Το ερώτημα που βασανίζει τους φίλους του Ολυμπιακού, είναι αν η ομάδα τους έχει τον τρόπο να κάνει την ανατροπή και να πάρει την πρόκριση από την Μπόντο Γκλιμτ. Το ερώτημα των φίλων των υπόλοιπων Ελληνικών ομάδων, είναι γιατί οι δικοί τους προπονητές τα βρίσκουν σκούρα με το επιθετικό pressing του coach Μεντιλίμπαρ. Στο παρακάτω κείμενο - video, οι απαντήσεις που ψάχνεις...
Έτσι “έσπασε” το pressing του Μεντιλίμπαρ
Σε προηγούμενο κείμενο, είχαμε αναλύσει τον τρόπο που ο coach Μεντιλίμπαρ “στήνει” pressing traps στον άξονα και οδηγεί τους αντιπάλους του εκεί που θέλει, με σκοπό να κλέψει την μπάλα ψηλά στον αγωνιστικό χώρο.
Η Μπόντο Γκλιμτ εμφανίστηκε εξαιρετικά έτοιμη και με ορθολογικό ποδόσφαιρο κατάφερε να μετατρέψει σε πλεονέκτημα την πίεση του Ολυμπιακού.
Κράτησε χαμηλά τα μπακ του
Βασική αρχή για να καταφέρεις να επιτεθείς με επιτυχία σε pressing με ένταση και κοντά στην περιοχή σου, είναι η δημιουργία “βάθους”. Ο coach Κνούτσεν κράτησε χαμηλά και πολύ πλάγια τους δυο του πλάγιους αμυντικούς, με σκοπό να μεγαλώσει την απόσταση που είχαν να καλύψουν οι εξτρέμ του Ολυμπιακού και να κερδίσουν αυτό το ένα πολύτιμο δευτερόλεπτο.
Με την απόσταση που έπρεπε να καλύψουν οι εξτρέμ, είναι φυσιολογικό να μην προλάβαιναν να τοποθετήσουν έτσι το σώμα τους, ώστε να κλείσουν την εξωτερική πλευρά και να “οδηγήσουν” τον αριστερό μπακ της Μπόντο να παίξει αποκλειστικά προς τους κεντρικούς χώρους. Έτσι, με αυτή την απλή κίνηση, ο προπονητής των Νορβηγών απενεργοποίησε τις παγίδες που συνηθίζει να “στήνει” ο Ολυμπιακός στον άξονα.
Φυσικά, παίζει μεγάλο και το ατομικό ταλέντο των ποδοσφαιριστών, η ψυχολογία τους, αλλά πάνω από όλα η κατεύθυνση και οι αρχές που έχουν πάρει από τον οργανισμό που εργάζονται και από τον προπονητή τους.
Γνωρίζοντας την πρόθεση ο αντίπαλος να τους στείλει εσωτερικά, η κίνηση του coach Κνούτσεν να μεγαλώσει τις αποστάσεις που έπρεπε να καλύψουν οι παίκτες του Ολυμπιακού, είχαν όλες τις προϋποθέσεις να επιλέξουν το απρόβλεπτο, την εξωτερική κίνηση στη γραμμή, αφού ο αντίπαλος δεν προλάβαινε να τοποθετηθεί σωστά.
Στη συνέχεια, συνεργασίες αρκετών ποδοσφαιριστών σε μικρές αποστάσεις, δημιουργία υπεραριθμίας στα πλάγια με τελικό σκοπό την μεταφορά της μπάλας στον άδειο άξονα και μετέπειτα στην αδύνατη δεξιά πλευρά. Η αριστερή πλευρά της Μπόντο λειτουργεί ως η δημιουργική (από εκεί εκδηλώθηκαν οι περισσότερες επιθέσεις) και η δεξιά ως η εκτελεστική.
Relationism Football
Δύο χρόνια πριν, έγινε ευρέως γνωστό ένα νέο στυλ ποδοσφαίρου. Το ακριβώς αντίθετο από το positional που μεγαλύτερος πρεσβευτής στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι φυσικά ο Πεπ Γκουαρντιόλα.
Εμφανίστηκε στη Βραζιλία από τον coach Ντινίζ, πρώην τεχνικό της Φλουμινένσε. Σε αντίθεση με το positional football που βασική αρχή είναι η δημιουργία χώρου, στο relational football βασική αρχή είναι η παρουσία αρκετών ποδοσφαιριστών σε μικρούς χώρους για δημιουργία υπεραριθμίας με τελικό σκοπό την μεταφορά της μπάλας στην αδύνατη πλευρά.
Η Μπόντο Γκλιμτ φαίνεται να ακολουθεί εν μέρη την συγκεκριμένη ποδοσφαιρική φιλοσοφία, καθώς σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού, παραμένει compact. Σε φάση επίθεσης μπορεί να φέρει κοντά και στο ύψος / μέσα στην αντίπαλη περιοχή οχτώ ποδοσφαιριστές.
Σε φάση άμυνας μπορεί να προστατέψει την περιοχή της με δέκα ποδοσφαιριστές σε κοντινές αποστάσεις, πράγμα που είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ομάδας του Μεντιλίμπαρ.
Ενώ όταν η μπάλα βρίσκεται πλάγια και πάλι ο coach Κνούτσεν επιλέγει η ομάδα του να παραμένει compact.
4-3-1-2 pressing traps στα άκρα
Σε φάση άμυνας, η Μπόντο Γκλιμτ αμύνεται με 4-3-1-2 διάταξη και τον Χογκ που είναι ο επιθετικός της να βρίσκεται πίσω από τους δύο εξτρέμ που παίζουν κλειστά σε φάση άμυνας.
Οδηγούν την μπάλα στα άκρα με σκοπό να βάλουν σε λειτουργία τις παγίδες τους. Με υπερφορτωμένο τον άξονα, συχνά ο αντίπαλος οδηγείται στο πλάι καθώς δεν έχει επιλογές να πασάρει κεντρικά.
Εκεί, ο δεξιός μπακ της Μπόντο, ο δεξιός εσωτερικός μέσος και ο δεξιός εξτρέμ αλλάζουν μεντάλιτι και πάνε επιθετικά στον αντίπαλο που συνήθως επιτίθεται με δύο παίκτες σε κάθε πλευρά, οπότε έχουμε αμυντική υπεραριθμία. Η βοήθεια της πλάγιας γραμμής είναι έξτρα αμυντικός, συχνά τα λάθη των αντιπάλων προσπαθώντας να επαναφέρουν την μπάλα στον άξονα είναι αρκετά. Έχει δημιουργηθεί λοιπόν εξαιρετική συνθήκη αντεπίθεσης καθώς η Μπόντο όπως είδαμε παραπάνω χρησιμοποιεί αρκετούς παίκτες στον άξονα.
Τι μπορεί να αλλάξει ο Ολυμπιακός
Είναι δεδομένο πως το εμπόδιο ήταν από πριν ιδιαίτερα υψηλό. Οι Νορβηγοί είναι μια ομάδα εξαιρετική, διαθέτουν έναν τρομερό προπονητή που έχει ξεκάθαρες ιδέες. Η Μπόντο Γκλιμτ κάνει πολλά πράγματα στον αγωνιστικό χώρο και μπορεί να ανταπεξέλθει σε οτιδήποτε βρει μπροστά της.
Ο Μεντιλίμπαρ πρέπει να προσαρμοστεί εν μέρη. Αν και δήλωσε λίγες μέρες πριν πως ένας προπονητής δεν πρέπει να αλλάζει την φιλοσοφία του, η ίδια αντιμετώπιση στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” με το εκτός έδρας ματς στην Νορβηγία, δεν φαίνεται ικανή να φέρει την πρόκριση στην ομάδα του.
Θα πρέπει να έχει περισσότερο υπομονή στο press και να μην μεγαλώνει τις αποστάσεις καθώς αυτό επιχειρεί ο Κνούτσεν. Μια αλλαγή στα μέτρα άμυνας, θα επέτρεπε στην Μπόντο που πάντα θέλει να είναι compact να ανέβει ψηλότερα στο γήπεδο, άρα να μικρύνει από μόνη της τις αποστάσεις.
Εκεί το press του Ολυμπιακού μπορεί να είναι ασφυκτικό και αποδοτικό καθώς δεν θα υπάρχουν ελεύθεροι χώροι...
Ολόκληρη η ανάλυση της ρεβάνς και οι τακτικές των δύο προπονητών, στο παρακάτω video: