Ο νέος coach του Παναθηναϊκού έχει καταφέρει μέσα σε λίγο διάστημα να κάνει αρκετές διορθώσεις, να κάνει την ομάδα του να παίζει κοντά στο δικό του ποδοσφαιρικό μοντέλο, όμως μάγος δεν είναι.
Το καλό στην υπόθεση είναι πως εντοπίζει γρήγορα τα προβλήματα και πιάνει άμεσα δουλειά, όμως για ένα δεν έχει βρει ακόμα την λύση. Στο σημερινό μας κείμενο, παρουσιάζουμε μέσω video και στατιστικών την αιτία που ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να ”καθαρίσει” τα παιχνίδια του.
Έχεις παρατηρήσει πως επιτίθεται ο Παναθηναϊκός;
Ξεκινώντας από τους πλάγιους μπακ, ανακαλύπτεις για παράδειγμα στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο την διαφορά στις πάσες που δέχτηκαν οι Μαξ και Βαγιαννίδης. Σχεδόν διπλάσιος ο αριθμός, σαφής η προτίμηση των συμπαικτών τους, ενδεικτική και η επιθετικότητα που φαίνεται στο heatmap όπως και στην στατιστική τους. Αν κοιτάξεις και τα νούμερα, αμέσως καταλαβαίνεις ποιόν από τους δύο θεωρεί μεγαλύτερη απειλή η αντίπαλη άμυνα.
Αν πάμε να δούμε και τους εξτρέμ της πλευράς και πάλι φαίνεται μεγαλύτερη επιθετικότητα από τον Βραζιλιάνο. Επίσης θα παρατηρήσουμε πως ο Τετέ μένει περισσότερο στην πλευρά, σε αντίθεση με τον Τζούρισιτς ο οποίος έρχεται κεντρικά, όπως και ότι πατάει περισσότερο περιοχή.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ο εσωτερικός χαφ της αριστερής πλευράς ήταν ο Μαξίμοβιτς, είχε ρόλο στην πρώτη φάση του build up να είναι χαμηλά και να ακολουθεί την κυκλοφορία με πρώτο σκοπό την ανάκτηση της μπάλας, αν αυτή χαθεί. Γνωρίζουμε όλοι πως δεν είναι το δυνατό του σημείο το passing game, έτσι η ομάδα του Βιτόρια σε πολλές φάσεις και όταν η μπάλα πήγαινε προς την αριστερή πλευρά, να είχε αποστάσεις
Οι αποστάσεις όμως δεν θα ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα αν ο Σέρβος πρόσθετε επιλογή πάσας, φαίνεται όμως πως σε αρκετές περιπτώσεις οι Τζούρισιτς και Μαξ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τρείς και τέσσερις αντιπάλους και μη μπορώντας να κυκλοφορήσουν την μπάλα, την επέστρεφαν προς την δεξιά πλευρά.
Στην δεξιά πλευρά, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Ο Παναθηναϊκός με Τετέ και Βαγιαννίδη βρίσκει δημιουργία, απειλεί και έχει αναπτύξει μηχανισμούς. Η κυκλοφορία δεν δείχνει να “κολλάει” αντιθέτως υπάρχουν γρήγοροι συνδυασμοί που βασίζονται στην ταχύτητα και το παιχνίδι στον χώρο.
Βαγιαννίδης και Τετέ δεν αναλώνονται σε κυκλοφορία, με μία ή δύο πάσες και ειδικότερα στα underlaps του δεξιού μπακ του Παναθηναϊκού, ο Τετέ που είναι υπεύθυνος για την απόφαση στην πλευρά δείχνει να έχει έμπνευση και αυτοπεποίθηση.
Οι εσωτερικοί χαφ θα έπρεπε να είναι ανάποδα
Αναφέραμε τι συμβαίνει στις δύο πλευρές, πάμε να δούμε τι γίνεται και με τους εσωτερικούς χαφ. Αριστερά, ο Μαξίμοβιτς που έπαιξε βασικός στο ματς πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο σκόραρε, όμως δείχνει να μην είναι ο κατάλληλος για την αριστερή πλευρά. Τον ρόλο του τον υποστήριξε εξαιρετικά, όμως πείτε μου, με την δεξιά πλευρά των Τετέ και Βαγιαννίδη να είναι τόσο dominant, χρειάζεται και τρίτος σε ψηλά μέτρα και με δημιουργικά χαρακτηριστικά όπως ο Μπακασέτας;
Δεν θα είχε μεγαλύτερη λογική να χρησιμοποιηθεί στην μέσα δεξιά πλευρά ο Μαξίμοβιτς του οποίου τα προτερήματα τα έχουμε αναφέρει εδώ, ώστε να έχει μεγαλύτερη αμυντική υποστήριξη στα κενά που αφήνει με την επιθετικότητα και τα forward runs ο Βαγιαννίδης και ταυτόχρονα να κρύβεται η αδυναμία του Σέρβου στην κυκλοφορία;
Δεν χρειάζεται περισσότερη επιθετικότητα στην αριστερή πλευρά και αθλητή με καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να ισορροπήσει η κυκλοφορία και η δημιουργικότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές; Έτσι κι αλλιώς, ο Μαξ ή ο Μλαντένοβιτς που παίζουν αριστερά, έχουν σαφώς πιο προσεκτικό ρόλο από τον Βαγιαννίδη, οπότε θα ήταν πιο ορθολογικό ο πιο επιθετικός εσωτερικός χαφ της πλευράς να μεταφερθεί στην αριστερή πλευρά...
Τον διαβάζουν οι αντίπαλοι προπονητές
Ο Πάμπλο Γκαρσία το διάβασε, έδωσε εντολή αμέσως να δώσουν έμφαση οι ποδοσφαιριστές του στην δεξιά πλευρά του Παναθηναϊκού και είναι κάτι που πρέπει να το περιμένουμε στο μέλλον πως θα συμβεί ξανά. Αυτή την στιγμή ο Βιτόρια προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, έχει επιλέξει διάφορους σχηματισμούς και πρόσωπα στην πλευρά, όμως ακόμα δεν έχει λύση το πρόβλημα.
Η εντολή στον Μαξ να ανεβαίνει συνεχώς, ήταν βίαιη αντίδραση καθώς κάνει ότι περνά από το χέρι του να το λύσει και ρισκάρει. Γνωρίζει ότι δεν είναι ορθολογικός ο τρόπος και ψάχνει ισορροπία. Αν την βρει, η ομάδα του θα ανοίξει νέους ορίζοντες απειλής, κυκλοφορίας και εκτέλεσης, θα μπορεί να βάζει δύσκολα στις αντίπαλες άμυνες που δε θα επικεντρώνονται μόνο στην δεξιά πλευρά.
Σαν αποτέλεσμα, ο Παναθηναϊκός θα μπορεί να γίνει πιο απρόβλεπτος και να τελειώνει τα παιχνίδια νωρίς, κάτι που μέχρι τώρα δείχνει να του στοιχίζει. Το σίγουρο είναι πως διαθέτει προπονητή με διορατικότητα, εντοπίζει και δουλεύει τα προβλήματα. Αυτό, φαίνεται πως είναι και το τελευταίο μεγάλο ερωτηματικό, στην προσπάθεια του Πορτογάλου να επαναφέρει τον Παναθηναϊκό σε τροχιά πρωταθλητισμού, ορθολογικά.