να την καταβαραθρώσει (με αποτυχία και καταφύγιο στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ), ας δούμε κάτι πιο απτό. Αρκούσε μια αναφορά μου προ ημερών σε επικείμενες αλλαγές προσώπων, για να υπάρξει ένα τσουνάμι κειμένων και σχολίων αναφορικά με κοσμογονικές αλλαγές.
Το αντιλαμβάνομαι. Πάντα υπάρχει η αδηφάγα επιθυμία για νέα πρόσωπα. Για να εμφανιστούν νέοι ρόλοι, να υπάρξει ελπίδα για κάποια τεχνοκρατικά πρότζεκτ, στηριγμένα σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Να υπάρξουν σύγχρονες δομές, που θα θέσουν τις βάσεις για την εταιρική απογείωση του κλαμπ. Τόσο ωραία, αλλά και τόσο κούφια. Γιατί, όπως έχει αποδείξει το ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει κανένα μυστικό επιτυχίας και κανένας συγκεκριμένος τρόπος για να πετύχεις.
Το μοντέλο διοίκησης της ΑΕΚ
Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Οντως, στην ΑΕΚ θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, κυρίως τυπικού χαρακτήρα τις επόμενες ημέρες. Πρώτιστα, ο σχηματισμός νέου διοικητικού συμβουλίου, καθώς η θητεία του προηγούμενου εξέπνεε στα τέλη του μήνα. Θα αντικατασταθούν άτομα που έχουν κλείσει τον κύκλο τους, θα μπουν κάποια νέα επιλογής Ηλιόπουλου. Όπως συμβαίνει στην ΑΕΚ από την πρώτη μέρα που έγινε ΠΑΕ, το ΔΣ θα έχει εντελώς διαδικαστικό χαρακτήρα.
Η ΑΕΚ άλλωστε, παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές, έχει φτιάξει εδώ και καιρό το μοντέλο διοίκησης που επιθυμεί. Εφερε στην Ελλάδα τον πλέον σημαντικό βάσει βιογραφικού παράγοντα του ποδοσφαίρου και του ανέθεσε τη διεύθυνση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Οι παρεμβάσεις του Ριμπάλτα έχουν φανεί μέχρι τώρα σε μικρά ζητήματα της καθημερινότητας (αλλαγή φυσιοθεραπευτών, συγκεκριμένο μοντέλο για την αποκατάσταση), πιθανότατα θα επιφέρει και αλλαγές στον σχεδιασμό. Αλλωστε, το νόημα είναι όσοι βρίσκονται στην ΑΕΚ να έχουν ουσιαστικό ρόλο και προσφορά.
Με σφραγίδα Ηλιόπουλου
Στο διάστημα της διοίκησης Ηλιόπουλου, πέραν του Ριμπάλτα η ΑΕΚ αναδιοργάνωσε το τμήμα μάρκετινγκ. Εχει ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο ο εμπορικός διευθυντής, τοποθετήθηκε (έχοντας και δικαίωμα υπογραφής) οικονομικός διευθυντής, η γενική διεύθυνση παραμένει στην εμπειρία και τη γνώση της Αγγελικής Αρκάδη. Θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό κομμάτι, καθώς η ΑΕΚ δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα της νομιμότητας και την λογική του ευ αγωνίζεσθαι.
Αφησα τελευταίο, το πλέον σημαντικό. Αυτός που ασκεί διοίκηση, έχοντας τον πλέον ενεργό ρόλο από κάθε άλλο παράγοντα του Big4, είναι ο Μάριος Ηλιόπουλος. Παρέστη προσωπικά σε όλα τα μεγάλα θέματα, ασκεί άμεσα την δική του πολιτική, εκφράζει τις θέσεις της ΑΕΚ ακόμα και μέσα από άμεσες αντιπαραθέσεις, όπως συνέβη στις πρόσφατες συνεδριάσεις της Λίγκας. Εχοντας στο πλευρό του, ως υπεύθυνο διοίκησης τον Αντώνη Ηλιόπουλο, με βαθιά γνώση όσων συμβαίνουν στην ΑΕΚ.
Το πρόβλημα νοοτροπίας
Το μείζον ζήτημα που καλείται να αλλάξει η ΑΕΚ, δεν αφορά τα πρόσωπα, αλλά τη νοοτροπία. Να υπάρχει σε όλους, η θέληση για επιτυχία. Να είναι ασυμβίβαστοι με την αποτυχία. Να μη θεωρεί κανείς πως η ΑΕΚ του ανήκει, πως είναι εκείνος τα πάντα όλα, επειδή βρίσκεται να την υπηρετεί. Η ΑΕΚ δοκίμασε πολλά «μοντέλα» στο παρελθόν: τα δικά της παιδιά, τους «τεχνοκράτες», την επιστροφή στους ΑΕΚτζήδες. Δυστυχώς για εκείνην, ακόμα και οι επιτυχίες, δεν επενδύθηκαν σωστά.
Πολλές φορές, υπήρξαν και υπάρχουν συμπεριφορές, στελεχών που δείχνουν να έχουν χάσει τον προσανατολισμό και τον πραγματικό ρόλο τους. Οση θετική επίδραση και εάν επέφερε η ιδιοκτησιακή αλλαγή, το απόστημα είναι βαθύ για να σπάσει έτσι. Χρειάζεται μεθοδικότητα, οργάνωση, εμπιστοσύνη και DNA ΑΕΚ. Να κατανοεί κάθε ένας, πως βρίσκεται στη μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου, κρίνεται από εκατομμύρια ανθρώπους και χρειάζεται κάθε μέρα να βελτιώνεται.
Πως θα πετύχει η ΑΕΚ
Τα λέω αυτά, επειδή μπορεί κάποιος να πιστεύει πως θα έρθει κάποιος που θα αναμορφώσει την εταιρεία και ξαφνικά η ΑΕΚ θα γίνει… Ρεάλ Μαδρίτης. Σαφέστατα, πάντα υπάρχουν αξιόλογα στελέχη, πρόσωπα άφθαρτα και με ικανότητες, που μπορούν να ενισχύσουν. Αλλά όπως σας έλεγα και σε άλλο σημείο, μην μεγαλοποιούμε τα πράγματα. Δεν υπάρχουν κανόνες και μυστικά στην επιτυχία μιας ομάδας. Είναι να κολλήσουν οι «χημείες», να υπάρξουν οι σωστές συγκυρίες.
Τα παραδείγματα άφθονα. Αναλογιστείτε πως μόλις πέρυσι, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα με τον κουμανταδόρο του φευγάτο για την ΕΠΟ και με τον ιδιοκτήτη να βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός έφτασε στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας του, έχοντας αλλάξει τέσσερις προπονητές, τρεις τεχνικούς διευθυντές και καμιά 50άρια ποδοσφαιριστές. Και πέτυχε φέτος, με έναν προπονητή που φαινόταν «μανούλα» σε ειδικές αποστολές, αλλά είχε ζητήματα στο χτίσιμο νέας ομάδας από την αρχή.