Πλέον, δεν μπορεί να του πει κανείς τίποτα. Έδωσε ευκαιρίες σε όλους, πέρασε μια δύσκολη διαδικασία, όμως τώρα μπορεί να κοιτάξει τους ποδοσφαιριστές του στα μάτια και να κλείσει το rotation. Άλλοι ανταποκρίθηκαν, άλλοι όχι, κανείς όμως δεν μπορεί να έχει παράπονο. Το ματς στην Κρήτη, θα μας δείξει αν ο Αλμέιδα βρήκε τους ρόλους και τους χρόνους που έψαχνε, αν καταστάλαξε στα δίδυμά του και αν είναι έτοιμος να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη ΑΕΚ.
Στο ματς με τον Άρη, ο Ματίας Αλμέιδα παρουσίασε μια ολοκληρωμένη τακτική ιδία, την οποία θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε στο σημερινό μας κείμενο. Πριν ξεκινήσουμε όμως, θα πρέπει να δούμε τι επιχείρησε να κάνει ο coach του ΑΡΗ Άκης Μάντζιος.
Σε 4-4-2 ο ΑΡΗΣ, between the lines η ΑΕΚ
Ο ΑΡΗΣ αμύνθηκε με 4-4-2 και τον Μανού Γκαρθία στο πλάι του Μορόν. Οι δύο πίσω τετράδες ήταν σε ψηλά μέτρα, όμως είχαν stand off αντιμετώπιση για να μην σπάνε οι γραμμές.
Ο Αλμέιδα έκανε το σωστό, προσπάθησε να τοποθετήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές του ανάμεσα στις γραμμές του ΑΡΗ ώστε να παίξει κάθετα και παράλληλα, “έστειλε” στον ασβέστη τόσο τον Μαρσιάλ όσο και τον Φερνάντες για να ανοίξει στο πλάτος την τελευταία γραμμή άμυνας.
Στην παραπάνω εικόνα, βλέπουμε και τους ρόλους των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ έτσι όπως διαμορφώθηκε η τακτική του coach Αλμέιδα. Πάμε λοιπόν σιγά σιγά να ξετυλίξουμε ένα - ένα το κουβάρι της αναμέτρησης.
Wide Build Up
Για να ανοίξει την μπροστά πίεση του ΑΡΗ, ο Αλμέιδα ακολούθησε τρία διαφορετικά μοτίβα. Η ποικιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε ο αντίπαλος να μην είναι έτοιμος να αντιδράσει, καθώς δεν ακολουθείται ο ίδιος τρόπος. Η ομάδα που είναι στην άμυνα θα πρέπει να σκεφτεί πολύ και σε μικρό χρόνο πως θα κινηθεί, αντίθετα αν υπήρχε μόνο ένα μοτίβο θα ήταν πολύ πιο εύκολα αντιμετωπίσιμο.
Στο wide build up που βλέπουμε παραπάνω, Βίντα και Μουκουντί αμνοίγουν στα 40 μέτρα μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουν να φέρουν Μορόν - Μανού στα 20 ώστε να επωφεληθεί ο Σιμάνσκι και να μείνει ξεμαρκάριστος.
Σιμάνσκι σε right split ή half back
Στο δεύτερο και τρίτο μοτίβο που εκπαιδεύει τους ποδοσφαιριστές του ο Αλμέιδα, ο Σιμάνσκι έχει καταλυτικό ρόλο, καθώς έρχεται στην πίσω ζώνη και στα δεξιά του Βίντα, ή ανάμεσα και στους δύο κεντρικούς αμυντικούς της ΑΕΚ.
Σε αυτόν τον ρόλο, ο Πολωνός καταφέρνει να είναι πάντα ο πρώτος παίκτης σε πάσες στην ΑΕΚ, ξεπερνώντας ακόμα και τον Πινέδα. Σε αυτή την φάση του build up, η διάταξη αλλάζει σε 3-2 ή 3-1 με τους Πινέδα και Λιούμπισιτς να είναι καθοριστικοί. Η συγκέντρωση και η σωστή τακτική συμπεριφορά τους είναι επιτακτική για να βγει το πλάνο.
Τα positional rotations στον άξονα
Είναι με διαφορά ότι πιο λειτουργικό μπορεί να παρατάξει στο κέντρο του ο Αλμέιδα. Σιμάνσκι και Πινέδα γνωρίζονται καλά καθώς είναι η τρίτη σεζόν που παίζουν μαζί και αλληλοσυμπληρώνονται. Ο Σιμάνσκι δείχνει μεγάλη βελτίωση με την μπάλα στα πόδια και είναι πάντα ο πρώτος παίκτης της ΑΕΚ σε επαφές, ο Πινέδα κάνει μεγάλη δουλειά στο pressing και στις μονομαχίες. Θα περίμενε κανείς πως οι ρόλοι θα ήταν διαφορετικοί, αντίστροφοι, όμως η πραγματικότητα είναι αυτή.
Σε αυτούς τους δύο κουμπώνει άψογα ο Λιούμπισιτς καθώς ο Κροάτης διαρκώς είναι σε κίνηση και δίνει βοήθειες για έξτρα επιλογής στην πάσα, ενώ και αυτός στην πίεση έχει τον προ διετίας ρόλο του Αραούχο.
Ο Πινέδα είναι η “καρδιά” του οικοδομήματος, έχει την ικανότητα να βρίσκεται χαμηλά και μετά από λίγα δευτερόλεπτα να πατάει περιοχή, ενώ όπως θα δείτε και στο heatmap του βρίσκεται παντού, δεξιά και αριστερά, πίσω ή μπροστά.
Κομβικός για Πινέδα και Μαρσιάλ ο Πήλιος
Ο Πήλιος κάνει διαγώνιες κινήσεις και επιτρέπει τον ελεύθερο ρόλο του Πινέδα. Εξασφαλίζει πως ακόμα και αν η μπάλα χαθεί θα είναι κεντρικά ώστε η ομάδα του να μπορεί να αμυνθεί με παίκτες στον κεντρικό άξονα, όμως παράλληλα βοηθάει και τον Μαρσιάλ.
Αναγκάζει τον αντίπαλό του να τον ακολουθήσει κεντρικά, έτσι καταφέρνει να διασφαλίσει λιγότερη ”κίνηση” για τον Μαρσιάλ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Μαρσιάλ έχει την ικανότητα να παίξει στο ένας με έναν και να δημιουργήσει ρίγμα.
Υπερφόρτωση στη ζώνη 14
Όλα τα παραπάνω, έχουν σαν αποτέλεσμα έξω από την περιοχή του αντιπάλου η ΑΕΚ να διαθέτει ταυτόχρονα πολλούς ποδοσφαιριστές, να έχει κάλυχη στον άξονα αλλά και πλάτος με τους Μαρσιάλ και Φερνάντες.
Man Oriented Defence
Φυσικά, ομάδα του Αλμέιδα χωρίς man to man δεν γίνεται ούτε θα υπάρξει. Σε αυτό το κομμάτι ο Αργεντινός είναι απόλυτος, θέλει και του αρέσει να μη δίνει χώρο στους αντίπαλους επιθετικούς και δίνει ακόμα και στα πλάγια μπακ Ρότα και Πήλιο, εντολή για man to man. Φυσικά, έχει μεγάλο ρίσκο, το παίρνει όμως εν γνώση του καθώς θεωρεί πως έχει περισσότερα να κερδίσει παρά να χάσει.
Ο Αργεντινός τεχνικός, στο ματς της Κρήτης θα μας δείξει αν όντως έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Ολόκληρο το video της ανάλυσης για την ΑΕΚ του Ματίας Αλμέιδα παρακάτω: