Πρόκειται για τον μοναδικό σύλλογο εκτός του λεγόμενου «Big 4» που μπορεί να συγκριθεί μαζί του και έχει το ειδικό βάρος να μπει σφήνα σε αυτό. Συμφωνούν σε αυτό και οι στοιχηματικές εταιρίες που παραδοσιακά κάθε καλοκαίρι τους συμπεριλαμβάνουν ως ένα από τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.
Παρά τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει οι «κίτρινοι» τις τελευταίες δεκαετίες, πρόκειται για έναν σύλλογο με πλούσια κληρονομιά και έντονη παρουσία σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και άλλα αθλήματα. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Κατά πολλούς εξάλλου, πρόκειται για την ομάδα που έκανε τους Έλληνες να αγαπήσουν το μπάσκετ.
Στο κείμενο αυτό θα μιλήσουμε για την ίδρυση του ιστορικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Την σημαδιακή επιλογή ημερομηνίας, τα ιδανικά πάνω στα οποία δημιουργήθηκε ο Άρης, καθώς και το πως έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της αθλητικής κουλτούρας της χώρας.
Η σημαδιακή επιλογή ημερομηνίας
Ως επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του Άρη, έχει οριστεί η Τετάρτη, 25 Μαρτίου του 1914 (7 Απριλίου με το σημερινό ημερολόγιο). Η επωνυμία ίδρυσης του ήταν «Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Άρης Θεσσαλονίκης» και η πιο διαδεδομένη εκδοχή θέλει ως τόπο ίδρυσης ένα καφενείο στην περιοχή Βότση στην Καλαμαρία. Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή που θέλει την ίδρυση του να λαμβάνει χώρα στην Καμάρα από μαθητές του «Ελληνικού Γυμνασίου».
Στόχος των ιδρυτών των «κιτρίνων» ήταν η δημιουργία μιας ομάδας που θα ενώνει τους ανθρώπους. Για αυτό και συμβολικά επιλέχθηκε η 25η Μαρτίου, ημέρα που σύσσωμο το ελληνικό έθνος γιορτάζει την εθνική επέτειο. Δεν περιοριζόταν όμως στους υποστηρικτές με βάση την ταυτότητα του.
Στα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του, ο Άρης ήταν η ομάδα που είχε υποστηρικτές κυρίως στα αστικά στρώματα. Η μεγάλη του οπαδική βάση βρισκόταν στην περιοχή της Αγίας Τριάδας του Φαλήρου, ενώ οι άνθρωποι του συλλόγου διακρίνονταν για τις προοδευτικής τους ιδέες. Χαρακτηριστικό είναι πως στο καταστατικό του συλλόγου αναφέρεται πως τη φανέλα του Άρη μπορούν να φορέσουν αθλητές «εκ πασών των κοινωνικών τάξεων». Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως πριν καν μπούμε στη δεκαετία του 1920, ο σύλλογος διέθετε γυναικεία τμήματα.
Πέραν των γηγενών Μακεδόνων, επρόκειτο για ένα σωματείο που ζητούσε την πολυπολοτισμικότητα και για αυτό διέθετε αθλητές και από τις άλλες κοινότητες της Θεσσαλονίκης, Την Εβραϊκή, την Αρμένικη και εκείνη των προσφύγων.
Αν τώρα περιμένετε κάτι το ιδιαίτερο πίσω από την επιλογή ονόματος, εδώ δεν υπάρχει έκπληξη. Η επιλογή του Άρη έγινε για τους προφανείς λόγος. Ο θεός του πολέμου επιλέχθηκε ως δείγμα μαχητικότητας, δύναμης και αγωνιστικού πνεύματος. Από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα δε -με μικρές παραλλαγές- έμβλημα παραμένει ο θεός Άρης καθισμένος σε έναν θρόνο.
Τα πρώτα χρόνια του Άρη και οι έδρες του
Για να καταλάβει κανείς τον αντίκτυπο που είχε ο Άρης για τους Θεσσαλονικείς στα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του, αρκεί να ειπωθεί πως ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που ιδρύθηκε στην πόλη μετά την απελευθέρωση της το 1912. Σε κάθε περίπτωση, για περίπου μια δεκαετία η ομάδα έδινε ανεπίσημα παιχνίδια σε τοπικό επίπεδο. Το 1923 ήταν η χρονιά σταθμός, κατά την οποία οι διοικούντες ενέταξαν τον Άρη στις επίσημες διοργανώσεις της ΕΠΟ.
Πέντε χρόνια αργότερα ήρθε και η πρώτη σημαντική επιτυχία. Το 1928 οι «κίτρινοι» κατέκτησαν το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελλάδας, επικρατώντας επί των άλλων μεγάλων ομάδων της εποχής. Μέχρι και σήμερα δε, ο τίτλος αυτός παραμένει σημείο αναφοράς, καθώς είναι το ένα από τα τρία Πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει το ποδοσφαιρικό τμήμα.
Το «Κλεάνθης Βικελίδης» (σ,σ. «Χαριλάου» για τους πιο παλιούς) είναι η έδρα του Άρη από το 1951. Προηγουμένως, η έδρα του συλλόγου βρισκόταν στην περιοχή της σημερινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Εκεί αγωνίστηκαν από το 1927 έως και την μετακόμιση τους στο Χαριλάου δυόμιση δεκαετίες αργότερα. Τα εγκαίνια του γηπέδου, είχαν γίνει στις 18 Ιουνίου του 1927 και είχαν συνοδευτεί από την ιστορική νίκη των «κιτρίνων» με το εντυπωσιακό 5-2 επί της σερβικής Βοϊβοντίνα.
Πριν βρει μόνιμη έδρα στην Διεθνή Έκθεση, ο Άρης -όπως και η πλειοψηφία των συλλόγων της πόλης- αναγκαζόταν να μετακομίζει συνεχώς από γήπεδο σε γήπεδο.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως μέχρι να μπει στο σημερινό του γήπεδο, ο Άρης έδωσε δεκάδες γραφειοκρατικές «μάχες». Εν τέλει, η έκταση επί της οδού Παπαναστασίου αγοράστηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του Αστέριου Γιουβανάκη, ο οποίος είχε ξοδέψει 4000.000 δραχμες (αστρονομικό ποσό για την εποχή εκείνη), ώστε να αγοραστεί η έκταση από τον μέχρι τότε ιδιοκτήτητ της, επιχειρηματία Επαμεινώνδα Χαρίλαο.
Το μπάσκετ που γιγάντωσε τον Άρη
Αν το ποδόσφαιρο είναι το πρώτο και το δημοφιλέστερο τμήματα του Άρη, το τμήμα μπάσκετ είναι εκείνο που τον έχει κάνει γνωστό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δημιούργησε σε πολύ μεγάλο βαθμό το ειδικό βάρος της φανέλας του. Η προσφώνηση «Αυτοκράτορας» εξάλλου δεν είναι τυχαία. Η παρουσία των Θεσσαλονικέων τις δεκαετίες του '80 και του 90' τον έκαναν απόλυτα κυρίαρχο του αθλήματος για δεκαετίες. Και ήταν ο λόγος που το άθλημα μπήκε χωρίς υπερβολή σε όλα τα ελληνικά σπίτια.
Το τμήμα μπάσκετ του Άρη ιδρύθηκε εννιά χρόνια μετά τη δημιουργία του συλλόγου. Το 1922, ενώ έδωσε το πρώτο του επίσημο παιχνίδι το 1925 κόντρα στη ΧΑΝΘΗ για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1930 ήρθε και ο πρώτος εθνικός τίτλος, το Πρωτάθλημα Ελλάδος και ενώ μέχρι τότε οι Θεσσαλονικείς είχαν κατακτήσει πέντε φορές το πρωτάθλημα της πόλης τους.
Μέχρι σήμερα μετράνε 10 Πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, 1 Κύπελλο Κόρατς και 1 Eurocup Challenge. Είναι λοιπόν αντιληπτό πως μιλάμε για το πλέον επιτυχημένο τμήμα του σωματείου. Μάλιστα μέχρι πρόσφατα μόνο ο Παναθηναϊκός είχε καλύτερη συγκομιδή από αυτή του Άρη, ενώ η άνοδος του μπασκετικού Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει τους «κίτρινους» στην τρίτη θέση των κατακτήσεων πλέον.
Η σημασία του Άρη στην ελληνική αθλητική κουλτούρα
Τα παραπάνω είναι μόνο επιγραμματικά κάποια από τα κύρια σημεία της πορείας του Άρη μέχρι σήμερα. Πρόκειται ωστόσο για κάποιους από τους σημαντικότερους λόγους που ως αθλητικός σύλλογος οι Θεσσαλονικείς αποτελούν ένα από τα σύμβολα της συμπρωτεύουσας (σ.σ. μαζί με τον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή). Η φήμη του Άρη έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και πρόκειται για ένα από τα σωματεία που έχουν διαμορφώσει το ελληνικό αθλητικό γίγνεσθαι.
Όπως και η ιδιαίτερη κουλτούρα που έχουν οι φίλαθλοι του, που από τα πρώτα χρόνια του Άρη έδειχναν τεράστια αφοσίωση και πάθος. Σήμερα, ο Άρης συνεχίζει να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συλλόγους στην Ελλάδα, διατηρώντας τη φήμη του ως ομάδα με ιστορία, παράδοση και φανατικούς υποστηρικτές